De Gameboy Methode – Een oefening om muziek te schrijven

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Elke muziek producer heeft er wel mee te maken: Je zit vast in een loop en je weet niet hoe je eruit kunt komen. Het is ontzettend moeilijk om van deze situatie naar een volledig gearrangeerde track te gaan. Uiteindelijk geef je op en plaats je het project maar in je ideëen kerkhof op je computer.

Zelf ben ik hier meerdere malen tegenaan gelopen. Het probleem bij mij was dat ik simpelweg teveel keuze had. Ik kon bijvoorbeeld zoveel nieuwe sounds toevoegen als ik wou. Wanneer ik vervolgens de loop begon te arrangeren klonk niks daarna meer zo goed als het originele idee.

Daarom bedacht ik een manier waarop ik mezelf kon limiteren tot alleen het meest noodzakelijke om een liedje te maken. Ik wou mezelf dwingen om te leren hoe ik een goede compositie kon maken zonder dat ik steeds naar nieuwe sounds hoef te grijpen. Hieruit is de gameboy methode ontstaan!

Wat is het idee achter deze oefening?

In deze oefening houd ik rekening met één van de gouden regels van het maken van een song. Deze regel luidt: Als een liedje in de meest eenvoudige vorm overeind blijft dan is het een goed liedje.

De makkelijkste manier om de kwaliteit van je songs te testen is door ze te zingen met alleen een piano of gitaar als begeleiding. Raakt je lied in deze uitgeklede variant nog steeds de juiste snaar bij je? Dan zit je goed!

Liedjes op de radio zijn tegenwoordig overgeproduceerd. Je merkt door al die toeters en bellen bijna de essentie van een liedje niet meer. Het is soms bijna alsof de productie het oorspronkelijke idee overschaduwt.

De echt goede songs kun je herkennen als ze zelfs overeind blijven wanneer ze in de meest kleine vorm worden gespeeld. Een goed voorbeeld van deze theorie is bijvoorbeeld de muziek van Rammstein. Achter de harde riffs en knallende drums zitten ontzettend goede harmonieën en melodieën verborgen. De muziek van Rammstein hoeft niet jouw smaak te zijn, maar ze weten precies hoe ze de gewenste snaar bij je kunnen raken.

Luister maar eens naar de twee versies hieronder. Links is de originele uitvoering en rechts is de uitgeklede piano versie:

Mein Herz Brennt officiele versie
Mein Herz Brennt piano versie

Conclusie van het bovenstaande: ik wil me met deze oefening eerst richten op het bedenken van de uitgeklede versie van een nummer. Zo weet ik altijd zeker dat het liedje in essentie werkt, zodat ik vervolgens de productie in kan gaan vullen.

Wat heeft een gameboy hiermee te maken?

Allemaal leuk en aardig, maar wat heeft de Gameboy hiermee te maken? Dat ga ik je vertellen! Vroeger toen de eerste Gameboy op de markt kwam, zat er bij elk spel ook een of meerdere muziek composities. Echter hadden deze spellen nog niet heel veel opslagruimte beschikbaar voor hoge kwaliteit muziek.

Dit resulteerde er ten eerste in dat de audiokwaliteit omlaag geschroefd moest worden om ruimte te besparen. Het bekende 8-bit geluid is hier het gevolg van. Ten tweede konden de composities van deze spellen maximaal bestaan uit 4 sporen geluid. Op elk van deze sporen kon maar één noot tegelijkertijd afgespeeld worden.

Componisten van Gameboy muziek moesten dus verdraait goed nadenken over hoe ze met deze limitaties de perfecte compositie neer konden zetten. Ze hadden alleen beschikking over 3 sporen met tonale functie en 1 spoor met noise voor drumgeluiden.

Alles wat deze componisten te doen stond was de essentie van een liedje zo goed mogelijk neerzetten met de beperkte middelen. Ze lieten zich daarom inspireren door componisten zoals Mozart die ook alleen een klavier tot zijn beschikking had.

