Dit is de beste digitale piano in 2022! – Casio Privia PX S1100 review

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Er zijn op dit moment enorm veel verschillende digitale piano’s te verkrijgen. Al deze piano’s hebben eigen unieke kwaliteiten, maar er kan er maar één de beste digitale piano zijn. Ik heb meerdere modellen uitgeprobeerd, en deze sprong er met kop en schouder bovenuit op het gebied van prijs en kwaliteit.

De digitale piano waar ik het over heb is de Casio Privia PX S1100! In dit artikel vertel ik je wat je kunt verwachten van deze piano en voor wie de piano geschikt is. Zo kun jij bepalen of dit ook de beste digitale piano voor jou is.

De beste digitale piano van Casio

De Casio PX S1100 is de opvolger en verbeterde variant van de Casio PX S1000. De voorganger werd al geroemd door de vele 5 sterren reviews op onder andere Google, Bax-shop en Trustpilot. Bij de PX S1100 heeft Casio nog eens extra upgrades toegevoegd.

De Privia reeks bevat naast de PX S1100 ook nog een aantal andere top piano’s. Zo heb je bijvoorbeeld de PX S3100 die gezien kan worden als de grote broer van de PX S1100. Deze bevat een stuk meer geluiden, maar is ook een stuk duurder. Hecht je veel waarde aan meer geluiden, dan moet je zeker deze zeker eens overwegen!

Naast het verschil in de hoeveelheid geluiden zijn deze Privia modellen nagenoeg hetzelfde. Je kunt deze review dus voor beide piano’s gebruiken.

Speelgevoel

Laten we beginnen bij het speelgevoel. Als pianist wil je altijd dat het speelgevoel zo dicht mogelijk in de buurt komt van een akoestische piano. Een digitale piano werkt echter niet met fysieke hamertjes die op snaren slaan. Daarom moet deze mechaniek worden nagebootst om het gevoel van een akoestische piano na te bootsen.

Casio is hier erg goed in geslaagd. De toetsen zijn voorzien van een zogenaamde ‘Hammer Action’ mechaniek. In combinatie met gewogen toetsen speelt deze piano heel erg fijn. Persoonlijk vindt ik deze digitale piano misschien wel fijner spelen dan een akoestische piano. Spelen kost simpelweg minder moeite, en je bent een stuk flexibeler.

De toetsen zelf hebben een bepaalde textuur waardoor je meer grip krijgt tijdens het spelen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je makkelijk uitglijdt als je zweetvingers hebt. Daarnaast geeft geeft deze textuur de piano ook nog een chique look. Win win dus!

Het is mogelijk om 6 verschillende aanslaggevoeligheden in te stellen. Zo kun je de piano nauwkeurig op jouw speelstijl afstemmen. Vergelijk het een beetje met meerdere zwaartes van stuurbekrachtiging in een auto.

Deze digitale piano heeft 88 toetsen. Dit is genoeg om al je favoriete liedjes en piano concerten te spelen. Al met al is de PX S1100 erg volledig op het gebied van speelgevoel.

Geluidskwaliteit van de Casio PX S1100

De Casio PX S1100 heeft 18 hoge kwaliteit geluiden te bieden. Een aantal van deze geluiden zijn erg mooie piano sounds, met mijn persoonlijke favoriet: de German Concert Grand Piano. Deze klinkt ontzettend warm en groots.

Naast de piano geluiden zijn er ook nog een orgel, klavecimbel, strijkers, bas en meer instrumenten van de partij. Allemaal met heel hoge kwaliteit en verbeterde samples, die natuurgetrouw reageren op hoe hard je een toets indrukt. Het is zelfs mogelijk om geluiden te layeren (combineren). Hierdoor kun je zelf interessante sounds creëren!

Om nog meer diepte aan de geluiden te geven kun je geluidseffecten toevoegen. In deze digitale piano heb je beschikking over een aantal mooie reverbs (galm) en chorussen (voor beweging). Deze effecten helpen je om meer gevoel aan je sounds te geven.

