Bladmuziek voor Keyboard – De 10 Beste Boeken voor de Beginner

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Ben jij net begonnen met piano leren spelen? Dan kunnen boeken met bladmuziek voor keyboard van onschatbare waarde zijn! In deze boeken staat niet alleen de bladmuziek van je favoriete muziek, maar ook uitleg over hoe je deze liedjes moet spelen.

In dit artikel wil ik je de 10 beste keyboardboeken voor beginners laten zien en vertellen wat elk boek jou kan bieden. Laten we snel beginnen!

Mijn Eerste Pianoboek – Bladmuziek voor keyboard

Bladmuziek voor keyboard leren lezen met mijn eerste piano boek van Folk Dean.

In ‘Mijn eerste piano boek’ van Folk Dean staan allemaal simpele oefeningen voor beginnende pianisten. Dit boek is voornamelijk voor kinderen bedoelt.

Er staat niet veel tekstuele uitleg in het boek, dus het is handig om dit boek te gebruiken in combinatie met een pianodocent. Echter zijn de oefeningen wel ontzettend overzichtelijk en logisch opgebouwd.

Dit boek beperkt zich tot oefeningen met maximaal 5 noten. Zo leer je laagdrempelig een goede vingerzetting aan. Ook leer je basis nootwaarden en ritmes te spelen. Eerst focust het boek zich op alleen de rechterhand, en later wordt ook de linkerhand toegevoegd.

Je speelt in de oefeningen niet meer dan één noot per hand tegelijkertijd. Akkoorden en complexere melodieën worden dus achterwege gelaten. Je bent hierdoor redelijk snel door het boek heen. Echter helpt het kinderen wel om een ijzersterke basis te leggen voor hun keyboard techniek!

Spelen met Bladmuziek 1 – Noten leren lezen en spelen

Bladmuziek voor keyboard leren met noten leren lezen en spelen.

Spelen met bladmuziek is naar mijn idee één van de meest duidelijk boeken om stap voor stap keyboard te leren spelen. Ben je een absolute beginner en wil je jezelf keyboard leren spelen, dan is deze boekenreeks een absolute aanrader.

In deel 1 ‘noten leren lezen en spelen’ wordt stap voor stap uitgelegd hoe je vloeiend bladmuziek kunt leren lezen. Doormiddel van verschillende oefeningen krijg je affiniteit met het keyboard. Je weet al snel hoe je de toetsen van het keyboard kunt koppelen aan alle geschreven symbolen.

Je leert in deze boeken reeks niet direct liedjes spelen. Daarom is deze boek reeks goed te combineren met één van de liedjes boeken verderop in dit artikel. Zo krijg je zowel praktische oefeningen om snel beter te worden en veel plezier!

Spelen met Bladmuziek 2 – Toonladders leren lezen en spelen

Wanneer je affiniteit hebt met het lezen van noten is het tijd voor de volgende stap. Spelen met bladmuziek 2 neemt je hierin mee. Zoals de titel al aangeeft richt dit boek zich op het leren lezen en spelen van toonladders.

Toonladders vormen de basis van alle muziek. Je leert welke noten bij elkaar passen en waarom. Door toonladders wordt het makkelijker om liedjes te leren spelen, maar ook om zelf muziek te schrijven.

Dit boek sluit naadloos aan op ‘Spelen met bladmuziek 1’ en helpt je een goede muzikale fundering te leggen!

Spelen met Bladmuziek 3 – Ritme leren lezen en spelen

In deel 3 van de Spelen met bladmuziek reeks leer je alles over ritme. Ritme heeft alles te maken met de timing van noten en is een van de belangrijkste onderdelen in muziek. Je leert in dit boek complexere ritmes en hoe je deze moet tellen, lezen en uitvoeren.

Na dit boek weet je hoe je melodieën, baslijnen en nog veel meer moet spelen. Je kunt al laagdrempelig beginnen met het meespelen van je favoriete muziek. Daarnaast geeft dit boek de laatste goede voorbereiding op boek 4. Hierin leer je het laatste onderdeel wat je nodig hebt om volwaardige liedjes te spelen.

Spelen met Bladmuziek 4 – Akkoorden leren lezen en spelen

Leer keyboard bladmuziek lezen met behulp van 'Spelen met bladmuziek 4'.

Wanneer je alle voorgaande Spelen met bladmuziek boeken heb gelezen, is dit het boek wat alles samenbrengt. In dit boek leer je namelijk alles over het spelen van harmonie en akkoorden.

