
Als je serieus muziek wilt gaan produceren en mixen, dan is een set studio monitoren essentieel. Studio monitoren zijn speciaal gebouwd om je geluid zo eerlijk mogelijk weer te geven. Dit zorgt ervoor dat je veel makkelijker problemen in je mix kunt herkennen en oplossen. In deze post wil ik je vertellen waar je op moet letten als je een studio monitoren gaat aanschaffen. Ook geef ik je een lijst met de 10 beste studio monitoren voor in je homestudio!
In dit artikel focussen we niet op high-end monitoren voor in een professionele studio. De monitoren die we gaan behandelen zijn geschikt voor kleinere ruimtes en kosten ook niet de hoofdprijs. Ze produceren het ideale geluid, geschikt voor jouw situatie, zodat jij je mixes naar een nieuw niveau kan tillen!
Inhoudsopgave
Waar moet je op letten?
Voordat we de beste studio monitoren gaan behandelen is het handig om eerst te weten waar je op moet letten. Niet elke studio monitor is namelijk even geschikt voor jouw specifieke situatie. Onder andere de soort muziek die je wilt gaan maken en de grootte van je kamer hebben invloed op welke monitoren je het beste kan aanschaffen.
Studio monitoren zijn geen speakers!
Om te beginnen is het erg belangrijk om te weten dat studio monitoren geen speakers zijn. Monitoren en speakers worden met twee heel verschillende doelen gebouwd.
Speakers zijn gemaakt om luistercomfort te creëren. Vaak hebben ze een extra bass boost zodat muziek vetter gaat klinken. Sommige speakers hebben daarnaast een klein frequentie bereik. Denk bijvoorbeeld aan je telefoonspeaker of desktop speakers. Je hoort je mix op speakers dus niet volledig of je mix klinkt op speakers niet waarheidsgetrouw.
Studio monitoren zijn gebouwd om een zo’n plat mogelijk geluid te produceren. Dit betekend dat elke frequentie in je geluid ongeveer even hard klinkt (ook wel flat frequency response genoemd). Op deze manier kun je beter horen waar fouten in je mix zitten zonder dat alles wordt overstemd door bijvoorbeeld een bass boost. Een goede mix op studio monitoren zorgt dat je muziek werkt op zowel telefoonspeakers als PA systemen van grote festivals.
Let dus ook op met DJ monitor speakers. Deze monitoren zijn vooral bedoelt voor DJ’en en feesten. Gebruik DJ monitoren dus bij voorkeur niet om je tracks op te mixen of te masteren.
Actief of passief?
Om geluid goed af te spelen hebben monitoren een vorm van versterking (preamp) nodig. Bij actieve studio monitoren is deze versterking ingebouwd. Bij Passieve monitoren heb je een extra versterker nodig om het geluidsignaal harder te maken.
Ik raad aan om actieve studio monitoren te nemen. Deze besparen je kosten voor een extra versterker. Daarnaast kan het best wel een gedoe zijn om een passende vesterker te vinden die goed werkt met je passieve monitoren. De meeste studio monitoren zijn tegenwoordig gelukkig actief.
Je moet actieve monitoren individueel aansluiten op het stroomnetwerk, dus zorg dat je twee stopcontacten vrij hebt in je studio.
Nearfield en farfield monitoren
Als je monitoren zoekt voor in je homestudio, dan kun je het beste voor nearfield monitoren gaan. De termen nearfield en farfield hebben te maken met de afstand ten opzichte van je luisterpositie.
Nearfield monitoren klinken het beste als je dicht bij je studio monitoren gaat zitten. Ze zijn geschikt voor kleine of medium-sized kamers omdat je hier minder ruimte hebt en dichterbij je monitoren moet gaan zitten. Voor nearfield monitoren hoef je minder te doen aan akoestische behandeling in je ruimte.
Farfield monitoren (ook wel soffit mounted monitoren) worden vooral in grote high-end studio’s gebruikt waar meer ruimte is. Ze zijn een stuk duurder maar kunnen met name lagere frequenties een veel beter weergeven. Wil je gebruik maken van farfield monitoren, dan is het verstandig om je ruimte goed akoestisch te behandelen.
Pro studio’s hebben meestal een set nearfield en een set farfield monitoren. Het grootste gedeelte van de mix (ongeveer 90%) wordt gedaan op de nearfields. Voor de lagere frequenties worden de farfields vaak gebruikt. Met nearfields kun je dus ook prima professioneel klinkende tracks maken!

