Je drum setup is erg belangrijk. Beginnende drummers hebben vaak niet door hoeveel effect een goede setup kan hebben op hoe je drums leert spelen. Het bepaalt hoe je jezelf techniek aanleert, hoeveel ruimte je drums innemen, maar ook hoe comfortabel je kunt drummen.
In dit artikel vertel ik je hoe je je drumstel goed opzet. Op deze manier voorkom je blessures en wordt drummen nog weer een beetje leuker! Doormiddel van deze 9 tips zorg je dat je drumstel altijd goed staat, in welke ruimte dan ook.
Inhoudsopgave
Bepaal de plaats voor je drum setup
Om te beginnen moet je bepalen waar in de ruimte je het drumstel neer wilt gaan zetten. Hierbij kun je met een aantal dingen rekening houden.
Is de ruimte bijvoorbeeld een oefenruimte voor je band, dan wil je het drumstel op een plek zetten waar je zoveel mogelijk overzicht hebt. Tijdens het repeteren is het belangrijk dat je oogcontact kunt hebben met al je bandleden. Ook wil je het drumstel zoveel mogelijk tegen de muur plaatsen zodat de andere muzikanten genoeg ruimte hebben voor hun spullen.
In een opname studio wil je je drumstel juist neerzetten op de zogenaamde ‘sweetspot‘. Op deze plek in de ruimte klinken je drums het best. De sweetspot is verschillend per studio. Vaak weet de desbetreffende producer wel waar deze spot zich bevindt.
Tijdens optredens ben je erg afhankelijk van de ruimte. Speel je in kleine kroegjes, dan heb je vaak niet zoveel ruimte voor je drumstel. In sommige gevallen moet je zelfs je drum setup verkleinen omdat er geen ruimte is voor een extra tom of cymbal. Speel je echter in een poppodium, dan kun je met de band eventueel nadenken over een speciale podium opstelling. In dit geval is je eigen creativiteit de limit!
Leg altijd een kleed onder je drumstel. Niets is zo vervelend als dat je drumstel continu wegglijdt. Daarnaast zijn de pinnen onder de poten van je basdrum erg scherp en kunnen ze al snel de vloer beschadigen.

Plaats je drumkruk
Wanneer je de plek hebt bepaald waar je het drumstel op wilt zetten, begin je met het neerzetten van je drumkruk. Zorg dat je vanaf je kruk genoeg bewegingsvrijheid hebt. Je wilt niet tijdens het spelen met je ellenbogen of hoofd tegen een muur aankomen.
Daarnaast moet er genoeg ruimte om je heen zijn om al je drums kwijt te kunnen. Houd ook rekening met een beetje extra ruimte om achter je drumstel weg te kunnen komen.
Je drumkruk bepaald voor het grootste gedeelte of je last gaat krijgen van blessures. Zorg dus dat je een stevige kruk hebt die niet wiebelt. Verstel de hoogte zodat je knieën een iets grotere hoek maken dan 90 graden. Vanuit hier kun je kleine aanpassingen doen aan de hoogte, totdat het comfortabel voelt. Zorg hierbij altijd dat je rug zich niet onnodig in hoeft te spannen.
Ga relaxt op je kruk zitten en zet je benen op een comfortabele manier uit elkaar. Ga vanuit deze positie je drumstel opbouwen. Zo zorg je er altijd voor dat je drum setup is gebouwd rondom een natuurlijke positie. Doe je dit niet, dan wordt de kans op blessures een stuk groter.
De basdrum
Wanneer je kruk goed staat, plaats je de basdrum. Zorg dat het pedaal precies op de plek komt waar je voet comfortabel de grond raakt.
De poten van de basdrum moeten in een licht hoek naar voren worden uitgeklapt. Vervolgens zorg je dat de pinnen van de poten stevig in je kleed komen te zitten. Dit voorkomt dat de basdrum gaat glijden tijdens het spelen.
Houd er rekening mee dat de basdrum ongeveer in het midden van je opstelling komt te staan. Aan beide kanten moet dus genoeg ruimte overblijven voor de rest van je gear. Het is makkelijker om hier nu rekening mee te houden en aanpassingen te doen, dan wanneer je drumstel al helemaal staat.
