De 10 Beste Grooveboxes om muziek mee te Produceren

Gemiddelde leestijd: 29 minuten
Meerdere grooveboxes in een setup.

Grooveboxes zijn het perfecte instrument om even los te komen van je DAW. Ze bieden je een hands-on manier om muziek te produceren en zijn daarnaast ook nog een super goede creativiteit starter.

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Al die knoppen in je software geven je gewoon teveel keuze. Er zijn duizenden plugins met ontelbaar veel mogelijkheden. Deze keuzestress kan in veel gevallen zorgen voor een writers block.

Met een groovebox kun je zo’n writers block voorkomen. Grooveboxes helpen je namelijk om snel en eenvoudig toffe beats en patronen te bedenken. Ze stellen je zelfs in staat om met jezelf te jammen! Dit maakt ze een van de meest inspirerende instrumenten om muziek mee te produceren.

In dit artikel vertel ik je wat de 10 beste grooveboxes zijn en waarom. Zo kun jij voor jezelf bepalen welke groovebox jouw muzikale leven makkelijker en leuker kan maken.

Grooveboxes: Wat zijn het precies?

Een groovebox is een fysiek instrument die sequencing en synthesis combineert. Hierdoor kun je snel interessante beats/patronen programmeren en makkelijk geluiden aanpassen.

De meeste grooveboxes produceren voornamelijk drum geluiden. Sommige grooveboxes kunnen echter ook samples, bass en andere synth geluiden genereren.

Grooveboxes die je misschien wel kent zijn de Roland TR-808 en TR-909. Deze modellen maakten al snel duidelijk hoe krachtig de combinatie van sequencing en synthesis is. Gebruikers konden binnen no-time een toffe beat maken en een groove neerleggen voor hun tracks!

Vanaf het moment dat sampling populair werd, is de groovebox niet meer weg te denken uit muziek. Vooral in de hip-hop en elektronische muziek is het een van de voornaamste instrumenten om te gebruiken.

Waarom jij een groovebox zou moeten gebruiken

Met een groovebox is het ontzettend makkelijk om geluid over tijd te laten bewegen. Dit is een belangrijk principe in elektronische muziek. Je krijgt direct beschikking over de meest effectieve parameters. Deze kun je met je eigen handen bedienen om zo ‘menselijkheid’ aan je producties toe te voegen.

Daarnaast is de workflow van een groovebox uniek. Het is ontzettend intuïtief, en je krijgt een veel beter gevoel voor wat een beat nodig heeft. Dit komt simpelweg omdat je niet naar je DAW aan het staren bent. Je wordt gedwongen om goed te luisteren naar wat je doet.

Alles wat je nodig hebt om een track te starten is een sequence of loop uit je groovebox. Dit werkt veel beter dan het lege canvas waar je mee te maken hebt in je DAW! Je wordt direct geprikkeld om aan de slag te gaan en te experimenteren.

De 10 beste grooveboxes op dit moment

Nu weet je wat een groovebox is, en waarom je er een zou moeten gebruiken. Laten we snel kijken naar de 10 beste grooveboxes op dit moment!

De onderstaande grooveboxen staan in willekeurige volgorde. Welke drumcomputer het meest geschikt is voor jou hangt af van je wensen en doelen. Via de knoppen onder elke groovebox kun je de meest actuele prijs bekijken.

Novation Circuit Tracks Groovebox

Richtprijs: €365,-

Laten we direct beginnen met één van de vetste grooveboxen om elektronische muziek mee te maken!

De Novation Circuit Tracks behoort tot de nieuwe generatie grooveboxes. De layout doet denken aan Ableton Controllers zoals Ableton Push. Erg overzichtelijk en met een strakke uitstraling.

Met de Novation Circuit Tracks is het mogelijk om te sequensen, samplen en zelfs volledige tracks te produceren! Een heel veelzijdig instrument die tegelijkertijd bomvol inspiratie zit.

De Circuit Tracks daagt je uit om te experimenteren, en geeft je hier veel ruimte voor. Gegarandeerd veel plezier en vette beats dus!

Native Instruments Maschine+

Richtprijs: €999,-

Native Instruments is onder muziek producers vooral bekend vanwege de Kontakt 6 libraries. Deze plugins maken van samples de meest dynamische en bewerkbare instrumenten. Je kunt Kontakt 6 makkelijk een van de beste plugins op dit moment noemen.

Maschine+ combineert de sounds en mogelijkheden van Kontakt 6 met de voordelen van een groovebox. Het resultaat is dan ook best wel verbluffend.

Binnen een paar tellen heb je de perfecte samples voor jouw track gevonden. Of het nu volledige drumkits zijn of synthesizer geluiden, Maschine+ heeft het!

Uit dit rijtje is deze groovebox mijn favoriet.

Elektron Digitakt

Richtprijs: €819,-

Als je een techno producer bent, dan kun je wel eens verliefd worden op de Elektron Digitakt. De geluiden die deze drumcomputer kan creëren zijn namelijk vuig, ruimtelijk en chaotisch.

Vergeleken met de eerder behandelde Elektron Model:Samples, heeft de fabrikant bij deze groovebox er behoorlijk veel schepjes bovenop gedaan.

Je krijgt veel meer inzichten in de samples waar je mee werkt. Daarnaast kunt je uren plezier beleven aan de FX sectie alleen al.

De speelkwaliteit is daarnaast ook veel directer. Het lijkt bijna alsof je één wordt met het instrument zelf. Het kost dus iets meer centen, maar dan heb je ook echt wat!

