5x het beste MIDI keyboard van Arturia in verschillende prijsklassen

Gemiddelde leestijd: 22 minuten

Ben je opzoek naar een MIDI keyboard van Arturia, maar weet je niet welk model je moet aanschaffen? In dit artikel vertel ik je over de 5 beste Arturia MIDI keyboards in verschillende prijsklassen. Lees wat de voor- en nadelen zijn van elke controller, en in welke situatie het keyboard geschikt is.

Arturia produceert al jaren de top kwaliteit hardware en software voor muzikanten. Van synthesizers tot grooveboxes, en van sequencers tot software instrumenten. Ze maken het allemaal, en de producten blijven ook nog eens betaalbaar.

De MIDI controllers die ik wil benoemen hebben allemaal hun eigen verschillende eigenschappen. Ze verschillen in grootte, functies en meegeleverde software. Houd dus goed in de gaten met welk doel je het MIDI keyboard aanschaft. Wil je bijvoorbeeld een keyboard om mee te nemen op reis, of wil je juist een uitgebreide controller voor in de studio?

Arturia MicroLab MIDI keyboard

Richtprijs: €75,-

Voor de volledigheid van deze lijst wil ik toch even het goedkoopste MIDI keyboard van Arturia benoemen. De Arturia MicroLab is perfect voor producers met minder budget die vooral simpele akkoorden, melodieën en basslines in willen spelen.

Kwa extra functionaliteiten hoef je niet veel te verwachten van dit keyboard. Er zitten geen draaiknoppen, faders of pads op. Wel kun je de toetsen makkelijk omhoog en omlaag transponeren. Hierdoor heeft deze kleine controller toch het bereik van een grote piano!

Je bent erg flexibel met dit keyboard. Het weegt niks, en je stopt het makkelijk in je rugtas. Je hoeft daarnaast ook niet bang te zijn dat de controller snel beschadigd of dat er onderdelen afbreken. De bouwkwaliteit is heel degelijk.

Het keyboard verbruikt weinig stroom, en kan dus ook aan mobiele apparaten worden aangesloten. Dit is handig als je gebruik maakt van software zoals Garageband. Zowel apple als android devices kunnen worden aangesloten wanneer je het juiste kabeltje hebt.

Het grootste nadeel van dit keyboard is het gebrek aan functionaliteit. MIDI controllers zijn tot zoveel meer in staat dan alleen het inspelen van instrumenten. Persoonlijk zou ik net even iets meer geld investeren en bijvoorbeeld een MiniLab mkII aanschaffen.

Arturia MiniLab mkII MIDI keyboard

Richtprijs: €120,-

De Arturia MiniLab mkII is een super compacte MIDI controller, perfect om mee te nemen op reis. Produceer je bijvoorbeeld vaak bij vrienden of in de trein, dan is dit de perfecte controller voor jou. Je hoeft ook niet snel bang te zijn voor beschadigingen, want de controller is super stevig gebouwd.

Dit Arturia MIDI keyboard beschikt over de belangrijkste functies om drums, akkoorden en melodieën op te nemen. Zo heeft het keyboard 25 mini toetsen die makkelijk een octaaf hoger of lager te zetten zijn. Ook zijn de toetsen aanslag gevoelig.

Boven de toetsen zitten 8 pads die je kunt gebruiken om drums en percussie in te spelen. Deze pads koppelen in de meeste gevallen direct goed aan het software instrument wat je wilt gebruiken. Ook zijn ze makkelijk te switchen zodat je andere sounds in je virtuele instrument kunt spelen.

Minilab MKII midi keyboard van Arturia.

Ook de 16 draaiknoppen op de controller koppelen zich (in de meeste DAW’s) direct aan de meest voor de hand liggende parameters in je software instrument. Super handig om snel van start te kunnen met produceren! Je krijgt volledige hands-on controle over je plugins. Wil je toch andere parameters kunnen bedienen? Dan kun je de functie van elke knop makkelijk aanpassen.

