Beste audio interface voor beginners – Top 5 in 2023

Dit moet je weten!

Gemiddelde leestijd: 21 minuten
Een van de beste audio interfaces voor beginners op een tafelkleed.

Beste audio interface top 5 – Een audio interface is een van de belangrijkste onderdelen in een producer setup. Het is het hart in je studio. Door de audio interface kunnen je laptop en instrumenten namelijk met elkaar communiceren!

Het aanbod in audio interfaces is ontzettend groot. Dit kan het lastig maken om een goede keuze te maken. Daarom wil ik je een overzicht geven van alles waar je op moet letten, zodat jij de beste audio interface kan kiezen.

Hierna vertel ik je mijn top 5 beste audio interfaces voor beginners op dit moment.

Wat is een audio interface?

Een audio interface is een kastje met daarin een geluidskaart. Dit kastje regelt alles rondom de input en output van geluid. Ook zorgt een audio interface voor een goede geluidskwaliteit. Het is het middelpunt van je setup.

Een computer werkt met digitale signalen. Dit betekend dat een computer alles berekend doormiddel van eentjes en nulletjes. Je instrumenten sturen daarentegen een analoog signaal uit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kleine wisselingen in stroom.

Een audio interface vertaald analoge signalen naar digitale signalen. Hierdoor kunnen je laptop en instrumenten met elkaar praten. Het omzetten van deze signalen wordt ook wel A/D conversie (Analoog naar Digitaal conversie) genoemd. Een audio interface maakt het dus mogelijk om instrumenten op te nemen in je DAW. Super handig!

Je audio interface zet tegelijkertijd ook het digitale signaal van je computer om in analoog signaal. Op deze manier kun je het geluid afspelen via studio monitoren of een koptelefoon.

Hieronder zie je een schematische weergave van hoe een setup met audio interface eruit ziet:

Schematische weergave hoe een audio interface wordt aangesloten.

Multifunctionaliteit

Naast het omzetten van signalen hebben de meeste audio interfaces nog een aantal andere handige functies.

Zo kun je met een audio interface het volume van je studio monitoren en koptelefoon onafhankelijk van elkaar bedienen. Wil je snel kunnen schakelen tussen verschillende afspeelapparaten? Dat kan heel makkelijk via een audio interface.

Ook zie je op de meeste audio interfaces hoe hard het signaal van je instrumenten of microfoon binnenkomt. In veel gevallen zit er een pre-amp in je interface. Dit betekend dat je het inkomende signaal kan versterken/verzwakken zodat het op een goed volume binnenkomt in je DAW (producer software).

Een audio interface beschikt over fantoomvoeding (+48 V) voor als je wil opnemen met condensator microfoons. Met fantoomvoeding zet je de microfoon ‘aan’, zodat het signaal van je microfoon op een goed volume binnenkomt. Let wel op met fantoomvoeding: niet elke microfoon heeft het nodig en sommigen gaan er zelfs van kapot.

Waar moet je op letten bij het kiezen van de beste audio interface?

Hoeveel inputs heb je nodig en welke soort moeten dit zijn?

Het is erg belangrijk om te bepalen welke soort inputs je nodig hebt en hoeveel dit er moeten zijn. Voor microfoons heb je bijvoorbeeld een XLR input nodig en voor instrumenten één of meerdere ¼” Jack inputs.

Synthesizers of elektrische piano’s kunnen stereo signaal uitsturen. Dit betekend dat je één ¼” Jack input moet hebben voor het linker signaal en één ¼” Jack input voor het rechter signaal. Twee inputs in totaal dus.

Veel audio interfaces hebben een gecombineerde input waar zowel XLR als ¼” Jack ingeplugd kan worden.

Drie verschillende soorten inputs die je tegen kan komen op een audio interface.

Meestal staat in de naam van de interface iets als 2i2 of 1×2. Dit geeft aan hoeveel inputs en hoeveel outputs een audio interface heeft. Het eerste cijfer is meestal het aantal aanwezige inputs, en het tweede cijfer het aantal outputs. Veel van de beste audio interface merken hebben meerdere varianten van een interface. Het grootste verschil in deze varianten is voornamelijk het aantal inputs en outputs.

Naast XLR en ¼” Jack inputs hebben sommige interfaces ook nog MIDI inputs en outputs. Als beginnende producer heb je deze vaak niet nodig, omdat je veel MIDI controllers direct via USB in je laptop kan pluggen. Echter kan het zo zijn dat je computer geen USB poorten meer vrij heeft. Het is dan fijn dat je MIDI kabels kan inpluggen in je interface.