Roland MC-101

Richtprijs: €446,-

Roland heeft na de TR-808 en TR-909 natuurlijk ook niet stilgestaan. Een van de meest recente grooveboxen die ze hebben uitgebracht is de Roland MC-101.

Op geluidskwaliteit is dit misschien wel een van de beste boxen in dit rijtje. Alle samples klinken vol, breed en recht in je gezicht. Een echte aanrader als je hedendaagse hip-hop maakt.

Natuurlijk lijken veel ingebouwde samples ook op de 808’s en 909’s van vroeger. Want: ‘Why change a winning team’? Alles klinkt gewoon nog net even iets gelikter.

Naast drumsamples is het ook mogelijk om bass, synths en nog veel meer te programmeren. Je kunt dus makkelijk volledige beats produceren met de Roland MC-101!

Akai MPC Grooveboxes

Richtprijs: €666,- tot €1666,-

Akai ken je misschien wel van hun MIDI controllers zoals de Akai MPK mini. De rood zwart gekleurde controllers en instrumenten zijn bestsellers in de muziek.

Ook voor Grooveboxen kun je prima terecht bij Akai. Ze hebben verschillende modellen in verschillende prijsklassen. Elk van deze modellen is voorzien van de modernste technieken om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken.

Denk bijvoorbeeld aan een touchscreen om samples te bewerken en high end fingerpads met LED indicatoren. De mogelijkheden zijn oneindig.

Het goedkoopste model is de Akai MPC one. Deze biedt al genoeg mogelijkheden om professioneel klinkende tracks te maken.

Wil je echter meer mogelijkheden, dan kun je kiezen voor de MPC Live II of de MPC X.

Elektron Model:Samples

Richtprijs: €321,-

Elektron is een merk wat vooral naam heeft gemaakt op het gebied van Samplers. Menig artiest heeft wel een Octatrack MKII in hun setup zitten. Dit is een van de beste samplers op dit moment, maar wel een beetje duur voor veel beginnende producers.

Met Model:Samples heeft Elektron een veel betaalbare groovebox op de markt gezet. Je kunt er weliswaar iets minder mee, maar dat maakt het eigenlijk ook heel fijn.

Geen moeilijk gedoe, gewoon spelen! Door de intuïtieve interface raak je eigenlijk nooit echt verdwaald op het instrument.

Je kunt al snel glitchende effecten maken. Dit zorgt voor interessante muziek, zonder dat je je DAW hoeft aan te raken!

Korg Volca Series Grooveboxes

Richtprijs: €151

‘Klein maar fijn’ zal Korg gedacht hebben toen ze de Korg Volca grooveboxen bedachten. Deze kleine sequencers geven je namelijk met redelijk weinig knoppen veel mogelijkheden.

De sounds uit deze instrumenten klinken vrij digitaal, maar zijn daardoor geschikt voor veel soorten stijlen. Denk bijvoorbeeld aan Acid, Electro en Breakbeat muziek.

Hiernaast zie je een video van de Volca drum module, maar er zijn ook modules voor Bass, Synths, Keys en Samples. Elke groovebox heeft dus zijn eigen functie!

Combineer deze modules en je hebt de perfecte live setup voor freaky geluiden en kei harde beats.

Arturia Minibrute 2S

Richtprijs: €489,-

Een serie waar ik ook groot fan van ben is de Brute serie van Arturia. Deze bestaat uit verschillende soorten instrumenten zoals synthesizers, maar ook grooveboxes.

De Arturia Minibrute 2S is eigenlijk een synthesizer en sequencer in één. Het instrument genereerd zijn eigen sounds doormiddel van oscillatoren. Je kunt dus ook een aantal parameters tweaken die je ook vindt op een synthesizer.

Het instrument is recht voor zijn raap. Je hoeft geen ingewikkelde menu’s in voor bepaalde instellingen. What you see is what you get. Je maakt dus altijd beslissingen op basis van wat je hoort.

Nog een leuke toevoeging is de modulaire synth sectie. Deze zorgt voor een nog betere hand-on ervaring. De Minibrute 2S geeft niet alleen plezier, maar je leert er ook nog eens van!

Arturia drumbrute impact

Richtprijs: €259,-

De Arturia drumbrute impact is een drummachine pur sang. De drumsounds worden gegenereerd doormiddel van synthesis. Dit zorgt ervoor dat je veel kunt tweaken aan de tonaliteit van elke sound.

Dit instrument is uitermate geschikt om snel het creatieve proces op te starten. Je start een patroon, bepaald doormiddel van een paar knoppen hoe je sounds moeten klinken, en voor je het weet heb je een track af!

Ook hier heb je geen ingewikkelde menuutjes om doorheen te scrollen. Je hebt alle knoppen die je nodig hebt tot je beschikking.

De drumbrute impact kan naast studiowerk ook goed ondersteunen tijdens live optredens. Bijvoorbeeld als je een singer songwriter bent, en percussie begeleiding nodig hebt.

Korg Electribe Sampler 2

Richtprijs: €416,-

De Electribe serie van Korg bestaat al sinds 1999. Sindsdien zijn de Electribes het geluid van veel bekende muziek geweest. Denk bijvoorbeeld aan de beat van Micheal Jackson’s Thriller!

Sampler 2 is een van de laatste modellen uit de Electribe serie. Zoals de naam al zegt werkt dit instrument voornamelijk op sample based geluiden.

Experimenteren met Sampler 2 is behoorlijk verslavend. Er zitten genoeg opties op om volledig gemixte tracks op te produceren. Daarnaast kun je ook goed jammen met de Sampler 2.

Als je houdt van techno, Lo-Fi of Old-School hip-hop, dan ga je sowieso veel plezier beleven met de Korg Electribe Sampler 2!