Akkoorden zijn de basis van elke muziek. Na dit boek kun je moeiteloos muziek van blad lezen, en dus de meeste songs spelen. Ook heb je een super goede basis gelegd, en zijn de meeste songboeken een eitje voor je!

Big Book Of Beginner’s Piano Classics

‘Big Book of Beginner Piano Classics’ is een perfect boek om je eerste muziekstukken te leren spelen. Het boek staat bomvol met klassieke piano stukken van Mozart, Brahms, Bach en nog veel meer.

De composities zijn zo versimpeld dat je er als beginnend pianist al snel mee uit de voeten kan. Het is wel aan te raden om eerst een paar maanden les te hebben gehad, of om op een andere manier al wat keyboard ervaring op te doen. Zoals met de ‘Spelen met Bladmuziek’ boeken reeks.

In het boeken staan niet alleen noten. Je leert ook wat de vingerzetting bij deze noten is. Zo blijf je ervan verzekerd dat je een goede techniek aanleert.

Dit keyboard boek is praktisch, stevig en mega inspirerend om je te ontwikkelen als pianist.

The Really Big Really Easy Piano Songbook

Als je al een beetje ervaring hebt met bladmuziek voor piano lezen, en een brede muzieksmaak hebt, is dit boek perfect voor jou! In ‘The Really Big Really Easy Piano Songbook’ staan korte partituren van maar liefst 150 songs.

Van Mozart tot Justin Bieber, en van Disney tot Frank Sinatra. Een breed aanbod zodat je in aanraking kunt komen met elk facet van piano spelen. Het is een van de volste boeken op dit moment en voelt hierdoor erg compleet.

Let wel op dat de bladmuziek voor een absolute beginner nog wel lastig kan zijn.

Favorite Pop Piano Solos – 27 Hits And Themes

Leer keyboard bladmuziek lezen met behulp van 'Favorite Pop Piano Solos'.

Heb je al een tijdje les? Dan kan dit boek je volgende stap zijn. In ‘Favorite Pop Piano Solos’ staan mooie arrangementen van verschillende pop nummers. Het is niet super moeilijk, maar ook zeker niet makkelijk. Genoeg uitdaging dus!

In veel van de partijen speel je de linker- en rechterhand onafhankelijk van elkaar waardoor er mooie lagen ontstaan in je spel. Een nadeel van dit boek is dat er geen songteksten bij staan waardoor de partijen nog makkelijker te begrijpen zijn. Ook worden de bijbehorende akkoorden niet aangegeven.

The Big Black Piano Songbook – Bladmuziek voor keyboard

Luchtige popsongs maar ook zwaardere composities, je vindt het allemaal in dit boek. The Big Black Piano Songbook bevat de meest complexe arrangementen in vergelijking met andere boeken in deze lijst. Wanneer je deze bladmuziek echter onder de knie hebt voelt dat ontzettend goed!

Het is de perfecte stap om als beginner een gevorderde pianist te worden. Je speelt afwisselend met linker- en rechterhand akkoorden en melodieën. Een super goede training die wordt beloond met het gevoel van progressie.

De nummers zijn voor jong en oud, en voor elk wat wils. Een toffe aanvulling op je pianoboeken collectie!

Bonus: Bladmuziek voor keyboard via Pianoforall

Heb je interesse om meer te leren over piano spelen zonder dat je dure pianolessen hoeft te nemen? Dan kan ik je Pianoforall aanbevelen. Deze online cursus leert je binnen no-time hoe je akkoorden speelt en hoe je vervolgens met je favoriete muziek mee kunt spelen.

De cursus kun je thuis op je eigen tempo volgen. Het is genoeg materiaal om zeker 1 tot 2 jaar zoet te zijn! Het heeft mij in ieder geval ontzettend geholpen om de piano te begrijpen en te ontdekken. De cursus is daarnaast ook nog super goedkoop voor wat je krijgt. 🙂

Binnen de kortste keren speel je mee met je favoriete popmuziek en later leer je zelfs meerdere geavanceerdere klassieke composities spelen. Je krijgt genoeg mogelijkheden om te kiezen wat voor soort muziek jij graag wilt leren spelen.

Wil je meer weten over Pianoforall? Lees dan mijn uitgebreide Pianoforall review, of ga direct naar de website van Pianoforall met de knop hieronder!

Pianoforall logo

Wil jij snel en op je eigen tempo piano leren spelen?

Ga dan naar Pianoforall en ga direct aan de slag!

Ga direct naar Pianoforall