De beste drum machine – dit is de top 8 voor weinig budget

Gemiddelde leestijd: 25 minuten

Een drum machine is een ontzettend handig instrument. Of je nou ritmische begeleiding nodig hebt tijdens live-shows, of een goede creativiteit starter nodig hebt in de studio, een drum machine kan het.

Drum machines komen voor in veel verschillende prijsklassen. Duurdere modellen zijn erg uitgebreid en stellen je zelfs in staat om volledige tracks te maken. De prijzen hiervan gaan al snel naar de €800,-. Maar wat als je minder budget tot je beschikking hebt en toch goede kwaliteit wilt hebben?

In dit artikel vertel ik je wat de drum machine top 8 voor weinig budget is. Kom erachter welk model het beste bij jouw eisen en wensen past om de volgende stap te maken als muzikant of producer!

Wat is een drum machine?

Een drum machine stelt je in staat om ritmische patronen te programmeren. Deze ritmes worden doormiddel van een loop continu herhaald. Op deze manier kan de drum computer jou ritmisch begeleiden zonder dat je er nog naar om hoeft te kijken. Het is dus eigenlijk een sequencer voor drum geluiden.

Het programmeren van ritmes is erg makkelijk en intuïtief. Onderaan de drum machine zie je een reeks aan knoppen naast elkaar staan. Je kunt deze knoppen reeks zien als een maat/bar, waarbij elke individuele knop een 1/16 noot voorstelt. Door de verschillende knoppen in te drukken voeg je noten toe aan je ritme.

Bij de meeste drum machines selecteer je eerst een geluid wat je wilt programmeren, bijvoorbeeld een kick. Vervolgens zet je de reeks knoppen onderaan de machine aan of uit. De drum computer onthoud voor elk geluid welk patroon je hebt geprogrammeerd, en speelt deze tegelijkertijd af.

De meeste drumcomputers hebben functies om de loop langer te maken, of de nootwaarde van de knoppen te veranderen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een grid van 1/32 noten wilt gebruiken voor hi-hat rolls.

Ook hebben de meeste modellen nog meer functies waardoor je swing kunt toevoegen, of de tonaliteit van je geluiden aan kunt passen.

Roland TR-808 drum machine

Waar moet je op letten?

Het aller belangrijkste waar je op moet letten bij het kopen van een drum machine is de sound. Luister goed naar demo’s of probeer er een uit in een muziekwinkel als je de mogelijkheid hebt. Wanneer de sound van een drum machine iets in je losmaakt, weet je eigenlijk al dat je goed zit.

Drum machines kunnen op verschillende manieren geluid genereren. De meest gebruikelijke manieren zijn doormiddel van samples of synthesis.

Bij een sample based machine heb je de mogelijkheid om veel verschillende soorten timbres te selecteren. Elke sample heeft namelijk zijn eigen karakteristieke eigenschappen die soms niet makkelijk na te maken zijn met synthesis.

Bij synthesis zit je daarentegen vast aan één geluidsbron. Echter kun je deze wel heel veel aanpassen zonder geluidskwaliteit te verliezen. Zonder probleem verander je de toonhoogte, lengte en tonaliteit van het geluid. Synthesizer geluiden klinken over het algemeen ook iets dieper en warmer.

Houd bij het uitkiezen dus goed in je hoofd wat voor aanpassings mogelijkheden je wilt hebben. Wil je veel experimenteren met verschillende geluiden, ga dan voor sample based. Wil je goed worden in een bepaald genre, dan kan synthesized geluid beter voor je werken.

De drum machine top 8 voor weinig budget

In deze top 8 vind je drum machines in de prijsklasse van €130,- tot €400,-. Naar mijn mening zijn dit modellen die een goede prijs kwaliteit verhouding hebben. Het kan zijn dat de prijs verschilt per aanbieder. Druk daarom op de knoppen bij elke machine om snel de prijzen te kunnen vergelijken.

Bij elke machine heb ik een video gezet waarin je kunt horen hoe deze klinkt. Tip: luister met koptelefoon of studio monitoren om het geluid zo goed mogelijk te kunnen beoordelen.

Arturia Drumbrute Impact

Richtprijs: €259,-

De Arturia drumbrute impact is een drum machine pur sang. De drumsounds worden gegenereerd doormiddel van synthesis. Dit zorgt ervoor dat je veel kunt tweaken aan de tonaliteit van elke sound.

Dit instrument is uitermate geschikt om snel het creatieve proces op te starten. Je start een patroon, bepaald doormiddel van een paar knoppen hoe je sounds moeten klinken, en voor je het weet heb je een track af!

De drumbrute heeft geen ingewikkelde menuutjes om doorheen te scrollen. Je hebt alle knoppen die je nodig hebt direct tot je beschikking. De bediening is hands on, en de uitleg bij elke knop spreekt voor zichzelf.

Naast studiowerk kan dit instrument ook goed ondersteunen tijdens live optredens. Bijvoorbeeld als je een singer songwriter bent, en percussie begeleiding nodig hebt.

Roland TR-6S

Richtprijs: €381,-

De Roland TR-6S is een sample based drum machine. In dit instrument heb je beschikking over alle sounds van de klassieke Roland drum machines. Denk bijvoorbeeld aan de TR-909, TR-808, TR-707 en TR-606.