Frequentierespons
Je wilt dat je studio monitoren een zo groot mogelijk frequentiebereik kunnen afspelen. Het menselijk gehoor kan (in optimale staat) frequenties van 20 Hz tot 20.000 Hz (20 kHz) horen. Als een gedeelte van deze frequenties niet hoorbaar is dan kunnen hier in de mix fouten ontstaan.
Vaak gaat het bij deze niet-hoorbare frequenties over de lage frequenties. Als je monitoren minimaal 50 Hz kunnen weergeven dan mis je een erg belangrijk gedeelte van je muziek. Frequenties onder 50 Hz kunnen namelijk voor veel gerommel zorgen in je mix als deze teveel aanwezig zijn. Vaak kun je met een goede koptelefoon deze frequenties alsnog mixen, maar het is fijn als je zoveel mogelijk frequenties kunt horen op je monitoren.
Hoe beter de monitor hoe groter het frequentiebereik is dat de monitor kan uitsturen zonder distortion te genereren.
Design van de studio monitoren
Woofer, tweeter en crossover
Het is belangrijk dat je weet uit welke elementen je monitor bestaat. De meeste homestudio monitoren zijn tweeweg monitoren, en bestaan uit twee speakers: een tweeter en een woofer. De tweeter produceert frequenties van ongeveer 2000 Hz tot 20.000 Hz. De woofer produceert frequenties van ongeveer 40 Hz tot 5000 Hz. Hoe groter de woofer, hoe lager de frequenties die kunnen worden geproduceerd.
Nu denk je misschien: “Hey, beide speakers overlappen tussen 2000 Hz en 5000 Hz”. Dit klopt! Daarom hebben speakers een zogenaamde crossover ingebouwd. De crossover zorgt doormiddel van filters dat de overlappende frequenties geleidelijk verdeeld worden over de tweeter en woofer. Crossovers zorgen dat je aparte versterkers kunt gebruiken voor de tweeter en woofer waardoor de audiokwaliteit van je monitor verbeterd.
Duurdere monitoren kunnen naast een tweeter en een woofer ook nog een derde speaker bevatten. Deze speaker is voor de midden frequenties. Een dergelijke monitor heeft dus twee crossovers en nog een extra versterker waardoor de audiokwaliteit nog meer omhoog gaat. Deze monitoren heten drieweg monitoren.

Passieve radiatoren en gegleufde baspoort
Veel studio monitoren hebben een passieve radiator of gegleufde baspoort ingebouwd. Dit zijn gaten die kunnen zorgen voor een extra beetje body (“oomf-gevoel”) in het geluid. Je hebt zo’n gat misschien wel eens zien zitten in de achterkant van een subwoofer. Passieve radiatoren of gegleufde baspoorten kunnen je bass-response verbeteren!

