Je wordt niet zomaar een goede muzikant. Veel mensen gooien al snel de handdoek in de ring wanneer ze merken dat het veel tijd en moeite kost om een instrument te leren spelen of muziek te leren produceren.
Talent kan tot op zekere hoogte in je voordeel werken, maar is ook zeker geen noodzaak. Iedereen kan namelijk een goede muzikant worden, of je talent hebt of niet. Het is veel belangrijker dat je leert hoe je het beste uit jezelf kunt halen.
Om het beste uit jezelf te kunnen halen moet je jezelf een aantal gewoontes en discipline aanleren. In deze blog vertel ik je over 10 gewoontes die jou een betere muzikant kan maken. Door deze gewoontes blijf je continu aan jezelf werken en groei je elke dag!
Inhoudsopgave
Zorg dat je elke dag oefent
Het allerbelangrijkste om een goede muzikant te worden is dat je je instrument beheerst. Of je nu piano speelt, drumt, zingt, muziek productie software gebruikt of iets anders, vlieguren zijn essentieel. Het is dus een goede gewoonte om hier elke dag mee te oefenen.
Oefenen hoeft niet lang te duren. Als je elke dag al 10 minuten oefent merk je dat je na verloop van tijd super veel resultaat boekt. Als je voor jezelf het doel stelt om elke dag in ieder geval 10 minuten te oefenen zul je merken dat je sessie in veel gevallen langer wordt dan gepland. Dit komt omdat je in een flow raakt!
Daag jezelf ook uit tijdens elke oefensessie. Probeer een techniek of liedje onder de knie te krijgen die je nog niet onder de knie hebt. Zo verleg je elke dag je comfort zone en maak je enorme stappen. Na een maand kijk je gegarandeerd met verbazing terug wat je allemaal hebt geleerd.

Leer muziek theorie
Het leren van muziek theorie is niet altijd essentieel, maar kan je ontzettend helpen om efficiënter muziek te maken. Je leert door muziek theorie welke klanken goed samenwerken en waarom bepaalde ritmes je een goede vibe geven.
Natuurlijk kun je puur op gevoel en gehoor muziek maken zonder kennis te hebben van de theorie. Echter kan muziek theorie wel verklaren waarom bepaalde muziek je kippenvel geeft. Als je dit duidelijk hebt kun je deze theorie makkelijker zelf toepassen in je muziek. Super handig!
Wil je meer tips muziek theorie en waarom het je een betere muzikant maakt? Lees dan eens deze blog!
Train je oren
Het gehoor is het belangrijkste zintuig voor muzikanten. Erg belangrijk dat je dit dus goed traint! Door je gehoor te trainen kun je beter beoordelen wat je hoort en kun je vervolgens een beter beroep doen op je innerlijke muzikant.
Maar hoe train je je gehoor? Maak je geen zorgen, je hoeft niet met gewichten aan de haal in de sportschool. Je traint je gehoor namelijk vooral door goed te luisteren naar muziek en onder woorden te brengen wat je hoort.
Denk bijvoorbeeld aan het benoemen van muzikale intervallen of akkoorden die je hoort. Zorg dat je leert begrijpen hoe bijvoorbeeld een majeur 7 akkoord of een harmonische mineur toonladder klinkt. En het belangrijkste: koppel dit aan een gevoel wat deze muzikale elementen je geven.
Voor producers kan je gehoor trainen nog een stapje verder gaan. Leer bijvoorbeeld hoe bepaalde frequentie gebieden of compressie standen klinken. Zo kun je makkelijker keuzes maken in de studio. Een goede tool om op dit niveau je gehoor te trainen is soundgym.
Wanneer je consistent je gehoor traint wordt je geheid een betere muzikant!

Bestudeer muzikanten die je inspireren
Learn from the greats. Dit spreekwoord is misschien wat cheesy, maar het klopt wel! Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Als je artiesten muziek maken zoals jij dat ook zou willen maken moet je deze artiesten gaan bestuderen.
Ga actief luisteren naar de muziek. Noteer wat voor instrumenten er worden gebruikt, hoe ze klinken en welke akkoorden er worden gebruikt. Zoek patronen tussen verschillende tracks en kom erachter welke elementen jou continu blijven raken.
Als je elke dag een muziekstuk ontleed heb je na verloop van tijd een goed beeld van jouw muzikale identiteit. Dit kun je omzetten naar een blauwdruk die je kunt gebruiken tijdens het maken van je eigen muziek.

