Digitale piano kopen – Waar moet je op letten en wat is de beste keuze?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Elektronische piano bovenaanzicht

Digitale piano kopen – Ben je van plan om een piano te kopen? Dan heb je vast gemerkt dat er veel verschillende soorten piano’s bestaan. Je hebt bijvoorbeeld akoestische piano’s, keyboards, synthesizers maar ook digitale/elektrische piano’s. De ruime keuze die je hebt kan overweldigend zijn, daarom wil ik je helpen om een goede keuze te maken.

In deze post lees je alles over het uitzoeken van een digitale piano. Ik vertel hoe een digitale piano werkt, welke mogelijkheden ze bieden en wat de beste merken zijn. Zo kun jij optimaal piano (leren) spelen!

Verschillende soorten piano’s

Je leest dit artikel waarschijnlijk omdat je een digitale piano wilt kopen. Belangrijk om te weten is dat er ook nog andere soorten piano’s bestaan, zoals akoestische piano’s en keyboards. Het kan zijn dat een ander soort piano beter bij jouw persoonlijke situatie past. Dit is afhankelijk van je niveau, je wensen en je budget.

In een eerder artikel heb ik uitgelegd hoe je kunt bepalen welke soort piano het beste bij jou past. Bekijk het artikel hier!

Weet je zeker dat je een digitale piano wilt kopen? Mooi! Dan gaan we door met het artikel. 🙂

Waarom een digitale piano kopen?

Digitale piano’s hebben veel voordelen ten opzichte van akoestische piano’s. Zo kun je met een elektrische piano in stilte met een koptelefoon spelen, of het volume aanpassen. Wel zo handig als je klagende buren of huisgenoten wilt voorkomen! Het stelt je in staat om tot diep in de nacht door te spelen, als je dat wilt.

Daarnaast zijn digitale piano’s een stuk lichter en nemen ze veel minder ruimte in. Je bent dus veel flexibeler met het plaatsen en verplaatsen van je instrument. Ook zijn elektrische piano’s onderhoudsvriendelijk waardoor je veel kosten bespaard in vergelijking met akoestische piano’s.

Je hebt veel meer mogelijkheden met een digitale piano. Zo kun je naast een piano geluid ook andere sounds spelen. Daarnaast heb je vaak beschikking tot geluidseffecten. Elektrische piano’s zijn makkelijk te koppelen aan een computer zodat je je muziek op kunt nemen.

Het grote nadeel van digitale piano’s is voornamelijk dat ze het speelgevoel en de geluidskwaliteit van een akoestische piano niet kunnen evenaren. Goede modellen komen echter wel heel dicht in de buurt!

Digitale piano kopen in meubelvorm
Pianomeubel

Hoe werkt een digitale piano?

Een elektronische piano werkt doormiddel van verschillende samples (geluidsopnames). Deze samples worden afgespeeld wanneer je een toets indrukt. De piano maakt dus geen gebruik van hamertjes die op snaren slaan zoals bij een akoestische piano. Geluidsopnames zijn nooit de volledige kwaliteit van het bron geluid, vandaar dat een digitale piano altijd iets minder natuurlijk zal klinken.

Door het gebrek aan de ‘hamer op snaar’ mechaniek zal een digitale piano ook niet 100% het speelgevoel van een akoestische piano geven. Er zijn echter slimme technieken bedacht om dit gevoel te benaderen. Zo hebben fabrikanten bij goede elektronische piano’s eenzelfde soort hamer mechaniek ingebouwd. De hamers raken in dit geval geen snaren, maar een element wat verder geen geluid maakt.

Mogelijkheden met een elektrische piano

Zoals al eerder genoemd zitten er veel voordelen aan een digitale piano. Omdat de piano digitaal is kunnen er een hoop extra’s toegevoegd worden in de hardware en software van het instrument. Dit zijn een paar van de belangrijkste mogelijkheden die een elektrische piano biedt:

Regel het volume of speel met een koptelefoon

Op een digitale piano heb je de mogelijkheid om het volume te regelen. De meeste piano’s hebben ingebouwde speakers die je makkelijk harder of zachter kunt zetten.

Als je ’s nachts wilt spelen dan is het mogelijk om een koptelefoon in te pluggen. Zo ben je niemand tot last en kun je uren achter elkaar doorgaan!

Verschillende soorten sounds

Digitale piano’s maken gebruik van samples. Deze samples hoeven niet perse geluidsfragmenten van een akoestische piano te zijn. In feite zou je elk instrument kunnen spelen met een digitale piano!

Vaak beschikken elektronische piano’s over een stuk of 10 high-end geluiden. Wil je er graag meer, dan zou je kunnen kijken naar een keyboard. Keyboards bevatten namelijk een veelvoud aan verschillende geluiden. De samples van een keyboard zijn vaak wel van mindere kwaliteit.

Geluidseffecten in een digitale piano

Naast verschillende sounds heb je bij veel elektronische piano’s ook beschikking over een aantal geluidseffecten. Dit zijn meestal een chorus (om geluid breder te maken), een reverb (galm) en een delay (echo) effect.