Parameters
Naast een volume knop kunnen studio monitoren ook een ingebouwde EQ hebben, zoals de Kali LP6 monitoren. Via verschillende EQ standen kun je je monitoren afstemmen op de plaatsing in de ruimte. De monitor past het geluid aan om te compenseren voor bepaalde frequentie problemen. Wil je meer weten weten over het vermijden van frequentieproblemen? Lees dan mijn 10 tips voor het bouwen van je eigen homestudio!
Inputs
Om je studio monitoren aan te sluiten op je audio interface heb je inputs nodig. De inputs die je kunt vinden op monitoren zijn XLR inputs, 6.3 mm TRS inputs (Jack inputs) en RCA inputs (Tulp inputs). Hoe meer soorten inputs, hoe meer verschillende aansluitmogelijkheden. Je zit met de aansluiting op audio interfaces meestal wel goed als je monitoren een XLR en een TRS input hebben.
Vermogen van je studio monitoren
Het vermogen van een monitor wordt uitgedrukt in watt. Hoe meer vermogen een monitor heeft, hoe harder de monitor het geluid uit kan sturen zonder te distorten.
Als je bass heavy muziek maakt zoals house of hip-hop, of gewoon graag hard muziek luistert, probeer dan studio monitoren met een zo hoog mogelijk wattage te kopen. Houd waar nodig wel een beetje rekening met de buren. 🙂
Hieronder nog een video die de werking van studio monitoren uitlegt, mocht je het interessant vinden!
Monitor Break-In periode
Fabrikanten vermelden vaak een zogenaamde monitor break-in periode bij hun monitoren. Dit is de periode die je monitoren nodig hebben om alle bewegende onderdelen in de speaker “op te warmen”.
De break-in periode kan bijvoorbeeld betekenen dat je minstens 15 uur bass-heavy muziek op een gemiddeld volume moet hebben afgespeeld. Dit hoeft gelukkig niet in één sessie maar kan verspreid worden over meerdere sessies. Na deze periode klinken je studio monitoren optimaal!
Hoe kies je de beste studio monitoren voor jou?
Om de beste studio monitoren voor jouw situatie te kiezen moet je rekening houden met de grootte van je homestudio, de muziekstijl die je wilt maken en het budget wat je hebt.
Bevindt je homestudio zich in een kleine ruimte zoals een slaapkamer? Ga dan voor voor monitoren met een woofer van maximaal 6,5 inch. Heb je de beschikking over een grotere ruimte of een (semi)professionele studio? Kijk dan naar maten groter dan 6,5 inch. Uiteraard zijn de afmetingen van de monitoren ook belangrijk om te bepalen of ze niet te veel ruimte innemen in je kamer.
Wil je bass-heavy muziek gaan produceren? Neem dan een speaker met zoveel mogelijk watt.
Houd er in je budget rekening mee dat je twee monitoren moet kopen. Ook komen er waarschijnlijk nog kosten voor stands waar je monitoren op kunnen staan. Ik zal de onderstaande monitoren onderverdelen in verschillende prijsklassen zodat je hier makkelijk uit kunt kiezen!
De beste studio monitoren voor in je homes studio in 2023!
Kali Audio LP6 2nd Wave
Diameter Tweeter | 1 inch |
Diameter Woofer | 6,5 inch |
Frequentierespons | 39 Hz – 25 kHz |
Vermogen | 80 Watt |
Extra bass-response | 1 Gegleufde baspoort |
Systeem | Tweeweg |
Ingangen | XLR input, Jack input en RCA input |
Afmetingen | 35.9 x 22.2 x 26 cm |

De Kali Audio LP6 is een persoonlijke favoriet van mij. Dit komt omdat deze monitoren zijn perfect zijn voor de medium-sized kamers. De LP6 is een van de beste in het weergeven van lage frequenties van alle monitoren in dit rijtje, want frequenties van 39 Hz tot 25 kHz kunnen worden weergegeven.
De monitoren hebben 80 watt vermogen en zijn dus echte krachtpatsers, geschikt om bass-heavy muziek te produceren.
Wat deze studio monitor uniek maakt is het ingebouwde EQ systeem, waardoor de Kali ideaal geluid afspeelt voor 8 verschillende soorten luisterposities. Onder andere voor monitor posities dicht of ver van de muur, of als de monitor op standaards of op je bureau staat. Hierdoor kun je de Kali gebruiken in zo goed als elke kamer en situatie.
De ideale luisterafstand voor de Kali Audio LP6 is 2,2 meter.
KRK RP5 Rokit Classic
Diameter Tweeter | 1 inch |
Diameter Woofer | 5 inch |
Frequentierespons | 46 Hz – 34.5 kHz |
Vermogen | 50 Watt |
Extra bass-response | 1 Gegleufde baspoort |
Systeem | Tweeweg |
Ingangen | XLR input, Jack input en RCA input |
Afmetingen | 24,6 x 18,8 x 28,4 cm |