Maak je songs af binnen een vaste tijd
Deze gewoonte is voor alle songwriters die deze blog lezen. Stel deadlines voor jezelf. Vaak genoeg hoor ik dat mensen hun muziek niet afmaken omdat ze simpelweg de inspiratie niet hebben op het moment. Soms is het echter beter om creativiteit te forceren en ook blij te zijn met een minder resultaat.
Veel muzikanten willen direct in hun eerste poging een wereldhit schrijven. Dat dit lukt is echter zeer onwaarschijnlijk. Zorg dat je hier dan ook vrede mee hebt. Wanneer je dit namelijk niet doet ga je je irriteren aan het proces waardoor je waarschijnlijk al snel de handdoek in de ring gooit.
Het songwriting proces bestaat uit meerdere facetten, en het is belangrijk om ze allemaal meerdere keren te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan het bedenken van melodie en harmonie, arrangeren, en eventueel ook sound design. Wanneer je muziek afmaakt in een vaste tijd dwing je jezelf om hiermee bezig te gaan.
Maak muziek met andere mensen
Muziek is een sociale ervaring. Of je nu in je eentje voor een publiek staat of in een band speelt. Andere mensen kunnen je inspireren om de muziek te maken waar je van houdt.
Als je muziek maakt met andere muzikanten kan dat enorm veel voordelen hebben. Zo kun je simpelweg nieuwe technieken en inzichten leren van muzikanten die al iets verder zijn dan jij. Echter kunnen andere muzikanten je ook inspireren om te gaan experimenteren.
Kortom: ga naar jamsessies, begin een band of ga met anderen in de studio zitten. Probeer er open in te gaan en niet je eigen zin continu door te drukken. Zo krijg je al heel snel super toffe ervaringen en kun je een betere muzikant worden!

Wees aanwezig in de muziek community
Eigenlijk haakt deze gewoonte aan bij een eerdere tip in deze blog waarbij je jezelf moet omringen met andere muzikanten. Echter, zorg ook dat minder ervaren muzikanten van jou kunnen leren. We hebben allemaal dezelfde passie en zo moeten we het ook zien. We zijn geen concurrenten van elkaar.
Probeer je kennis te delen, durf vragen te stellen en bouw een netwerk op. Op deze manier maak je nieuwe vrienden waardoor je plezier automatisch ook omhoog vliegt. Daarnaast kom je op deze manier ook bij mensen terecht die je verder kunnen helpen met een mogelijke carrière (mocht je dit interessant vinden).
Wees dus aanwezig op muziek reddits, forums of ga naar netwerk borrels. Let op: wees niet opdringerig met je eigen muziek. Mensen worden vanzelf in je geïnteresseerd als je waarde biedt.
Zorg dat je plezier houdt
Zolang je plezier hebt in wat je doet maakt het niet uit welk resultaat je behaalt. Ga jezelf dus niet onnodig pushen om beter te worden. Dit wekt hoogstwaarschijnlijk alleen maar frustratie op.
Je moet jezelf uit blijven dagen op een manier waarop het leuk blijft voor jezelf. Ga dus liedjes naspelen die je vet vindt, of ga vrijblijvend experimenteren met nieuwe technieken. Dit zijn dingen die mij persoonlijk altijd helpen om mijzelf spelenderwijs te ontwikkelen.

Blijf goed voor jezelf zorgen
Het is erg makkelijk om jezelf mee te laten slepen door de dynamische wereld van muziek. Overal om je heen zie je populaire artiesten die stuk voor stuk successen lijken te boeken. De achterkant van dit succes krijg je echter minder vaak te zien.
Het kan erg demotiverend werken als je anderen ziet slagen terwijl het bij jou allemaal niet zo snel lijkt te gaan. Dit kan resulteren in een ongezonde drang om te presteren. Soms kan dit leiden tot het verwaarlozen van je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.
Ook wanneer je opeens opgepakt wordt door het grote publiek kan dit een valkuil zijn. Je wilt meegaan met de sneltrein, ook al is deze eigenlijk niet bij te benen. Blijf altijd je grenzen aangeven en wanneer alles iets te snel voor je gaat. Je zal niet de eerste muzikant zijn die bezwijkt onder de druk.
Pak je rust wanneer je het nodig hebt, eet gezond en houd je lichaam fit door te bewegen. Zorg dat je je gedachten blijft delen met mensen die je vertrouwt.
Blijf geduldig
Alles op zijn tijd. Zolang je de bovenstaand gewoontes in je achterhoofd houdt zal alles op zijn plek vallen. Er is geen regel dat je voor je 23e op de piek van je kunnen moet zitten. Iedereen heeft zijn eigen tijd nodig om te rijpen.
Wanneer alles eenmaal samen begint te komen zul je zien dat je goed voorbereid bent. Blijf vooral toewerken naar je doel, maar ga het niet forceren. Zolang je geduldig blijft en op je intuïtie af blijft gaan, ga je het proces meer waarderen. Alles wat daarna komt is een logisch vervolg.