Het voornaamste minpunten van deze controller is dat de toetsen geen aftertouch hebben en dat alle knoppen doordraaien. Dit geeft net even iets minder minder mogelijkheden in expressie.

Bij dit keyboard krijg je gratis een download van Ableton Live Lite, Analog Lab Lite en UVI grand piano.

Arturia Keylab Essential

Richtprijs: €344,-

Een van mijn persoonlijke favorieten: de Arturia Keylab Essential 88. Zoals de naam al zegt, zijn alleen de meest essentiële functies toegevoegd aan dit keyboard. Dit maakt het geheel ontzettend overzichtelijk en fijn om te bespelen.

Er zijn verschillende formaten van de Arturia Keylab Essential. Je hebt een versie met 49 toetsen, 61 toetsen en 88 toetsen. In dit artikel wil ik vooral het vooral hebben over de versie met 88 toetsen. Er zijn namelijk niet zoveel MIDI controllers met 88 toetsen in deze prijs categorie.

Met 88 toetsen kun je makkelijk alle composities ter wereld spelen. Het speelgevoel van de toetsen is misschien niet zo goed als een echte piano, maar je hebt wel de mogelijkheid om zonder gedoe lage en hoge noten tegelijkertijd te spelen.

Deze MIDI controller is gemaakt om vlekkeloos samen te werken met Ableton Live. En nog beter: Je krijgt de software Analog Lab V meegeleverd! Deze plugin bevat allemaal presets van wereld beroemde synthesizers zoals de Juno-06, Jupiter en DX-7. Ook met deze plugin werkt de Keylab vlekkeloos samen.

De perfecte controller als je geen dure synthesizer wilt kopen, maar wel het plezier van een synth wilt hebben!

Arturia Keystep Pro

Richtprijs: €409,-

De Arturia Keystep Pro is een speciaal model. Deze MIDI controller is namelijk een keyboard en sequencer in één. Met de sequencer ben je in staat om ritmes melodieën en andere loops te creëren. Deze controller is een echte creativiteit starter, die je bijna altijd uit een writers block kan halen.

Het keyboard bevat 37 toetsen, veel verschillende sequencing settings en meerdere andere knoppen. Daarnaast bevat de controller een ingebouwde speaker, metronoom en andere instellingen om gemakkelijk muziek te maken. De ultieme tool voor het schrijven en opnemen van muziek.

Ben je dus opzoek naar een studio beest die je kan ondersteunen in het songwriting proces? Dan is dit de controller voor jou!

Net als bij de MiniLab mkII zijn de pitch en modulatie wheel vervangen door aanraking-gevoelige strips. Het is net weer even een andere insteek waardoor het bespelen van deze controller modern aanvoelt.

Het voornaamste nadeel van dit MIDI keyboard van Arturia is dat je voor deze prijs een normaal formaat toetsen verwacht, en dus geen mini toetsen. Daarnaast moet je ook even goed de handleiding bestuderen voordat je de volle potentie uit de controller kunt halen.

Arturia KeyLab 88 mkII MIDI keyboard

Richtprijs: €820,-

Als je ooit het KeyLab 88 mkII hebt gebruikt, wil je niks anders meer. Met deze alleskunner heb je volle controle over alles wat je maar wilt! Dit keyboard heeft bijna alle voordelen van de eerder genoemde controllers in één. Vooral als je piano speelt is dit hét MIDI keyboard van Arturia voor jou.

De controller heeft 88 toetsen die voorzien zijn van zogenaamde hamer action. Hierdoor is het speelgevoel van deze controller bijna hetzelfde is als een echte piano! Je kunt de controller dus zelfs gebruiken voor het spelen van pianoconcerten.

De toetsen zijn daarnaast aanslaggevoelig en voorzien van after touch. Dit betekend dat je ontzettend veel expressie in je spel kunt leggen. Software synthesizers gaan opeens een stuk vetter klinken op deze manier.

Ook heeft de KeyLab mkII 16 pads tot zijn beschikking, zodat je makkelijk hele drumpartijen en percussie kunt intikken met je vingers. De pads staan in de meeste gevallen direct goed afgesteld op je virtuele instrument.