En met succes, want heel veel mensen krijgen nog steeds kippenvel als ze de eerste tonen horen van de openingstune van de eerste Pokémon games! Of wat dacht je van de iconische muziek van Super Mario? Ze bestaan allemaal uit maar 4 sporen en een super goed uitgedacht idee.

Maar hoe werkt het dan?

Ik heb me laten inspireren door deze componisten en hun limitaties. Wanneer ik tegenwoordig een track begin start ik eerst mijn ‘Gameboy’ template op in mijn DAW. Dit template geeft me beschikking over 3 sporen met een simpele synthesizer die alleen een Square wave kan genereren.

Op het vierde spoor staat een drumrack met een paar drumsounds die in de buurt komen van oude gameboy sounds. De 4 samples die ik hierop gebruik zijn een kick, snare hi-hat en crash. Dit zijn ook de enige sounds die ik op dit spoor mag gebruiken.

De belangrijkste regel tijdens deze oefening is dat elk spoor niet meer dan één noot mag spelen. Wanneer ik een akkoord zou willen maken moet ik dus meerdere sporen opofferen. Deze limitatie zorgt ervoor dat je sneller gaat nadenken over arpeggio’s om harmonieën te maken. Je gaat hierdoor automatisch ook al zoeken naar het perfecte ritme.

Meestal gebruik ik het eerste spoor voor de melodie, het tweede spoor voor harmonie of arpeggio’s, en het derde spoor voor een baspartij. Het vierde spoor is vanzelfsprekend voor drums, maar kan ook gebruikt worden als FX.

Vervolgens is het een kwestie van puzzelen. Welke noten en ritmes gaan goed samen, en hoe zorg je dat je track over de tijd interessant blijft? Door actief met deze vragen bezig te zijn zorg je dat je door blijft gaan totdat er een volledige compositie staat!

Liedjes maken door middel van de Gameboy methode.

Alternatieven

De Gameboy methode is een oefening die voor mij specifiek ontzettend goed werkt. Ik kan echter niet uitsluiten dat dit voor jou de perfecte methode is. Echter wil ik je wel uitdagen om eens met deze filosofie aan de slag te gaan.

Schrijf je volledige nummer eerst alleen met een piano of gitaar en je stem. Zorg dat je alles volledig heb uitgewerkt voordat je het project in je DAW verder uitwerkt. Vooral producers kunnen hierdoor een heel andere manier van liedjes schrijven ontdekken.

Natuurlijk zijn er ook producers die juist geïnspireerd raken door met sounds aan de slag te gaan. Als dit voor jou werkt moet je hier vooral mee doorgaan! Probeer echter ook eens je nummer in een uitgeklede versie te spelen zodra deze af is. Het is de ultieme test om te kijken of het lied echt werkt.

Hopelijk heb ik je met deze blog een beetje kunnen inspireren om op een andere manier naar liedjes schrijven te kijken! 🙂

Zo wordt je een goede liedjes schrijver!

Ben je nog nieuw of intermediate op het gebied van liedjes maken? Dan wil ik je nog een tool aanraden om een pro te worden in muziektheorie en componeren. De tool heet Building Blocks!

In Building Blocks wordt je door middel van kleine games meegenomen in de basisprincipes van muziek. Je leert hoe je goede harmonieën, melodieën, drums en baspartijen produceert. Ondertussen leer je ook hoe je met MIDI werkt. En het belangrijkste: je traint je gehoor!

Building Blocks biedt je alle mogelijkheden om een sterke muzikale basis te leggen. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een laptop en speakers of koptelefoon. Je kunt op deze manier letterlijk overal jezelf ontwikkelen als muzikant.

Wil je meer weten? Bekijk dan eens mijn uitgebreide Audible Genius Building Blocks review. Of probeer Building Blocks 72 uur gratis uit via de knop hieronder:

Building Blocks logo

Maak je volgende stap als Music Producer!

Klik op de knop en krijg 72 uur gratis toegang tot Building Blocks

Ga direct naar Building Blocks!