Effecten zijn erg leuk om mee te experimenteren. Ze zorgen dat je met hetzelfde geluid veel verschillende soorten vibes kan creëren.

Koppeling met mobiele apparaten doormiddel van MIDI, Aux of Bluetooth

Als producer vindt ik een van de fijnste mogelijkheden dat je een digitale piano makkelijk kan koppelen aan een computer, tablet of smartphone. Dit kan via een USB-MIDI kabel, maar ook via audio kabels of zelf via Bluetooth bij nieuwere modellen!

Op deze manier kun je opnames maken, of meespelen met je favoriete muziek via Spotify. Ook kun je je piano koppelen aan pianoapps als Flowkey die je op een interactieve manier piano leren spelen. Ontzettend handig!

Opnames maken met je digitale piano

Als je geen beschikking hebt tot een laptop of opname apparatuur (zoals een audio interface), dan hebben veel digitale piano’s ook een eigen record functie. Met één druk op de knop kun je al je ideeën en composities zonder moeite opnemen.

Deze functie is vooral handig als je je eigen spel terug wilt luisteren tijdens het oefenen. Voor componisten is de functie handig om ideeën en experimenten vast te leggen.

Ingebouwde metronoom

Het is erg belangrijk dat je een goed ritme gevoel ontwikkeld als pianist. Een metronoom is hiervoor een handig hulpmiddel. Bij een akoestische piano moet je deze er los bijkopen. In een elektrische piano zit vaak een metronoom ingebouwd.

Je kunt kiezen op welk tempo en in welke maatsoort je de metronoom wilt laten spelen. Vervolgens hoor je een klik- of piepgeluid die het juiste tempo aangeeft. Je kunt nu meespelen met dit tempo en in de gaten houden of je niet sneller of langzamer gaat spelen.

Soorten elektronische piano’s

Digitale piano’s bestaan in allerlei soorten en maten. Welke soort je neemt is afhankelijk van je situatie. Wil je bijvoorbeeld dat je piano naast een instrument ook een mooi meubel is voor in je kamer? Of heb je liever dat de piano draagbaar is en niet al te veel ruimte inneemt? Misschien heb je wel behoefte aan een aantal extra functies die het arrangeren van composities makkelijker maken.

Aangezien een piano een groot instrument is hebben veel mensen voorkeur voor een mooi design. Er bestaan zelfs digitale piano’s die het design van een staande akoestische piano of een vleugel nabootsen. Natuurlijk zie je dit wel terug in de prijs van het instrument.

Welke goede merken bestaan er?

Er zijn een aantal merken waarvan je zeker weet dat ze altijd kwaliteit leveren op het gebied van elektronische piano’s. 3 merken die ik wil uitlichten zijn Yamaha, Kawai en Roland. Het grote verschil tussen deze merken is de klank. Zo klinken piano’s van Roland iets warmer en Yamaha piano’s weer iets helderder.

Het is dus erg persoonlijk welk merk je beter vindt klinken. Luister dus vooral een paar demo’s of probeer verschillende piano’s uit om een goede keuze te maken.

Voor een beginner kunnen deze piano’s erg duur zijn, daarom kun je als beginner beter kijken naar andere goede merken als Casio en Korg. Bekijk de beste 5 digitale piano’s voor beginners hier.

Yamaha

Yamaha levert al een hele lange tijd veel kwaliteit in de muziekwereld. Op het gebied van elektronische piano’s is dit ook het geval. Ze bouwen handzame modellen, maar ook hele mooie pianomeubels.

Ze kenmerken zich door een heldere pianoklank en klassieke designs.

Kawai

Kawai probeert een zo realistisch mogelijke piano ervaring te creëren voor elk soort pianist. Het Japanse merk maakt van oorsprong hoogwaardige akoestische piano’s. Ze weten dus ontzettend goed hoe ze deze kunnen nabootsen.

Roland

Een andere grote speler in de muziek wereld is Roland. Van synthesizers tot drumcomputers: ze maken het allemaal. Roland zorgt hierbij altijd voor een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Roland zorgt maakt zowel mooie piano meubels als stage piano’s. Ze zijn erg goed in het implementeren van extra functies waardoor ze hoog scoren op het gebied van gebruiksgemak. Roland piano’s hebben vaak een mooie warme klank.

Prijsklassen waarin je een digitale piano kunt kopen

Je kunt al een goede digitale piano kopen vanaf €300,-. Wil je een pianomeubel? Dan moet je rekening houden met prijzen vanaf €500,-. Voor een vleugelpiano beginnen de prijzen vanaf €17.000,-

De prijsverschillen binnen een bepaalde groep digitale piano’s komen vaak door de ingebouwde speakers. Speakers met meer vermogen dragen bij aan een betere piano ervaring. Andere elementen die de prijs verhogen zijn extra functies zoals Bluetooth, sounds en effecten. De kwaliteit van de samples speelt ook een grote rol.

De duurzaamheid van de piano heeft ook invloed op de prijs. Een piano die duurder is gaat vaak langer mee. Het is daarom verstandig om iets meer te investeren zodat je zeker weet dat je een goede kwaliteit piano krijgt.