Qua functionaliteit heb je beschikking over alle controls die je zou willen hebben op een MIDI keyboard. Faders, draaiknoppen en wheels, het zit er allemaal op. Deze controls werken naadloos samen met je DAW, en al helemaal met de meegeleverde Analog Lab plugin.

Bij het keyboard krijg je gratis downloads van Ableton Live Lite, en nog een paar andere software instrumenten. Bijvoorbeeld een mooie kwaliteit piano en Wurlitzer.

Ik kan eigenlijk geen nadelen bedenken voor de KeyLab 88 mkII behalve dat de controller wat prijzig lijkt. Echter, als je ziet wat je voor je geld krijgt dan is de prijs erg redelijk.

Wat is een MIDI controller precies?

Een MIDI controller is misschien wel het meest veelzijdige stukje hardware wat je kunt hebben. Het apparaat geeft je de mogelijkheid om muziek noten te spelen en sounds te beïnvloeden.

MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface. Het is eigenlijk een soort computertaal waardoor digitale instrumenten, software en hardware met elkaar kunnen praten. Tegenwoordig kan bijna elk instrument gebruik maken van de mogelijkheden die MIDI biedt!

Via MIDI kunnen verschillende waarden worden doorgegeven. Zo worden onder andere de toonhoogte, velocity (hardheid van de noot) en nootlengte via MIDI informatie overgebracht. MIDI kan daarnaast ook worden gebruikt voor het inspelen van automation.

Er bestaan verschillende soorten MIDI controllers:

  • Pad style controllers zoals Ableton Push bevatten pads waarop je slaat of drukt. Dit werkt goed voor het inspelen van ritmische partijen of het organiseren van bepaalde MIDI processen.
  • MIDI foot controllers bevatten knoppen die je met je voeten kunt bedienen. Dit is handig als je twee handen nodig hebt om een instrument te bespelen (zoals een gitaar) en tegelijkertijd aanpassingen aan je geluid wilt doen.
  • MIDI controller keyboards hebben de layout van een digitale piano/keyboard. Dit is handig als je plugins wilt bespelen. Je speelt makkelijk akkoorden en melodieën op een natuurlijke manier in.
  • Gecombineerde controllers komen steeds vaker voor. Hierbij wordt de keyboard layout gecombineerd met een paar pads. Vaak zitten hier ook nog draaiknoppen en faders op. Deze zorgen dat je controle hebt over de automation en expressie van een geluid.

MIDI controllers kunnen je helpen om je producties meer expressie te geven. Door de kleine imperfecties die tijdens het inspelen ontstaan gaat je muziek menselijker klinken. Dit maakt vaak het verschil of je track professioneel klinkt.

Ableton Push pad-style MIDI controller.
Pad-style controller
MIDI controller met zowel pads als keyboard.
Gecombineerde controller

Waarvoor kun je een MIDI controller gebruiken?

Als je nog nooit een MIDI controller hebt gehad, is het handig om te beginnen met een MIDI controller keyboard. Deze controllers geven je simpelweg meer muzikale mogelijkheden. Ook al speel je geen piano, je leert snel genoeg de gelijkenissen te zien tussen de piano roll in je DAW (produceersoftware) en je keyboard.

Daarnaast kun je met een keyboard controller sneller toonsoorten leren herkennen en spelen. Dit heeft een groot voordeel voor je muzikale skills. Hoe beter je dit begrijpt, hoe makkelijker muziek maken wordt.

De meeste muzikanten gebruiken een MIDI controller voor het volgende:

  • Beats inspelen met elektronische drum geluiden of een live drums plugin.
  • Piano inspelen via een piano plugin
  • Zelf gemaakte samples en vocal chops spelen
  • Orkesten inspelen zoals strijkers en blazers
  • Software synthesizers en andere VST’s bespelen
  • Het bedienen van backingtracks tijdens live optredens

Je kunt echter nog veel verder gaan. Sommige acts gebruiken MIDI om hele lichtshows te bedienen! Het is dus denk ik wel duidelijk wat de kracht van MIDI is.