Casio CDP S110 review – De beste digitale piano voor beginners?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Er zijn veel goede digitale piano’s voor beginners. Pianobouwers zoals Kawai, Yamaha en Roland zijn continu bezig om hun producten te verbeteren. Het doel: een zo realistisch mogelijke piano ervaring bieden aan de pianist. Casio is hier ook volop mee bezig, en niet onverdienstelijk! Ik wil graag mijn ervaringen delen met een van hun digitale piano flagships in deze Casio CDP S110 review.

In deze review wil ik je een overzicht geven van alle functionaliteiten die de Casio CDP S110 te bieden heeft. Ook geef ik je een overzicht van de voor en nadelen van deze digitale piano. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken of deze piano geschikt is voor jou!

Speelgemak

Op het gebied van speelgemak is Casio een van de betere merken. De CDP S110 heeft 88 toetsen die aanvoelen als toetsen van een akoestische piano. Omdat de piano zoveel toetsen heeft kun je makkelijk elke klassieke compositie of popsong spelen. Op de CDP S110 kun je 64 toetsen tegelijkertijd spelen. Genoeg om alleen of samen te spelen op de piano!

De toetsen zijn voorzien van hammer action mechaniek waardoor het voelt alsof je een akoestische piano bespeeld! Daarnaast zijn de toetsen ook nog eens gewogen, waardoor ze zonder moeite ingedrukt kunnen worden. Deze combinatie maakt dat je comfortabel, flexibel en snel kunt spelen. Ten opzichte van andere beginner piano’s biedt de CDP S110 een van de beste speelervaringen!

Geluidskwaliteit van de Casio CDP S110

Ook op het gebied van geluidskwaliteit zit je goed bij Casio. De geluidsamples klinken erg warm en reageren natuurgetrouw op hoe hard je de toetsen indrukt. Het valt op dat de geluiden zelfs ook goed klinken uit de speakers van de piano.

De piano bevat 3 akoestische pianogeluiden en 7 andere instrumenten. Je kunt dus ook met een orgel, e-piano of viool geluid spelen. Het is erg leuk om met de verschillende geluiden te experimenteren omdat ze allemaal een andere vibe hebben.

Hoewel je met deze geluiden veel plezier kunt hebben, zijn het er niet heel veel ten opzichte van andere digitale piano’s. Je krijgt er echter wel extra goede geluidskwaliteit voor terug!

Om nog meer uit je geluiden te halen is het mogelijk om ingebouwde effecten toe te voegen. Er zitten 4 soorten reverb en 4 soorten chorus in de piano. Met de reverbs voeg je galm toe aan je geluid, waardoor het geluid veel grootser en ruimtelijker gaan klinken. Met de chorussen kun je beweging toevoegen aan je geluid. Hierdoor gaan ze breder en voller klinken.

Sound demo van de Casio CDP S110

Beschikbare Functies

Het voordeel van een digitale piano is dat je allemaal toffe functies kunt toevoegen. Ook de CDP S110 beschikt over extra functies die jouw leven als pianist een stuk makkelijker kunnen maken.

De functie waar ik persoonlijk erg enthousiast van word, is de ‘Touch Response’ functie. Hiermee kun je instellen hoe het pianogeluid moet reageren op de hardheid waarmee je een toets indrukt. Soms wil je namelijk dynamisch kunnen spelen (verschil tussen hard en zacht volume) om meer gevoel in je spel te leggen. En soms wil je dat de noten juist altijd even hard klinken, ongeacht hoe hard je de toetsen indrukt.

De ‘Touch Response’ functie biedt 3 verschillende settings voor verschillende doeleinden. Zo kun je altijd optimaal gebruik maken van je digitale piano!

De Casio CDP S110 biedt ook de mogelijkheid om de toetsen te transponeren. Dit betekend dat je de toetsen die je indrukt hoger of lager kan maken. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld een zanger(es) wil begeleiden in een toonsoort die je nog niet zo goed kent. Je transponeert simpelweg de toetsen een paar stappen omhoog of omlaag, zodat je kunt spelen in een makkelijkere toonsoort.

Naast een transpose functie heeft de piano ook een finetune functie om je piano te stemmen met andere instrumenten. Het is in de meeste gevallen echter handiger als andere instrumenten stemmen naar jouw piano. Deze functie gebruik je dus vooral als het echt niet anders kan.

Als laatste bevat de piano nog een ingebouwde metronoom waarvan je het tempo, volume en maatsoort kunt aanpassen. Het geluid van deze metronoom vind ik wel een beetje irritant, maar dat is persoonlijke voorkeur.

Overzichtelijkheid

Het is altijd fijn als een piano erg intuïtief te gebruiken is. Bij de Casio is dit het geval, want alle functies zijn overzichtelijk en makkelijk in te stellen.

Boven de pianotoetsen staan de namen van de verschillende functies die je kunt activeren. Door de functie knop ingedrukt te houden en vervolgens de desbetreffende pianotoets met de gewenste functie in te drukken, activeer je de functie. Zitten er meerdere functies onder één knop zoals bijvoorbeeld bij de reverb? Dan druk je meerdere keren de desbetreffende pianotoets in terwijl je de functie knop ingedrukt houdt. Erg makkelijk dus!

Elke keer als je iets aanpast hoor je een kort ‘beep’ geluidje. Hierdoor weet je zeker dat er iets is aangepast in je piano. Vindt je dit ‘beep’ geluidje irritant? Dan kun je hem gewoon uitschakelen.

Hoewel de piano erg intuïtief te gebruiken is, raad ik je toch aan om altijd de handleiding goed door te lezen. Hier staan altijd wel een paar extra tips in waardoor je het maximale uit je instrument kunt halen.