De KRK Rokit studio monitoren zijn misschien wel de meest iconische monitoren op dit moment. De gele ring rondom de woofer zorgt bij deze monitoren voor een erg herkenbaar design. De RP5 Classic is een van de kleinere studio monitoren van KRK maar heeft wel een paar toffe features zodat ze voor meerdere doelen ingezet kunnen worden.
Met een frequentierespons van 46 Hz tot 34.5 kHz geeft de Classic 5 een hoge audiokwaliteit. Wat erg tof is is dat je de volumes van de woofer en tweeter kunt aanpassen. Je kunt ze voor studio gebruik op “flat” zetten, maar als je ze wilt gebruiken voor feesten dan kun je de woofer bijvoorbeeld +2 dB bijdraaien. Dit maakt deze monitoren erg multifunctioneel. Met 50 watt kan de Rokit Classic 5 echter niet het hoogste volume leveren van alle monitoren in dit rijtje.
Zit je in een medium grote ruimte? Dan kun je ook voor de KRK RP7 Classic gaan! Deze heeft een frequentierespons van maar liefst 37 Hz tot 40 kHz en een stuk meer vermogen.
Presonus Eris E3.5 studio monitoren
Diameter Tweeter | 1 inch |
Diameter Woofer | 3,5 inch |
Frequentierespons | 50 Hz – 20 kHz |
Vermogen | 50 Watt |
Extra bass-response | 1 Passieve radiator |
Systeem | Tweeweg |
Ingangen | RCA input, Jack input, Mini Jack input |
Afmetingen | 14,1 x 21 x 16,2 cm |

De prijs van de Presonus Eris E3.5 is het laagste van alle monitoren in dit rijtje! Dit maakt ze een ontzettend goed instapmodel voor als je weinig budget hebt en toch zo snel mogelijk aan de slag wilt met het produceren van muziek.
Met een frequentierespons van 50 Hz tot 20 kHz bieden ze een solide basis voor prima mixes. Echter zijn deze monitoren niet ultiem voor het maken van bass-heavy muziek. Om frequenties onder 50 Hz weer te geven raad ik aan om ook nog een koptelefoon of subwoofer te gebruiken.
De Eris E3.5 studio monitoren hebben verder geen extra features zoals een ingebouwde EQ. Met 50 Watt vermogen zullen ze je ook niet van je sokken blazen. Ze zijn dus vooral geschikt voor plekken waar je toch geen luide muziek af kunt spelen.
Kortom, prima monitoren om uit te zoeken of muziek produceren/mixen iets voor jou is. Ben je echter op zoek naar een investering voor de toekomst, dan kun je beter een andere studio monitor uit deze lijst aanschaffen.
Yamaha HS5
Diameter Tweeter | 1 inch |
Diameter Woofer | 5 inch |
Frequentierespons | 54 Hz – 30 kHz |
Vermogen | 70 Watt |
Extra bass-response | 1 Passieve radiator |
Systeem | Tweeweg |
Ingangen | XLR input en Jack input |
Afmetingen | 17 x 28,5 x 22,2 cm |

De Yamaha HS5 is een klassieker in de wereld van home studios. De monitoren zijn vormgegeven met een herkenbare witte woofer waardoor ze een professionele uitstraling geven aan je studio. De HS5 is bovendien maar 5 kg en daarmee erg mobiel en compact.
De Yamaha HS series staan bekend om goede platte geluid. Je kunt alle details ontzettend goed horen waardoor ze uitermate geschikt zijn voor mixen. De Yamaha HS5 heeft een frequentierespons van 54 Hz tot 30 kHz en dus een erg goede audiokwaliteit. Tijdens het produceren mist de HS5 naar mijn mening echter wel een beetje body van lage frequenties waardoor het luisterplezier iets minder wordt.
Echter is deze studio monitor een van de beste in zijn prijsklasse. Wil je toch iets meer vermogen en lage frequenties horen? Dan kan ik je ook de Yamaha HS7 aanraden!