MIDI poorten zijn ook handig als je een analoge synthesizer of grooveboxes hebt. Je kunt dan MIDI vanuit je DAW naar de synthesizer sturen. Vervolgens stuur je het geluid vanuit de synthesizer weer naar de interface om op te nemen. Je kunt op deze manier real-time je sounds aanpassen terwijl je computer automatisch de gewenste noten speelt. Super tof voor live sets of om met jezelf te jammen!

MIDI in en output zoals je die kan vinden op een audio interface.

Wat is de geluidskwaliteit?

Je wil je geluid natuurlijk opnemen en afspelen met een zo’n hoog mogelijke kwaliteit. De audio resolutie van de audio interface bepaald de geluidskwaliteit. Je wilt over het algemeen dat de audio resolutie niet lager is dan 24-bit en 96 kHz. Dan krijg je slechte opnames.

Bij muziekproductie geldt: hoe hoger de kwaliteit van de opname, hoe meer je ermee kan in de nabewerking. Een goede opname kan bepalen of je track radio ready klinkt of niet.

Hoe sluit je de audio interface aan op je computer?

Wil je gebruik maken van USB of toch Thunderbolt? Of heeft FireWire je voorkeur? Niet elke interface wordt op dezelfde manier aangesloten, maar de mogelijkheden zijn er wel. De meeste interfaces werken prima via USB, maar heb je snel last van latency (vertraging van je signaal) dan wil je misschien toch voor Thunderbolt gaan.

Is de audio interface compatibel met je computer?

Gebruik je Windows, Apple OSX / mac OS of misschien zelfs iOS? Het zal niet vaak voorkomen, maar sommige audio interfaces werken minder goed of niet met bepaalde stuurprogramma’s. Het is jammer als je er uiteindelijk achter komt dat je audio interface niet goed werkt met je computer. Dan moet je weer een paar dagen wachten totdat je interface is omgewisseld.

Beste audio interfaces voor beginners top 5

Laten we nu gaan kijken naar de beste audio interface voor beginners top 5!

Focusrite Scarlett 2i2 (3rd Gen)

Beste allround keuze

Focusrite Scarlet 2i2 3rd gen audio interface.

We beginnen met mijn persoonlijke favoriet: de Focusrite Scarlett 2i2. Dit rode kastje is uitgegroeid tot de best verkochte audio interface ooit. Focusrite heeft met de Scarlett serie een groot aanbod aan verschillende audio interfaces uitgebracht. De 2i2 is hiervan een van de kleinste, en perfect voor beginnende producers.

De 2i2 heeft 2 gecombineerde inputs. Dit zorgt voor veel flexibiliteit. Je kunt bijvoorbeeld 2 microfoons inpluggen; één stereo instrument inpluggen; of een microfoon en gitaar tegelijkertijd inpluggen. Dit laatste is bijvoorbeeld handig voor het opnemen van singer songwriters.

De interface heeft een heel goede geluidskwaliteit (24-bit, 192kHz). Een toffe toevoeging aan de 3rd Gen versie is de toegevoegde ‘Air’ functie. Deze geeft extra karakter aan je opnames wat vooral tof klinkt bij vocals.

Je verbindt de Focusrite aan je computer door middel van een meegeleverde USB-C kabel. De interface is te gebruiken met Windows en Mac OS / Apple OSX.

Bij de Scarlett 2i2 krijg je gelijk verschillende software als cadeau meegeleverd. Zo krijg je een gratis download van de DAWs Ableton Live Lite en Pro Tools First. Ook mag je 3 maanden gratis gebruik maken van Splice, een sample library die door veel producers wordt gebruikt. Daarnaast krijg je bij deze interface een aantal focusrite plugins en virtuele instrumenten die je gelijk een raketstart geven met je producties.

Kortom de beste audio interface in zijn prijsklasse!

Universal Audio Volt 2

Beste sound mogelijkheden

De Universal Audio Volt 2 gaat je veel plezier geven als je fan bent van een warme vintage sound. De speciale Vintage mode van de versterker laat je opnames klinken als een oude buizenversterker! Een super karaktervol geluid waardoor produceren een genot wordt. Maar ook als je modern klinkende opnames wilt maken zit je goed met de Volt 2. De interface heeft namelijk een opnamekwaliteit van 24 bit en 192 kHz.

Deze interface heeft naast 2 gecombineerde inputs ook een MIDI input en MIDI output. Dit maakt de interface erg veelzijdig voor gebruik in een kleine studio. De gecombineerde inputs hebben beide een ‘Instrument’ mode voor het opnemen van niet voorversterkte instrumenten. Denk hierbij aan een direct ingeplugde (bas)gitaar.