Wat ik mis op de piano is een display waarin je kunt zien welke functies er allemaal actief zijn. Je moet namelijk continu onthouden welke functies er actief zijn. Het is echter wel makkelijk om je instellingen weer te resetten. Hiervoor druk je simpelweg op de ‘Grand piano’ knop.

Links in het midden de functieknop en rechts de functies in witte letters boven de piano toetsen

Inputs en outputs op de Casio CDP S110

De piano beschikt over een aantal inputs en outputs voor verschillende doeleinden. Deze inputs en outputs bevinden zich op de achterkant van de piano.

Als eerste beschikt de piano over een koptelefoon output, die tegelijkertijd ook dient als stereo-output. Via deze output kun je bijvoorbeeld dus ook een kabel naar een audio interface leiden om je piano op te nemen. Persoonlijk vindt ik het wel minder handig dat deze input op de achterkant zit, aangezien je dan altijd een koptelefoon met lange kabel nodig hebt om een beetje comfortabel te kunnen spelen.

Daarnaast is er een input voor een sustain pedaal aanwezig. Met dit pedaal kun je zorgen dat noten doorklinken wanneer je een toets loslaat. Een erg belangrijke functie op de piano dus. Het sustain pedaal wordt meegeleverd in de doos.

Een erg leuke input die je niet zo vaak ziet op digitale piano’s is de audio-in input. Via deze input kun je een mobile device inpluggen waar je muziek vanaf kunt spelen. Vervolgens kun je meespelen met je favoriete muziek! Dit is niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam.

Als laatste zit er ook nog een MIDI-USB poort op de piano. Deze is heel handig als je de piano graag zou willen gebruiken voor het produceren van muziek. Je kunt hiermee verschillende instrumenten (en nog meer) aansturen op je computer. Wil je gebruik maken van een pianoleer app zoals Flowkey? Dan komt deze poort ook erg goed van pas!

Bouwkwaliteit

Met de interne kwaliteit van de piano zit het wel goed, maar hoe zit het met de bouwkwaliteit?

Een super groot voordeel van deze piano is de compactheid. De CDP S110 heeft afmetingen van 132,2 x 23,2 x 9,9 cm, wat erg indrukwekkend is aangezien de piano gebruik maakt van een hammer action mechaniek. Het formaat maakt dat de digitale piano makkelijk te plaatsen is in kleinere ruimtes.

Het gewicht van de piano is 10,5 kg, waardoor deze relatief makkelijk mee te nemen is naar bijvoorbeeld optredens. Ook heb je geen mega sterk statief nodig om deze piano te tillen. Het is natuurlijk wel aangeraden om voor de zekerheid een stevig statief te gebruiken.

De piano werkt met een voedingsadapter. Als je het keyboard echter mee naar buiten wilt nemen, dan kan dit ook! Hiervoor heb je simpelweg 6 AA batterijen nodig, wat gelijk staat aan 13 uur speelplezier. Ideaal voor een straatoptreden tijdens koningsdag, of een relaxte oefensessie in de tuin! 🙂

Om af te sluiten is de piano ook nog redelijk duurzaam. De piano heeft namelijk een automatische power off mode die geactiveerd wordt als de piano 4 uur niet gebruikt is (of 6 minuten als je batterijen gebruikt).

Casio CDP S100 review opstelling.

Overzicht voor- en nadelen

Om alles nog even samen te vatten heb ik alle voornaamste voor en nadelen nog even op een rijtje gezet:

 • De 88 toetsen voelen goed aan en geven een erg fijn speelgevoel

 • Hele mooie sounds, zeker ook over de ingebouwde speakers

 • Erg overzichtelijk en intuïtief te gebruiken

 • Mogelijkheid om touch-response aan en uit te zetten

 • Transpose en finetune functies

 • Compact, dus perfect voor kleine kamers

 • Naast een adapter ook 13 uur te gebruiken met 6 AA batterijen

 • Ontzettend goedkoop voor de kwaliteit die je krijgt

 • Geen display waarop je informatie over instellingen kunt zien

 • Het geluid van de metronoom is een beetje te extra

 • Bevat vrij weinig verschillende geluiden

Conclusie van deze Casio CDP S110 review

Om deze Casio CDP S110 review te concluderen: voor wie is deze digitale piano geschikt, en is de Casio CDP S110 zijn geld waard?

Als je een beginnende of intermediate pianist bent dan is deze piano ideaal voor jou. Je moet dan wel genoeg hebben aan de minimale geluiden die deze piano biedt. Wil je puur piano oefenen of spelen, dan is deze piano uitermate geschikt! De Casio CDP S110 behoort absoluut tot de beste digitale piano’s in zijn prijsklasse.

Mocht je ambities hebben om muziek te gaan produceren, dan kan deze piano daar goed bij ondersteunen. Door de MIDI poort en de ‘Touch Response’ functie krijg je veel controle over je opnames. Hierdoor worden bassen, pads en plucks een feestje om op te nemen!

De prijs van deze piano ligt rond de 380 euro. De piano ligt dus in de onderklasse qua prijs, en je krijgt er heel veel kwaliteit voor terug. Let wel op dat de Casio CDP S110 zonder statief, kruk en koptelefoon wordt geleverd. Je moet deze er dus zelf bijkopen. Via Bax-Shop kun je combinatie voordeel krijgen als je een stukje naar beneden scrolled! 🙂

Casio CDP S110 digitale piano
Casio CDP S110 digitale piano

Beoordeling door Luc,

31 dec 2021
4

Een toffe digitale piano voor zowel beginnende als intermediate pianisten, zonder dat je de hoofdprijs betaald!