Koop direct via
Adam T7V
Diameter Tweeter | 1,9 inch (Ribbon) |
Diameter Woofer | 7 inch |
Frequentierespons | 39 Hz – 25 kHz |
Vermogen | 70 Watt |
Extra bass-response | 1 Passieve radiator |
Systeem | Tweeweg |
Ingangen | XLR input en RCA input |
Afmetingen | 34,7 x 21 x 29,3 cm |

De Adam T7V is echt een top studio monitor. Ze hebben een groot frequentierespons van 39 Hz tot 25 kHz dus je bent verzekerd van een goede audiokwaliteit waarin je veel details kan onderscheiden.
De monitor geeft 80 watt vermogen waardoor deze monitor perfect is voor het produceren en mixen van bass-heavy muziek. Maak je Techno, EDM, hip-hop of pop? Dan zit je met de T7V zit je goed.
Door de brede ribbon tweeter heeft deze monitor ook een bredere ‘sweetspot’ dan voorgaande monitoren. Je hebt dus meer bewegingsruimte om nauwkeurig naar je mix te luisteren.
KRK Rokit RP7 G4
Diameter Tweeter | 1 inch |
Diameter Woofer | 7 inch |
Frequentierespons | 42 Hz – 40 kHz |
Vermogen | 145 Watt |
Extra bass-response | 1 Gegleufde baspoort |
Systeem | Tweeweg |
Ingangen | Gecombineerde XLR/Jack input |
Afmetingen | 33,9 x 22,5 x 28,4 cm |

De KRK Rokit RP7 G4 is de tweede KRK in dit rijtje. De RP7 is in tegenstelling tot de eerder genoemde Classic 5 een slag groter, waardoor deze monitor een bredere frequentierespons heeft van 42 Hz tot 40 kHz. Een zeer hoge audiokwaliteit dus.
We hebben hier te maken met een echte krachtpatser die een vermogen heeft van maar liefst 145 watt. Je produceert hiermee dus genoeg volume voor een kleine club! Deze monitor is dan ook niet geschikt voor erg kleine kamers.
Een vette feature op deze monitor is dat je gebruik kunt maken van de KRK Acoustic Real-time Room Analyzer app. Deze meet je akoestiek in je kamer en zorgt vervolgens dat de monitor zich gaat compenseren voor eventuele problemen in je ruimte. Een sterk staaltje techniek waardoor de RP7 in bijna elke ruimte zo nauwkeurig mogelijk kan klinken.

Koop direct via
Genelec 8010
Diameter Tweeter | 0,75 inch |
Diameter Woofer | 3 inch |
Frequentierespons | 67Hz – 25kHz |
Vermogen | 80 Watt |
Extra bass-response | 1 Passieve radiator |
Systeem | Tweeweg |
Ingangen | XLR input |
Afmetingen | 19,5 x 12,1 x 11,6 cm |

Met de Genelec 8010 gaan we een prijsklasse omhoog ten opzichte van de voorgaande monitoren. Aan de specificaties zou je misschien denken dat dit niet heel logisch is, maar schijn bedriegt. Genelec staat namelijk bekend om studio monitoren met een ontzettend goede audiokwaliteit en plat geluid!
De 8010 is de kleinste uit de serie van Genelec en dat maakt deze monitor dus ideaal voor laptop producers. Ben je veel on the road of ga je vaak bij vrienden muziek maken? Dan zijn deze monitoren perfect. Ze geven ondanks het formaat een enorm vermogen van 80 watt.
De 8010 heeft alleen een XLR input, dus houdt hier rekening mee als je een audio interface wilt gaan koppelen.
Genelec 8030CP
Diameter Tweeter | 0,75 inch |
Diameter Woofer | 5 inch |
Frequentierespons | 54 Hz – 20 kHz |
Vermogen | 80 Watt |
Extra bass-response | 1 Passieve radiator |
Systeem | Tweeweg |
Ingangen | XLR input |
Afmetingen | 28,5 x 18,9 x 17,8 cm |

