Een Betere Drummer Worden – Dit is de belangrijkste factor!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Een betere drummer worden – Of je nu een gevorderde drummer bent of net bent begonnen, het doel van elke drummer is om steeds beter te worden. Gelukkig bestaan er ontzettend veel hulpmiddelen die je kunnen helpen om dit doel te bereiken. Denk aan drumboeken, tutorials, docenten en online forums.

Nu is het zo dat niet elke drummer op dezelfde manier leert. De een heeft behoefte aan real life begeleiding van een instructeur, de ander leert beter door zelfstudie. Echter is er één factor die jou altijd beïnvloedt in het worden van een betere drummer, ongeacht je leerstijl. Deze factor is je omgeving!

In deze blog wil ik je meer vertellen over het creëren van de juiste omgeving om in te leren drummen. Deze tips hebben mij erg geholpen, dus hopelijk kunnen ze jou ook helpen om je doelen te bereiken! 🙂

Omring jezelf met motiverende mensen

Misschien heb je het wel eens gelezen dat je het gemiddelde wordt van de 5 mensen waarmee je het meeste omgaat. Dit principe geldt voor veel verschillende situaties. Als drummer kun je ontzettend veel voordeel halen door jezelf te omringen met andere gedreven muzikanten met dezelfde doelen.

Mensen met dezelfde (of misschien zelfs méér) drive om hetzelfde doel te halen zijn de beste motivator. Je kunt jezelf aan hun optrekken en je kunt van ze leren. Maar het allerbelangrijkste is: je krijgt een bepaalde vorm van verantwoordelijkheid naar elkaar.

Als jullie niet allemaal jullie best doen om te blijven groeien, kan dat ten nadele zijn voor iedereen zijn groei. Je moet elkaar dus scherp houden en uit blijven dagen om te ontwikkelen. Je omgeving zorgt in dit geval voor een motiverende factor.

De mensen waarmee je je omringt hoeven niet perse andere drummers te zijn. Veel drummers vinden deze mensen in de vorm van bijvoorbeeld een band. Of misschien is er wel een plaatselijke jamsessie waar je deze mensen kunt vinden. Daag elkaar uit om elke week iets nieuws te brengen!

Wat ook erg belangrijk is: groei moet niet 100% de reden zijn om met bepaalde mensen om te gaan. Drummen gaat vooral om plezier hebben. Zoek dus mensen waar je je comfortabel bij voelt en waarmee je kunt lachen. De resultaten komen vanzelf!

Iemand die een betere drummer wordt door in een band met gemotiveerde muzikanten te spelen.

Zorg dat je setup altijd ready to go is

Het meest irritante aan het zijn van een drummer is dat je maar in weinig gevallen ALTIJD kunt oefenen wanneer jij wilt. Je bent altijd afhankelijk van buren, huisgenoten en/of andere verplichtingen. Niet zo handig als je eigenlijk meerdere uren per dag wilt oefenen.

Het is daarom belangrijk dat je een situatie voor jezelf creëert waarin je zoveel mogelijk kunt spelen binnen de grenzen van je omgeving. Dit betekend misschien dat je niet altijd volle kracht op je akoestische drumstel kunt spelen. Je moet in dit geval concessies doen.

Heb je bijvoorbeeld buren die snel klagen? Koop dan een elektrisch drumstel en zorg dat je het geluid van het elektrisch drumstel zo goed mogelijk isoleert. Dit stelt je in staat om langere oefensessies te maken zonder druk van klagende buren te ervaren. Je levert in op kwaliteit, maar daar krijg je meer oefentijd voor terug. Mocht je dit interessant lijken, bekijk dan eens mijn elektronisch drumstel voor beginner top 5.

Zorg ook dat je altijd alles klaar hebt staan voor het geval je inspiratie hebt. Denk hierbij aan voldoende drumstokken, bladmuziek, een geluidssysteem waarover je eventueel liedjes af kunt spelen etc. Gebruik een antislipmat zodat je drums niet weg kunnen schuiven en zorg dat je drum setup ergonomisch correct staat. Zo kom én blijf je altijd in de juiste mindset tijdens het drummen!