Het is dus een erg veelzijdig instrument die geschikt is voor meerdere genres. De 808 is erg populair in hip-hop, en de 909 wordt veel gebruikt in Techno en breakbeat achtige genres. Het is bij de Roland TR-6S ook mogelijk om je eigen samples in te laden.

De interface doet denken aan de klassieke drum machines maar met een modern jasje. De vele functies en het handige LED scherm zorgen dat je ontzettend veel mogelijkheden hebt om sounds te tweaken zonder het overzicht te verliezen.

De schuif knoppen om de sounds van elkaar te mixen vindt ik persoonlijk ook een leuke toevoeging. Het geeft je net wat meer controle bij het aan en uit zetten van sounds, waardoor arrangeren ook weer intuïtiever wordt.

Elektron Model:Samples drum machine

Richtprijs: €321,-

Elektron is een merk wat vooral naam heeft gemaakt op het gebied van Samplers. Menig artiest heeft wel een Octatrack MKII in hun setup zitten. Dit is een van de beste samplers op dit moment, maar wel een beetje duur voor veel beginnende producers.

Met Model:Samples heeft Elektron een veel betaalbare drum machine op de markt gezet. Je kunt er weliswaar iets minder mee, maar dat maakt het eigenlijk ook heel fijn.

Geen moeilijk gedoe, gewoon spelen! Door de intuïtieve interface raak je eigenlijk nooit echt verdwaald op het instrument. Je kunt al snel glitchende effecten maken. Dit zorgt voor interessante muziek, zonder dat je je DAW hoeft aan te raken!

De sound van de Model:Samples wordt zoals de naam al verklapt gegenereerd door samples. Het is ook mogelijk om je eigen samples in te laden.

Elektron Model:Cycles

Richtprijs: €305,-

Waar het geluid van de Model:Samples gebaseerd is op samples, is de Model:Cycles gebaseerd op synthesis. De layout van het instrument is in principe hetzelfde, maar de functies van de knoppen zijn net iets anders.

Omdat de Model:Cycles gebruik maakt van synthesis klinkt deze iets warmer dan de Model:Samples. Je kunt makkelijk parameters zoals de toonhoogte, release attack en tone aanpassen zonder geluidskwaliteit te verliezen.

De Model:Samples biedt echter wel weer meer flexibiliteit op het gebied van timbre. Sommige samples kun je simpelweg niet makkelijk namaken met de Model:Cycles.

Kortom: de Model:Cycles biedt meer mogelijkheden om de sounds te tweaken zonder kwaliteit te verliezen, en de Model:Samples geeft je meer keuze in sounds die je kunt kiezen.

Korg Volca Beats

Richtprijs: €139,-

‘Klein maar fijn’ zal Korg gedacht hebben toen ze de Korg Volca Beats bedachten. Deze kleine sequencer geeft je namelijk met redelijk weinig knoppen ontzettend veel mogelijkheden!

De sounds uit dit instrument klinkt vrij digitaal, maar het is daardoor geschikt voor veel soorten stijlen. Denk bijvoorbeeld aan Acid, Electro en Breakbeat muziek. Je kunt er enorm veel kanten mee op.

Naast de Volca Beats heeft korg ook nog andere sequencers gemaakt in de Volca reeks. Zo zijn er modules voor Bass, Synths, Keys en Samples. Elk van deze instrumenten heeft dus zijn eigen functie! Wanneer je er meerdere hebt kun je hele jams met jezelf hebben.

Combineer deze modules en je hebt de perfecte live setup voor freaky geluiden en kei harde beats.

Behringer RD-6 drum machine

Richtprijs: €141,-

Behringer staat bekend om zijn degelijke instrumenten voor een betaalbare prijs. Ook de Behringer RD-6 drum machine is hier een voorbeeld van. Dit model valt onder de goedkoopste in deze lijst.

Al een tijdje is Behringer bezig om klassieke instrumenten zoals synthesizers en drumcomputers te clonen. Dit betekend dat ze deze instrumenten zo goed mogelijk na proberen te bouwen zonder dat je de extra prijs ervoor betaald.

De RD-6 is een clone van de bekende Roland TR-606. De sounds van dit model zijn erg geliefd in genres als Indie en toffe songs uit de jaren 80. Hier is een leuke spotify playlist van allemaal songs die met de 606 drums zijn gemaakt. Laat je inspireren! 🙂

Behringer RD-8 MK2

Richtprijs: €359,-

De TR-808 is waarschijnlijk de meest bekende drumcomputer aller tijden. Genres als Hip-Hop en Trap kunnen niet zonder. Denk aan al die distorted langgerekte kickdrums, de in your face snare en clap sounds, en de uit duizend herkenbare cowbel.

Deze Behringer RD-8 MK2 is net als de RD6 een clone. En niet onverdienstelijk ook. De workflow van dit instrument is simpel, intuïtief en bovenal snel. Een top drum machine voor de producers van eerder genoemde genres.

Behringer RD-9

Richtprijs: €355,-

Waar de TR-808 uitblinkt in Hip-Hop, is de TR-909 het middelpunt van veel Techno. De diepe punchy kick heeft menige dansvloer veroverd.

De Behringer RD-9 is een clone van de TR-909 en komt ook qua sound aardig in de buurt. Ook de interface is lekker old school vorm gegeven. Op een of andere manier vindt ik de knoppen van deze sequencer gewoon heel erg lekker werken.

Een satisfying instrument met de gewilde sound, maar net even dat extra moderne randje!