6x het beste MIDI keyboard van Akai Pro in verschillende prijsklassen

Gemiddelde leestijd: 24 minuten

Ben je opzoek naar een MIDI keyboard van Akai Pro, maar weet je niet welk model je moet aanschaffen? In dit artikel vertel ik je over de 6 beste Akai Pro MIDI keyboards in verschillende prijsklassen. Lees wat de voor- en nadelen zijn van elke controller, en in welke situatie het keyboard geschikt is.

Akai produceert al jaren top kwaliteit hardware voor muzikanten. Van synthesizers tot grooveboxes, ze maken het allemaal! Deze zwart rode producten zijn altijd van goede bouwkwaliteit en hebben een professionele look en feel. Je krijgt daarnaast ook nog eens een hoop kwalitatieve software en plugins bij je aankoop!

De MIDI controllers die ik wil benoemen hebben allemaal hun eigen verschillende eigenschappen. Ze verschillen in grootte, functies en meegeleverde software. Houd dus goed in de gaten met welk doel je het MIDI keyboard aanschaft. Wil je bijvoorbeeld een keyboard om mee te nemen op reis, of wil je juist een uitgebreide controller voor in de studio?

Akai MPK Mini MK3 MIDI keyboard

Richtprijs: €98,-

De Akai MPK Mini’s zijn misschien wel de populairste MIDI controllers op dit moment. Ze zijn compact, stevig en bieden je alle essentiële MIDI controls die je nodig hebt. De MK3 is de derde generatie van deze productenlijn, en komt met veel verbeteringen op zijn voorgangers.

De MPK Mini Play MK3 controller is super compact en makkelijk mee te nemen op reis. Het is misschien even wennen aan de kleinere toetsen, maar voor simpele akkoorden en melodieën is dit prima te doen.

Je hoeft daarnaast ook niet bang te zijn dat je bereik met de 25 beschikbare toetsen te klein is. Er zitten namelijk ’transpose’ knoppen op de controller die zorgen dat je de toetsen snel een octaaf omhoog of omlaag kunt zetten.

De pads van Akai spelen altijd super fijn. Op dit model zitten er 8, voorzien van LED licht. Je speelt hiermee gemakkelijk drums en percussie in met je vingers. Ook kunnen de pads gebruikt worden om scene’s of andere triggers in je DAW te bedienen.

Het voornaamste nadeel is dat je even moet wennen aan de joystick die je controle geeft over pitch en modulatie. Het is in principe een mooie oplossing om ruimte te besparen op het keyboard, maar het speelt niet zo fijn als twee losse wheels. Wanneer je nog geen ervaring hebt met MIDI controllers vormt dit echter geen probleem.

Akai MPK Mini Play MK3

Richtprijs: €128,-

Het lijkt misschien niet zo, maar dit is een ander keyboard dan de MPK Mini MK3. Het is weliswaar even compact en flexibel als de eerst genoemde MIDI controller, maar dit keyboard heeft nog extra features!

De grote upgrade ten opzichte van de MPK Mini MK3 is dat deze controller ingebouwde sounds en speaker heeft. Met de Play kun je dus ook zonder je DAW muziek maken! De controller beschikt over 128 sounds en daarnaast 10 verschillende drumkits.

Daarnaast geeft de MPK Mini Play je ook nog de optie om effecten toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan EQ, reverb, chorus, en envelope effecten.

Als je 4 batterijen AA batterijen in de controller stopt kun je hem 14 uur lang standalone gebruiken. Super handig als je op reis bent!

Akai MPK 225 MIDI Keyboard

Richtprijs: €275,-

De MPK 225 is een serieuze upgrade ten opzichte van de MPK mini keyboards. Met name het speelgevoel is een stuk beter. Dit keyboard bevat namelijk 25 full size toetsen. Deze toetsen zijn semi-gewogen waardoor het speelgevoel beter in de buurt komt van een echte piano.

Het is met dit keyboard mogelijk om veel meer expressie in je spel te leggen. De toetsen zijn aanslag gevoelig en voorzien van aftertouch. Ook is het mogelijk om een sustain- en expressiepedaal in te pluggen.

Op het gebied van MIDI functies gaat er een wereld voor je open. Van arpeggiators tot note repeat functies, alles zit erop. Je hoeft dus niet meer te stoeien met MIDI effecten in je DAW. De MPK 225 geeft je zelfs volledige controle over de transport functies van je DAW, zoals ‘Play’, ‘Stop’, ‘Record’ en meer.

Je kunt 4 verschillende banks met samples uploaden onder de pads. Hiertussen kun je makkelijk switchen doormiddel van de knoppen. Je hebt dus 32 samples direct tot je beschikking tijdens het spelen!

Een nadeel: als je echt pianopartijen in wilt spelen, gaat dit moeilijk worden door het beperkt aantal toetsen. In dit geval passen de MIDI keyboards die ik hierna noem beter bij jou.

Akai MPK 249

Richtprijs: €395,-

De MPK 249 is een upgrade van de MPK 225. De keyboards lijken qua connectiviteit erg veel op elkaar. Toch geeft de MPK 249 nog net even iets meer flexibiliteit live en in de studio.

Het begint al bij de 8 extra pads die je krijgt. Je kunt hierdoor twee keer zoveel samples kwijt. Ook geven deze pads je de mogelijkheid om nog uitgebreider scenes en andere functies te triggeren.

Ook de faders zijn een handige toevoeging. Op de MPK 225 waren alleen draaiknoppen aanwezig. Met deze knoppen weet je nooit zeker waar de MIDI waarde zich bevindt. Faders zorgen dat je precies weet of je midi op 0%, 100% of ergens daar tussen in staat. Ideaal!