Pas je leefschema aan op het worden van een betere drummer

Nog een aspect uit je omgeving die invloed heeft op je oefensessies: je leefschema. Ieder mens heeft verplichtingen waar die zich aan moet houden. Of het nu werk, school, sport of andere hobbys zijn. Drummen moet een ingeburgerd onderdeel worden in dit schema.

Zorg dat je rekening houdt met een oefensessie van 30 tot 60 minuten, elke dag! Het liefste wil je deze zo vroeg mogelijk doen zodat er niks anders voor in de plaats kan komen. Doe deze dus voor je naar werk/school gaat, of direct wanneer je terugkomt.

Als je dit niet prioriteert in je leefschema ga je al snel “eerst even boodschappen doen, opruimen en uitrusten”, oftewel: uitstellen. Vervolgens kom je er aan het eind van de avond achter dat je nog niet geoefend hebt en er ook geen tijd meer voor hebt.

Een betere drummer worden vereist enige vorm van discipline. Gelukkig zit minstens 80% van het resultaat in het maken van vlieguren. Zorg dus dat je elke dag (met een heel sporadische uitzondering) kunt en gaat drummen.

Blijf jezelf uitdagen en wordt een betere drummer!

Alles kort samengevat:

  • Omring jezelf met de juiste mensen
  • Zorg dat je (bijna) altijd zonder hinder kunt oefenen
  • Maak oefenen een belangrijk onderdeel in je planning

Als je deze drie punten kunt managen, zet je je omgeving naar je eigen hand. Je zorgt voor een optimaal klimaat om jezelf te ontwikkelen als drummer en muzikant. Oefenen wordt hierdoor makkelijker, leuker en efficiënter.

De laatste tip die ik je wil geven heeft niet perse met het vormen van de juiste omgeving te maken. In de perfecte grond en klimaat omstandigheden (de omgeving) kan een plantje alsnog niet groeien zonder dat je handmatig water toevoegt. Zie deze tip dus als dat water. De vonk om alles in gang te zetten!

De tip is simpelweg om jezelf continu uit te blijven dagen. Neem geen genoegen met het niveau waarop je zit. Je kunt altijd beter worden. Dit wordt echter moeilijk als je binnen je comfort zone blijft. Maak het dus vertrouwd voor jezelf om buiten je comfort zone te treden.

Een voorbeeld: wanneer je een liedje net onder de knie hebt is het verleidelijk om dit liedje te blijven herhalen totdat het je gaat irriteren. Hier leer je niks van en het ontneemt op den duur al het plezier in drummen. Het beste is om in dit geval direct een nieuw (en moeilijker) liedje te leren spelen.

Maar hoe doe je dit?

Goede vraag! Ook dit is voor elke drummer anders. Ik kan je wel vertellen hoe ik mezelf steeds blijf uitdagen. Ik maak namelijk gebruik van een online platform genaamd Drumeo.

Drumeo staat boordevol cursussen, lessen, bladmuziek en meer die als inspiratie kunnen dienen voor een nieuwe uitdaging. Een voorbeeld hiervoor is de cursus “Building blocks of drum chops”. Een toffe cursus die vooral gevorderde spelers veel nieuws kan leren. Echter is dit maar één van de vele cursussen voor allerlei soorten niveaus die je kunt vinden op Drumeo.

Je krijgt les van werelds beste drummers als Gavin Harrison, Simon Phillips, Aaron Spears en Estepario Siberiano. Daarnaast worden er vaak livestreams gehouden waar je vragen kunt stellen. Of je kunt je vraag stellen in de community van drummers op het platform!

Drumeo is helaas niet gratis, maar via de onderstaande knop kom je wel op een pagina waarom je het 30 dagen gratis uit kunt proberen! Kijk dus vooral eens of jij ook zo enthousiast bent over het platform. Voor meer informatie kun je ook mijn uitgebreide Drumeo review lezen. 🙂

Probeer Drumeo nu 30 dagen gratis uit!

Leer van de beste drummers ter wereld en zet je eerste of volgende stap als drummer.

Ga naar Drumeo