Digitale of akoestische piano kopen? Dit is wat je moet weten!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Wil je graag piano leren spelen, maar weet je niet of je hiervoor een digitale of akoestische piano moet kopen? Geen probleem! In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken.

In principe is het mogelijk piano te leren spelen op elk soort piano. Echter heeft elk soort piano zijn eigen voor- en nadelen. Sommigen zijn voor de hand liggend, maar er zijn ook voor- en nadelen waar je in eerste instantie niet zo snel aan denkt. Met deze voor- en nadelen in je achterhoofd kun je gemakkelijk een weloverwogen keuze maken.

Na het lezen van dit artikel weet jij precies of je een digitale of akoestische piano moet kopen. Laten we dus snel beginnen!

Overeenkomsten tussen een digitale en akoestische piano

Om te beginnen is het handig om te weten wat de overeenkomsten zijn tussen deze verschillende soorten piano’s.

Een digitale piano heeft net als een akoestische piano 88 toetsen. Dit staat gelijk aan een bereik van 7 octaven plus een kleine terts. Je hebt hierdoor de mogelijkheid om op beide instrumenten de meest complexe pianostukken spelen.

De layout van de toetsen is bij beide soorten piano’s ook hetzelfde. Je bespeelt beide instrumenten op dezelfde manier. Je kunt dus dezelfde bladmuziek gebruiken wanneer je op een van deze piano soorten speelt.

Layout van toetsen op een digitale of akoestische piano.

Speelgevoel

Speelgevoel is een belangrijk onderdeel op een piano. Je wilt dat het maken van muziek zo natuurlijk mogelijk voelt.

Bij een akoestische piano is het speelgevoel extreem goed. Je drukt de toetsen in waardoor een hamertje gaat bewegen. Deze hamer slaat vervolgens op een snaar, waardoor geluid ontstaat. Deze mechaniek voelt heel direct en natuurlijk, en het geeft je veel expressieve mogelijkheden.

Digitale piano’s werken heel anders. Wanneer je een toets indrukt wordt er namelijk een digitale geluidssample afgespeeld. De directe trilling van een hamer die op een snaar slaat ontbreekt. Hierdoor is het speelgevoel minder natuurlijk.

Fabrikanten van digitale piano’s hebben hier gelukkig iets op bedacht. Ze hebben verschillende mechanieken ontworpen om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van het speelgevoel van een akoestische piano. Deze mechanieken worden ‘key actions‘ genoemd. Er zijn 4 verschillende soorten:

Soorten key actions bij digitale piano's

Hamer action zorgt voor de hoogste speelkwaliteit maar is ook de meest dure techniek. De toetsen van de digitale piano hebben hierbij eenzelfde soort hamer mechaniek ingebouwd, zonder de snaren. Dit zorgt voor een zo goed als 1 op 1 gevoel in vergelijking met een akoestische piano.

Gewogen toetsen maken gebruik van een gewichtje om weerstand na te bootsen. Deze methode evenaart het gevoel van een akoestische piano ook erg goed

Semi-gewogen toetsen bevatten een combinatie van een veer en een gewicht. Hierdoor worden de dynamische mogelijkheden minder, maar voor een beginner zijn dit soort toetsen prima.

Ongewogen toetsen bevatten de minst goede mechaniek. Meestal zijn dit plastic toetsen die heel makkelijk ingedrukt kunnen worden en doormiddel van een veer weer omhoog springen. Deze mechaniek is goedkoop, maar persoonlijk zou ik het niet aanraden om hier piano mee te leren spelen.

Snare in een akoestische piano.

Geluidskwaliteit

Een akoestische piano heeft de allerbeste geluidskwaliteit. Omdat het geluid direct vanaf de snaren komt kan er geen ruis ontstaan. Het geluid kan ook niet digitaal vervormt worden. Bij een digitale piano is dit wel het geval.

Een digitale piano maakt gebruik van geluidssamples. Deze samples zijn opgenomen van een echte piano. Aangezien het geluid in dit proces digitaal verwerkt moet worden, vervormt het geluid een beetje. Ook mist een digitale piano de resonantie van een akoestische piano.

Wat wel een voordeel is van digitale piano’s, is dat je meerdere soorten geluiden kunt spelen. Denk aan verschillende piano geluiden maar ook aan andere instrumenten. Veel voorkomende geluiden in een digitale piano zijn strijkers, harpsichord en orgel.

Bouw

Op het gebied van bouw zijn er ook veel verschillen.

Een akoestische piano is groot en zwaar. Het is bedoelt om in een ruimte neer te zetten en daar te laten staan. Je kunt het bijna zien als een meubelstuk. Akoestische piano’s kunnen een echt statement piece zijn in een kamer.

Digitale piano’s komen echter voor in verschillende vormen en maten. De meesten zijn licht, compact en makkelijk te vervoeren. Om deze te plaatsen maak je gebruik van een digitale piano statief. Er zijn ook modellen die het uiterlijk van een akoestische piano over hebben genomen.

Een digitale piano met de bouw van een akoestische piano.

Flexibiliteit

Als je veel piano speelt dan moet je met verschillende dingen rekening houden. Eerder heb ik het al gehad over het vervoer van je piano. Dit is belangrijk als je je instrument bijvoorbeeld mee moet nemen naar optredens.

Op het gebied van geluidsoverlast zijn akoestische piano’s een stuk minder flexibel. Akoestische piano’s produceren altijd een redelijk hoog volume. Wanneer je rekening moet houden met buren of huisgenoten is dit niet handig. Je kunt niet zomaar even midden in de nacht gaan oefenen. Het is belangrijk dat je vaste tijden afspreekt om te spelen.