De snaredrum
Het volgende onderdeel is de snaredrum. Klap het statief uit en zet de poten stevig uit elkaar zodat het statief niet gaat wiebelen. Draai de armen die de snaredrum vasthouden uit elkaar en plaats je snaredrum op het statief. Draai de armen van het statief terug totdat ze de snaredrum lichtjes aan de rand vastgrijpen. Zet de snaredrum tussen je benen zodat je comfortabel het midden van het vel kunt raken met de tip van je drumstok.
Verstel vervolgens de hoogte van de snaredrum. Het statief staat te laag als je meerdere malen je been raakt tijdens het slaan. Als je vaker de rand raakt dan het vel, dan staat de snaredrum te hoog.
De hoogte die je fijn vindt verschilt per persoon. Persoonlijk zet ik de bovenste rand van de snare net onder mijn navel. Dit zorgt ervoor dat ik actief rechtop moet blijven zitten.
Snaredrums horen over het algemeen plat te liggen. Mocht je het willen dan kun je een lichte hoek geven aan je snaredrum. Mijn tip hierbij is om de kant van de snaredrum die naar je toe gericht is iets hoger te zetten. Hierdoor wordt het maken van rimshots een stuk natuurlijker. Een jazzdrummer heeft daarentegen weer behoefte om het snaredrum vel licht naar zich toe te draaien.

De tom setup
Bij toms is het belangrijk dat ze vrij kunnen hangen. Wanneer ze op je basdrum leunen of deze raken tijdens het drummen, kunnen je drums beschadigen.
Rack toms moeten in een lichte hoek hangen zodat je niet continu de randen raakt. Maak je de hoek echter te groot, dan ga je deuken in de vellen slaan. Ik zie vaak dat beginnende drummers de tom vellen helemaal naar zich toedraaien, maar doe dit dus niet!
Wanneer je de rack toms hebt gepositioneerd ga je door naar de floortom(s). Deze staan vaak op de grond met drie poten, maar in sommige gevallen worden ze ook opgehangen aan een cymbal statief.
Zet de floortom op dezelfde hoogte of een klein beetje lager dan de snaredrum. Vaak zet ik één van de 3 poten richting mijzelf waarmee ik de hoek van de tom kan instellen. De andere twee poten zorgen voor stabiliteit tijdens het spelen.
De hoek moet net als bij de rack toms groot genoeg zijn zodat je niet continu op de rand slaat. Ook bij floortoms zorgt een te grote hoek voor deuken in het vel.
Als alle toms staan kun je een eerste test doen of alles correct staat. Het is belangrijk dat je comfortabel het midden van elke trommel kunt raken. Als je moeite moet doen om ergens bij te komen verstel het dan.
De cymbal statieven
Plaats het hi-hat statief op de plek waar je voet natuurlijk op het pedaal komt te staan. Zet de poten zo neer dat je hi-hat stevig staat en niet wiebelt. Een veel gemaakte beginner fout is dat het statief leunt op het pedaal. Je wilt dat de poten je hi-hat ondersteunen en dat het pedaal lichtjes de grond raakt.
Voor je overige cymbals heb je twee soorten statieven: rechte statieven en statieven met arm. Rechte statieven zijn ideaal voor crash cymbals, en statieven met arm zijn handig voor ride cymbals. Het is echter niet verboden om deze statieven om te wisselen. Zolang je maar goed bij je cymbals komt tijdens het spelen.
Het is vaak even puzzelen hoe je de statieven het beste neer kunt zetten. Het belangrijkste is dat je de statieven goed uitklapt zodat ze stabiel staan. Vaak plaats je in ieder geval een crash cymbal bij je snaredrum en hi-hat. De ride staat in de meeste gevallen in de buurt van je floortom.
Plaatsing van de hi-hat
De hi-hat bestaat uit twee cymbals die even groot zijn. Vaak staat op elke cymbal aangegeven of het de bovenste of onderste cymbal is. De onderste cymbal balanceert op het statief, en de bovenste cymbal klem je vast in de zogenaamde clutch. Deze clutch koppelt de cymbal vervolgens weer aan je statief waardoor je de hi-hat open en dicht kunt maken met je voet.