Anders dan de Focusrite Scarlett 2i2 kan deze interface niet van stroom voorzien worden via de USB vanuit je laptop. Je hebt een extra stroomadapter nodig. Dit zorgt ervoor dat je niet super flexibel kunt zijn met deze interface. Ook zit de aan/uit knop aan de achterkant van het kastje, wat in mijn persoonlijke set-up een moeilijke plek is om te bereiken. Echter is dit het enige echte nadeel wat ik kan bedenken bij deze interface.

De Volt 2 is te gebruiken met Apple OSX / Mac OS, Microsoft Windows en iOS. Meegeleverde software zijn onder andere Ableton Live Lite (DAW), Melodyne Essential (vocal processing) en een aantal andere toffe instrumenten en effecten.

Native Instruments Komplete Audio 2

Hoge geluidskwaliteit voor minder geld

De Komplete Audio 2 interface van Native Instruments is een prijsklasse lager dan de bovengenoemde interfaces. Echter wil dit niet zeggen dat de geluidskwaliteit minder is! Ook met deze interface maak je opnames van 24 bit en 192 kHz resolutie. Het enige wat je mist is een karaktervolle voorversterker, maar voor de meeste producers is dit toch overbodige luxe.

Deze interface bevat 2 gecombineerde inputs die beide te gebruiken zijn als Line input en Instrument-input (In een ander blogpost vertel ik je meer over het verschil tussen mic, line en instrument). Belangrijk is in ieder geval dat je de mogelijkheid hebt om zo goed als elk soort instrument of microfoon op te nemen.

Wat vooral opvalt aan deze interface is het design. Het kastje is stevig en modern afgewerkt. Op de bovenkant kun je op een duidelijke manier je input levels en andere functionaliteiten in de in de gaten blijven houden. Dit geeft rust en overzicht tijdens het produceren.

De KOMPLETE Audio 2 is compatibel met Windows 10 (en hoger) en Mac OSX. Meegeleverde software zijn Ableton Live 10 Lite, Machine Essentials, Monark, Replica, Phasis en Solid Bus Comp. Een goede starterset om de wereld van muziekproductie mee te ontdekken.

Tascam US-1×2

Ergonomisch en flexibel

Tascam US-1x2.

De Tascam US-1×2 is een ster als het gaat om audio kwaliteit (24-bit, 192kHz). Deze interface is erg compact en heeft een gaaf en uniek design. Ook is de interface een beetje naar achteren gekanteld, waardoor het product meer ergonomisch verantwoord is dan zijn tegenhangers. Deze interface is naast het opnemen van muziek ook erg geschikt voor het opnemen van podcasts of livestreams vanwege de ondersteuning van OBS (Open Broadcaster Software).

De Tascam heeft een XLR input en een ¼” Jack input. Handig dus als je snel on the go een gitaar en een microfoon in wil pluggen.

Wat tof is aan deze interface is dat er software meegeleverd wordt waardoor je ook via iOS (IPhone of IPad) kunt opnemen. Als je dit wilt doen moet je echter nog wel een losse voedingsadapter kopen van 5V en minimaal 700mA.

De Tascam is dus compatibel voor Windows, Apple OSX / mac OS en zelfs iOS! De connectie gaat via USB-C, deze kabel wordt meegeleverd. De meegeleverde software bij dit product is Cubase AI/LE. De compactere versie van de DAW Cubase pro.

De Tascam is een aanrader als je vaak on the road bent in niet altijd je computer mee wilt slepen!

Behringer U-Phoria UMC22

De goedkoopste

De Behringer U-Phoria UMC22 is verreweg de goedkoopste interface in deze lijst. Het kastje ziet er misschien goedkoop uit, maar is verrassend stevig gebouwd. Vanwege de prijs moet je echter wel wat inleveren op het gebied van audiokwaliteit. Deze interface kan namelijk opnames maken van maximaal 16 bit en 48kHz. Dit is prima voor je eerste producties, maar er bestaat een kans dat je deze interface op een gegeven moment ontgroeid.

De Tascam heeft een gecombineerde input en een ¼” Jack input met Hi-Z functie voor het opnemen van instrumenten. Je hebt dus beschikking over de basis benodigdheden voor het opnemen van je muziek.

Via de Behringer site kun je na aanschaf van deze interface verschillende handige software downloaden. Denk aan software om makkelijke podcasts op te nemen en te editen + 150 effect- en instrument plugins. Daarnaast krijg je ook een downloadcode voor de DAW Tracktion 4. Behringer helpt je dus om startklaar te zijn voor je eerste producties!

De Behringer U-Phoria UMC22 is aan te bevelen wanneer je nog niet zeker weet of muziek produceren jouw ding is. De interface geeft je een laagdrempelige introductie in het opnemen van muziek.