Een digitale piano heeft op dit gebied veel voordelen. In de meeste gevallen zit er een volume knop op de piano waarmee je het geluid harder of zachter kunt zetten. Als je helemaal zonder geluid wilt oefenen kun je simpelweg een koptelefoon inpluggen. Zo kun je altijd zelf bepalen wanneer je gaat oefenen!

Onderhoud van een digitale of akoestische piano

Een belangrijk aspect wat vaak over het hoofd wordt gezien is de nodige onderhoud van een piano. Een digitale piano is hierin vrij makkelijk. Als je er af en toe even met een stofdoek overheen gaat dan is het al goed.

Een akoestische piano heeft echter iets meer aandacht nodig. Omdat een akoestische piano fysieke snaren heeft kan deze naar verloop van de tijd ontstemmen. Dit gebeurt onder andere door wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid in je kamer. Ook heeft de impact van de hamer op de snaar op den duur effect.

Het is moeilijk om zelf een piano te stemmen. Daarom moet je om de zoveel tijd een professionele pianostemmer laten komen. Hierna klinkt je piano weer op en top, maar het kost wel extra geld.

Extra functionaliteit

Omdat een digitale piano werkt door elektronica, sensoren en geluidskaarten is het mogelijk om veel toffe functies toe te voegen!

Denk hierbij aan extra hulpmiddelen tijdens het leren zoals een metronoom en coaching functies. Sommige digitale piano’s beschikken zelfs over Bluetooth. Op deze manier kun je via je computer of telefoon muziek afspelen waarop je kunt meespelen.

Je kunt zelfs de toetsen transposen op sommige modellen. Transposen betekend dat de toonhoogte van de toetsen opgeschoven kan worden naar links en naar rechts. Hierdoor kun je moeilijke toonsoorten spelen op een makkelijke toetsenconfiguratie.

Akoestische piano’s beschikken niet over extra functies. Wel bestaan er hybride piano’s die de functionaliteiten van een digitale piano combineren met de klank en mechaniek van een akoestische piano. Een erg dure maar toffe oplossing!

Opnames maken

Ben je een muziek producer? Dan is het maken van opnames ook een belangrijk punt om mee te nemen in je beslissing.

Om een akoestische piano op te nemen heb je één of meerdere microfoons nodig. Deze plaats je op bepaalde plekken in de kast bij de snaren van de piano. De techniek vereist een beetje kennis van microfoon plaatsing en signaalverwerking.

Een digitale piano heeft een master output. Via een kabel verbind je deze simpelweg met je usb audio interface. Dit is een stuk makkelijker dan het plaatsen van een microfoon. Wel klinkt je brongeluid op deze manier zo goed als altijd hetzelfde.

Nog een voordeel van een digitale piano is dat deze MIDI signaal uit kan sturen. Je kunt een digitale piano dus als een MIDI controller keyboard gebruiken!

Prijs van een digitale of akoestische piano

Als laatste maar zeker niet als onbelangrijkste: de prijs die je betaald.

In het bouwen van een akoestische piano gaat veel vakmanschap zitten. Het is dus logisch dat een dergelijke piano niet goedkoop is. Normaal gesproken moet je uitgaan van prijzen vanaf €1000,-.

Als je de piano tweedehands of in een kringloop winkel koopt dan is het misschien stukje goedkoper. Hier zitten echter wel weer risico’s aan op het gebied van kwaliteit. Laat je dus altijd goed inlichten wanneer je een tweedehands piano koopt.

Een goede digitale piano heb je al vanaf €300,-! Echter zijn er verschillende prijsklassen, en kan de prijs oplopen tot €20.000,-. In dit geval hebben we het over een digitale vleugel zoals de Yamaha N-3X Avant Grand.

Samenvatting digitale piano versus akoestische piano

Dit zijn samengevat alle punten waar je op moet letten bij het kiezen van een digitale of akoestische piano:

Digitale pianoAkoestische piano
Variërend in speelgevoel Het meest natuurlijke speelgevoel
Meerdere soorten geluidenEén geluid
Variërend in geluidskwaliteitDe beste geluidskwaliteit
Minder expressiefOntzettend expressief te bespelen
Licht van gewichtZwaar
CompactGroot
Makkelijk verplaatsbaarMoeilijk verplaatsbaar
Nauwelijks onderhoud nodigRegelmatig onderhoud nodig
Geen extra kosten na aanschafExtra onderhoudskosten na aanschaf (stemmen, vervoeren etc.)
Mogelijk om in stilte te spelen met koptelefoonGeen volumeregeling
Meerdere hulpfuncties Geen toegevoegde hulpfuncties
Opnemen doormiddel van outputsOpnemen doormiddel van externe microfoon
Mogelijkheid om MIDI op te nemenGeen MIDI functionaliteit
Verschillende soorten designsEen echt statement piece voor in je kamer
Verschillende prijsklassen vanaf €300,-Verschillende prijsklassen vanaf €1000,-

Conclusie

Of je nu een akoestische piano koopt of een digitale piano, ze zijn allebei geschikt om piano op te leren spelen.

Maak zelf de keuze of je voor kwaliteit of functionaliteit wilt gaan. Houd ook in de gaten wat je doelen uiteindelijk zijn. Wil je bijvoorbeeld live gaan optreden of muziek op gaan nemen.

Heb je besloten om een digitale piano te kopen, bekijk dan eens mijn top 5 digitale piano’s voor beginners! Zo weet jij zeker dat je het beste model voor jou koopt. 🙂