De Genelec 8030CP is het grotere broertje van de 8010. Ook deze monitor heeft een superieure audio kwaliteit en produceert een erg plat geluid waardoor de 8030CP een van de beste studio monitoren voor kleine home studios is.
De 8030CP maakt gebruik van een Intelligent Signal System (ISS). Hierdoor kan de monitor inactiviteit herkennen en zichzelf vervolgens op standby zetten. Dit bespaart dus stroom op de momenten dat je even een pauze wilt nemen.
Deze Genelec geeft je de mogelijkheid om aan te geven in welke akoestische situatie je zit zodat de speaker zich optimaal kan aanpassen aan de ruimte. Je bent dus erg flexibel in waar je je monitoren neerzet.

Koop direct via
Adam A7V
Diameter Tweeter | 1,9 inch (Ribbon) |
Diameter Woofer | 7 inch |
Frequentierespons | 41 Hz – 42 kHz |
Vermogen | 300 Watt (Max.) |
Extra bass-response | 1 Gegleufde baspoort |
Systeem | Tweeweg |
Ingangen | XLR input, RCA input |
Afmetingen | 33,7 x 20 x 28 cm |

De Adam A7V is het grote broertje van de eerder genoemde Adam T7V. Dit klinkt raar, want de monitor zelf is kwa afmetingen kleiner, maar als je kijkt naar de weergave van geluid zul je merken dat deze monitor een beest is.
Wat vooral opvalt is dat de A7V frequenties kan weergeven tot wel 42 kHz! Zulke hoge frequenties kunnen wij als mensen natuurlijk niet horen, maar deze frequentie response zorgt er wel voor dat de frequenties tot 20 kHz ontzettend strak klinken. Het geluid is dus super helder en gedetailleerd.
En dan het aller tofste aan deze monitor waardoor je altijd het perfecte platte geluid in elke kamer kunt krijgen. De Adam A7V heeft namelijk een Sonarworks filter ingebouwd. Je kunt door middel van de Sonarworks software en een microfoon de frequentie response in je kamen meten. Vervolgens maakt Sonarworks van de resultaten uit deze meting een EQ curve die compenseert voor geluidsproblemen in je kamer. Deze EQ curve kun je uploaden naar je monitoren en het geluid past zich automatisch aan! Een functie die verbluffend goed werkt en je in principe ook veel geld kan schelen op het gebied van akoestiekbehandeling.
De prijs van de Adam A7V is dus misschien iets duurder, maar met deze monitoren weet je in ieder geval zeker dat je de best mogelijke home studio setup creëert. Het schuurt tegen het randje van een geluid wat je alleen verwacht in professionele studios!

Koop direct via
Neumann KH 120 A
Diameter Tweeter | 1 inch |
Diameter Woofer | 5 inch |
Frequentierespons | 52 Hz tot 21 kHz |
Vermogen | 145 Watt |
Extra bass-response | Ja, voor en achterkant |
Systeem | Tweeweg |
Ingangen | XLR input |
Afmetingen | 27,7 x 18,2 x 22 cm |

De Neumann KH 120 A is bij uitstek de duurste studio monitor in dit rijtje. Ik raad deze monitor dan ook niet aan voor de absolute beginner. Als je echter al wat ervaring hebt met studiomonitoren en wilt opschalen naar top klasse, dan is de Neumann voor jou. Once you go Neumann, you never go back!
De Neumann kan zich aan elke situatie aanpassen en heeft een indrukwekkende bass response. De Neumann geeft veel meer ruimtelijkheid en definitie aan je geluid. Ze vervormen het geluid nauwelijks, zelfs op extreem hoge volumes (want deze monitor kan hard!).
Het enige nadeel van deze monitor is dat ze voor sommige producers niet laag genoeg gaan. Een 5 inch woofer is ook niet gemaakt om extreem lage frequenties weer te geven. Toch geeft deze monitor je heel veel luister plezier tijdens het produceren en mixen.