Om het geluid nog iets natuurlijker te laten klinken heeft Casio slimme trucjes toegepast. Ze hebben namelijk allemaal subtiele geluiden toegevoegd die je bij een akoestische piano ook zou horen. Denk bijvoorbeeld aan geluiden die je hoort als je de toetsen weer loslaat, of resonantie van de demper. Dit maakt de speelervaring van deze digitale piano nog realistischer!

Om al deze geluiden goed hoorbaar te maken is de piano uitgerust met twee speakers van 8 Watt per stuk. Deze hebben een goede upgrade gehad ten opzichte van de Casio SP X1000. De speakers klinken gewoon iets cleaner en warmer dan voorheen.

Beschikbare Functies

Deze piano is zeer geschikt voor pianisten die al wat langer piano spelen. Maar ook als je een beginner bent heeft de piano een paar interessante functies voor jou!

Zo zitten er 60 bekende piano stukken in de piano. Hiervan kun je de partijen van de rechter en linker hand apart van elkaar beluisteren. Je kunt deze stukken dus stap voor stap leren meespelen.

Ook zit er een duet mode op de piano. Hiermee zorg je dat je dezelfde verdeling van toetsen krijgt over de linker en de rechter helft van de piano. Op deze manier kun je bijvoorbeeld samen met een docent piano spelen.

Mocht je graag muziek willen schrijven of met jezelf willen jammen, dan kun je gebruik maken van de record functie. Record bijvoorbeeld eerst een akkoordschema, en ga hier vervolgens overheen soleren. Met deze functie kun je je uren vermaken!

Natuurlijk zit er ook een metronoom op de Casio PX S1100! Onmisbaar tijdens het oefenen. Deze kun je instellen op verschillende maatsoorten en verschillende tempo’s. Het enige nadeel van deze piano is het geluid van de metronoom. Persoonlijk wordt ik namelijk een beetje gek van het belletje wat je steeds op de eerste tel hoort, maar gelukkig kun je dit aanpassen op de piano. 🙂

Connectiviteit op de Casio PX S1100

Qua inputs en outputs heb je alles tot je beschikking wat je nodig hebt, en meer. Het is bijvoorbeeld mogelijk om twee hoofdtelefoons in te pluggen, zodat je samen in stilte kunt spelen. Wel zo fijn voor je buren en huisgenoten!

Op de achterkant vindt je inputs voor een:

 • demper pedaal (meegeleverd in de doos),
 • drie-pedalen-unit
 • power adapter (meegeleverd in de doos)

Ook bevat de digitale piano een stereo line output om de piano af te spelen over externe speakers, of om geluid naar een audio interface te sturen. Dit is handig voor als je muziek wilt produceren.

Wil je nog meer profijt hebben van de piano tijdens het produceren van muziek? Dan is er ook nog een MIDI-USB poort aanwezig. Zo kun je de piano makkelijk als een MIDI controller gebruiken. Deze poort is ook handig om te gebruiken als je een piano app als Flowkey wilt gebruiken.

Lat but not least is het ook nog mogelijk om mobile devices te koppelen via bluetooth! Speel muziek af via je telefoon en hoor het terug over de ingebouwde speakers. Perfect om mee te spelen met je favoriete muziek.

Achterkant van de beste digitale piano

Perfecte controle met de Casio app Chordana

Als je al overtuigd bent dat dit een goede piano is, hou je dan vast, want Casio doet er nog een extra schepje bovenop! De piano is namelijk naadloos te gebruiken met de meegeleverde Casio app Chordana.

Je download simpelweg Chordana op je tablet of smartphone en vervolgens connect je de piano via Bluetooth. Als je dit eenmaal gedaan hebt kun je alle functies in de piano makkelijk aanpassen op je device.

Je kunt selecteren welke sound of effecten je wilt aanzetten. Je kunt bepalen hoe je de toetsen wilt splitten. En je kunt zelfs het tempo, volume en startpunt van alle ingebouwde ritmes instellen.

Daarnaast heb je toegang tot verschillende oefeningen, en kun je makkelijk bladmuziek bekijken via de app. Er zit zelfs een mode in de app waarmee je verschillende composities via een oplichtende piano roll kunt leren spelen!