Met 49 toetsen ben je een stuk flexibeler om piano partijen met twee handen te spelen. Het is nog niet ideaal als je de laagste en hoogste noten tegelijkertijd wilt spelen, maar je kunt met dit keyboard wel complexere partijen spelen dan op de MPK 225!

Akai MPK 261 MIDI keyboard

Richtprijs: €545,-

Als de MPK 249 nog niet groot genoeg voor je is, dan heeft Akai nog een extra troef achter de hand. De MPK 261 bevat niet 49 toetsen, maar 61 toetsen! Dit keyboard is bijzonder geschikt voor gevorderde pianisten. Of je nu studio werk doet, of live speelt.

Voor de rest zijn er niet veel meer verschillen tussen de MPK 249 en de MPK 261.

Nog wel leuk om te vernoemen: Elke genoemde Akai Pro MIDI keyboard heeft een LED scherm waarop je alle belangrijke informatie kunt zien. Zo weet je precies wat je aanpast met een bepaalde knop of fader, en nog veel meer!

Akai MPC key 61

Richtprijs: €1999,-

Als laatste wil ik het hebben over het absolute flagship van Akai Pro. De MPC key 61 is onlangs uitgekomen en is echt een meesterwerk. Dit is niet alleen een MIDI controller, maar een volledig instrument!

Officieel valt dit keyboard in de digitale synthesizer categorie. Echter kun je er nog veel meer mee. Er zitten meerdere high-end instrumenten zoals piano, drums etc. Je kunt zelfs hele tracks maken op dit keyboard. Een DAW is bijna niet meer nodig!

Het is het beste van bijna alle Akai hardware in één, en dat maakt dit keyboard zo uniek. Helaas komt al deze techniek ook met een prijskaartje. Voor gevorderde producers is de MPC key 61 een beest, maar voor beginners kan alles misschien overweldigend aanvoelen.

Je moet ook goed de handleiding lezen om te zorgen dat je alle potentie uit het keyboard kunt halen. Gelukkig heeft Akai een uitgebreide tutorial serie op YouTube gezet om bekend te worden met het instrument.

Wat is een MIDI controller precies?

Een MIDI controller is misschien wel het meest veelzijdige stukje hardware wat je kunt hebben. Het apparaat geeft je de mogelijkheid om muziek noten te spelen en sounds te beïnvloeden.

MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface. Het is eigenlijk een soort computertaal waardoor digitale instrumenten, software en hardware met elkaar kunnen praten. Tegenwoordig kan bijna elk instrument gebruik maken van de mogelijkheden die MIDI biedt!

Via MIDI kunnen verschillende waarden worden doorgegeven. Zo worden onder andere de toonhoogte, velocity (hardheid van de noot) en nootlengte via MIDI informatie overgebracht. MIDI kan daarnaast ook worden gebruikt voor het inspelen van automation.

Er bestaan verschillende soorten MIDI controllers:

  • Pad style controllers zoals Ableton Push bevatten pads waarop je slaat of drukt. Dit werkt goed voor het inspelen van ritmische partijen of het organiseren van bepaalde MIDI processen.
  • MIDI foot controllers bevatten knoppen die je met je voeten kunt bedienen. Dit is handig als je twee handen nodig hebt om een instrument te bespelen (zoals een gitaar) en tegelijkertijd aanpassingen aan je geluid wilt doen.
  • MIDI controller keyboards hebben de layout van een digitale piano/keyboard. Dit is handig als je plugins wilt bespelen. Je speelt makkelijk akkoorden en melodieën op een natuurlijke manier in.
  • Gecombineerde controllers komen steeds vaker voor. Hierbij wordt de keyboard layout gecombineerd met een paar pads. Vaak zitten hier ook nog draaiknoppen en faders op. Deze zorgen dat je controle hebt over de automation en expressie van een geluid.

MIDI controllers kunnen je helpen om je producties meer expressie te geven. Door de kleine imperfecties die tijdens het inspelen ontstaan gaat je muziek menselijker klinken. Dit maakt vaak het verschil of je track professioneel klinkt.

Ableton Push pad-style MIDI controller.
Pad-style controller
MIDI controller met zowel pads als keyboard.
Gecombineerde controller

Waarvoor kun je een MIDI controller gebruiken?

Als je nog nooit een MIDI controller hebt gehad, is het handig om te beginnen met een MIDI controller keyboard. Deze controllers geven je simpelweg meer muzikale mogelijkheden. Ook al speel je geen piano, je leert snel genoeg de gelijkenissen te zien tussen de piano roll in je DAW (produceersoftware) en je keyboard.

Daarnaast kun je met een keyboard controller sneller toonsoorten leren herkennen en spelen. Dit heeft een groot voordeel voor je muzikale skills. Hoe beter je dit begrijpt, hoe makkelijker muziek maken wordt.

De meeste muzikanten gebruiken een MIDI controller voor het volgende:

  • Beats inspelen met elektronische drum geluiden of een live drums plugin.
  • Piano inspelen via een piano plugin
  • Zelf gemaakte samples en vocal chops spelen
  • Orkesten inspelen zoals strijkers en blazers
  • Software synthesizers en andere VST’s bespelen
  • Het bedienen van backingtracks tijdens live optredens

Je kunt echter nog veel verder gaan. Sommige acts gebruiken MIDI om hele lichtshows te bedienen! Het is dus denk ik wel duidelijk wat de kracht van MIDI is.