Wanneer je de clutch vastdraait aan het statief, trap je het pedaal van je hi-hat statief een beetje in tot een positie die comfortabel voelt voor jou.
Stel de hoogte in van de hi hat. Je moet een goede techniek kunnen hanteren. Je andere hand moet genoeg ruimte hebben om de snaredrum te raken. Als je stokken elkaar regelmatig raken staat je hi-hat te laag.

Overige cymbals
Plaats de ride cymbal zodat je makkelijk met de schouder van je stok de bell (midden van de cymbal) kunt raken. Ook moet je makkelijk met de tip van je drumstok bij de cymbal kunnen. Voor rock drummers is het ook aangeraden dat je comfortabel met de schouder van je stok op de rand van de ride cymbal kunt slaan.
Plaats de crash cymbal zodat je makkelijk met de schouder van je drumstok op de rand kunt slaan. Hierdoor krijg je het karakteristieke crash geluid. Als de cymbal te laag hangt wordt dit moeilijk.
Zorg er tot slot voor dat de cymbals nooit tegen andere drums aankomen wanneer je erop slaat. Hierdoor voorkom je beschadigingen en klinken je cymbals zoals ze moeten klinken. Laat je cymbals ook redelijk los hangen. Dit doe je door de schroef aan de bovenkant niet te vast te draaien.
Finetuning
Wanneer alles staat kun je testen of je drumkit lekker speelt. Speel een paar beats, fills en solo’s om te kijken of alles goed staat. Wanneer je nog ongemak ervaart kun je de desbetreffende onderdelen verstellen.
Op een gegeven moment is het leuk om met je drum setup te experimenteren. Haal onderdelen weg of verwissel ze met elkaar. Hierdoor wordt je creatief uitgedaagd en groei je als drummer. Zolang alles maar comfortabel staat!
Een laatste noot: elektronische drumstellen geven vaak minder mogelijkheden. Mocht je een elektronisch drumstel willen aanschaffen, bekijk dan eens mijn post over de elektronisch drumstel beginner top 5. Hierin leg ik de verschillen uit tussen akoestische en elektronische drumstellen.
Haal alles uit je live performances
Wanneer je echt alles uit je live setup wilt halen moet je eens de speciale courses over live drummen kijken op Drumeo!
Drumeo is een online platform vol met video tutorials van de beste drummers uit de wereld. Denk bijvoorbeeld aan Gavin Harrison (Porcupine Tree, King Crimson), Todd Sucherman (Styx), Jay Weinberg (Slipknot) en Simon Phillips (Toto, The Who).
Of je nou veel ervaring hebt of nog nooit een drumstok hebt aangeraakt, Drumeo biedt je altijd de mogelijkheid om te groeien. Leer je eerste drumritmes en fills, of ontdek complexe polyritmes, rudiments en gospel chops. Over elk onderwerp valt wel iets te vinden!
Ook het genre wat je wilt spelen maakt niet uit. Drumeo biedt genoeg mogelijkheden om je eigen muzikale identiteit te ontdekken. Heb je zin in jazz? Volg dan de jazz drum course. En wil je beter worden in rock drummen? Dan is daar ook een super toffe course voor met ontzettend veel tips en tricks.
Nog fijner, alle onderwerpen worden gestructureerd aan je uitgelegd. Zo weet je zeker dat je de meest efficiënte leerweg bewandeld. Je leert drummen wanneer het jou uitkomt en het is ook nog eens goedkoper dan lessen van een docent!
Via de onderstaande knop kun je Drumeo maar liefst 30 dagen gratis uitproberen! Dit is meer dan de 7 dagen die ze normaal gesproken aanbieden. Genoeg tijd om het platform te ontdekken en te kijken of Drumeo iets voor jou is. Je kunt ook eerst mijn uitgebreide Drumeo review lezen voor nog meer informatie en details over het platform 🙂

Probeer Drumeo nu 30 dagen gratis uit!
Leer van de beste drummers ter wereld en zet je eerste of volgende stap als drummer.