De interface van de app is heel overzichtelijk. Alle functies worden duidelijk weergegeven en je wordt niet overweldigd door de hoeveelheid mogelijkheden. De app zorgt voor de optimale speelervaring!

Belangrijk: Zet altijd je piano uit voordat je de bluetooth adapter in de piano drukt. Hierdoor weet je zeker dat er geen onderdelen beschadigen.

Bouwkwaliteit van de beste digitale piano

De Privia piano’s zijn uniek qua bouw. Het zijn namelijk de slankste digitale piano’s met hamer action mechaniek in de wereld! Dit betekend in feite dat dit de meest flexibele piano voor in je huis is. Je kunt hem in bijna elke kamer wel kwijt.

Zoals al eerder gezegd is zijn de PX S1100 en de PX S3100 verbeterde versies van hun voorgangers. Dit is ook te merken in de bouwkwaliteit. De speakers hebben meer bewegingsvrijheid waardoor de geluidskwaliteit omhoog gaat. Het loopt allemaal weer net iets soepeler dan voorheen.

De piano is afgewerkt met een strakke behuizing. Deze geeft een professionele look en feel aan de piano. Je kunt de piano zelfs in verschillende kleuren verkrijgen, namelijk zwart, wit en rood!

Dan nog een erg fijne eigenschap van deze piano’s: ze zijn te gebruiken op 6 AA batterijen! Dit betekend dat je overal kunt spelen, zonder dat je een stopcontact in de buurt hoeft te hebben. Je kunt dus makkelijk je kunsten vertonen tijdens een tuinconcert of op straat tijdens koningsdag! Helaas zijn de batterijen na maximaal 4 uur spelen wel helemaal leeg.

Het valt gelukkig ook mee dat de piano’s maar 10 kilogram wegen. Je hoeft je dus geen ongeluk te sjouwen tijdens het vervoeren.

Samenvatting

 • De piano speelt bijna net zo goed als een akoestische piano

 • De toetsen hebben een structuur waardoor je minder snel wegglijdt

 • 88 toetsen met 6 verschillende aanslaggevoeligheden

 • Hoge kwaliteit samples van 18 verschillende geluiden

 • Mogelijkheden om geluiden te layeren en geluidseffecten toe te voegen

 • Veel functies die helpen bij het leren pianospelen

 • Alle nodige inputs/outputs en zelfs bluetooth

 • Werkt naadloos samen met de Chordana piano app

 • De slankste piano met hamer action mechaniek ter wereld

 • Overal te bespelen als je beschikt over 6AA batterijen

 • Verkrijgbaar in 3 kleuren: zwart, rood en wit

 • Het bel geluid van de metronoom is irritant (maar uit te zetten)

 • Op batterijen gaat de piano maar 4 uur mee

Conclusie van deze review: de Casio PX S1100 is de beste digitale piano!

Met de Casio PX S1100 (en PX S3100) heb je alles (én meer) wat je van een piano kunt verlangen! Of je nou een beginner bent of meer ervaring hebt, de Privia modellen zijn erg geschikt.

Je kunt de piano’s voor meerdere doeleinden gebruiken. Mocht je klassieke concerten willen gaan spelen of juist muziek willen produceren, dan is dit gewoon mogelijk. Je hoeft alleen maar te kiezen hoeveel geluiden je tot je beschikking wilt hebben. De PX S1100 heeft 18 geluiden, en de PX S3100 heeft maar liefst 700!

Ook als je piano wilt leren biedt Casio je genoeg tools, zoals de Duet mode en de Chordana app!

Uiteindelijk geeft de prijs kwaliteit verhouding de echte doorslag waarom dit de beste digitale piano is om te kopen. De PX S1100 kost namelijk maar iets meer dan 600 euro. De kwaliteit en veelzijdigheid die je hiervoor terugkrijgt is het dubbel en dwars waard! Voor de PX S3100 betaal je meer, namelijk rond de 900 euro.

Kortom: met deze Privia modellen heeft Casio de beste digitale piano’s op dit moment gebouwd! Voor meer details, klik op de knoppen hieronder:

Casio PX S1100
Casio PX S1100

Beoordeling door Luc,

04 feb 2022
5

De beste digitale piano voor zowel beginners als meer gevorderde spelers!