
Wil jij je eigen beats maken? Het programmeren van drums is een skill die elke producer moet leren. Goed geprogrammeerde drums vormen de fundatie van je muziek. Ze zorgen onder andere dat je tracks dansbaar worden, maar ze geven ook houvast aan de luisteraar. Slecht geprogrammeerde drums hebben daarentegen het tegenovergestelde effect
Het is dus erg belangrijk dat je weet wat je doet als je drumpatronen bedenkt voor je nieuwe track. Gelukkig zijn er een aantal basisprincipes die ervoor zorgen dat je altijd strakke en interessante drum partijen maakt. In deze post wil ik je een aantal tips geven voor een sterke basis, waar je vervolgens creatief op door kunt bouwen!
Inhoudsopgave
Tip 1: Ken je ingrediënten en wat ze toevoegen
Drums programmeren is net als koken. Je neemt een aantal ingrediënten en voegt ze samen tot één geheel. Als je teveel van een bepaalt ingrediënt toevoegt dan is het gerecht uit evenwicht. Het is dus belangrijk dat je alles goed doceert en in evenwicht houdt. Je hebt in een gerecht ook altijd een basis (bijvoorbeeld groente, pasta, vlees). De personaliteit en smaak komt vervolgens door de kruiden die jij toevoegt.
In het geval van drums vormen de kick, snare en hi-hat de basis ingrediënten. Deze 3 elementen hebben allemaal hun eigen belangrijke functie. Om bij de metafoor van koken te blijven, kunnen we deze elementen vergelijken met de ingrediënten van een hamburger.
Kick, snare en hi-hat
Kick – De kick is als het broodje van de hamburger. Het vormt de basis en zorgt dat alle andere ingrediënten op hun plaats blijven. Kicks zorgen voor stabiliteit, ook wel grounding genoemd. De luisteraar krijgt door de kick een onbewust gevoel van structuur in je nummers. Dit is waarom kicks vaak aan het begin van een bar/maat worden gespeeld, of strak op de beat.
Snare – De snare is de burger op het broodje. Het is het hoofd element die bepaald welke (gevoel)textuur je krijgt. Wil je een burger die je lekker sappig is of heb je liever een burger die iets taaier is? De plaatsing van de snare bepaald of de beat lekker grooved of juist meer laid-back aanvoelt. In de meeste gevallen wordt de snare gespeeld op de 2e en 4e tel, ook wel de backbeat genoemd.
Hi-hat – De hi-hat is de sla op je broodje. Het zorgt voor een frisse en knapperige laag. Je kunt ook vaak variëren met meerdere soorten groenten. Een hi-hat zorgt voor de hogere frequenties in je drums. Je kunt verschillende hi-hats met verschillende ritmes toevoegen. Ze zorgen dat je drumpartijen een bepaalde drive krijgen.

Beats maken met drums als toms, percussie en FX
Nadat je de basis van je drums in elkaar hebt gezet kun je de sausen en kruiden toe gaan voegen. Dit kan doormiddel van percussie elementen, tom-fills, of misschien wel interessante FX elementen. Op deze manier kun je je eigen personaliteit toevoegen aan de track.
Je kunt ook een eigen draai aan de drums geven door te experimenteren met andere kick, snare en hi-hat samples. De mogelijkheden hierin zijn oneindig. Als je eenmaal een toffe beat hebt kun je zelfs nog schuiven met de timing van je basiselementen of ze zelfs compleet weghalen. Zolang je maar vanuit een stabiele basis begint.
Tip 2: Een stabiele basis leggen
Een goede manier om een stabiele basis te leggen in je drums, is door te spelen met de timing. Drums die op de tel zitten zorgen voor stabiliteit en drums die niet op de tel zitten zorgen voor een push of pull effect. Zorg dat deze soorten effecten elkaar regelmatig afwisselen. Op deze manier zorg je dat je drums makkelijk te beluisteren zijn, maar ook interessant blijven.
De beste manier om dit te leren is door Building Blocks. In dit online programma leer je doormiddel van games hoe je grounding, pushing en pulling kunt omzetten naar vette drumpartijen!

Tip 3: Maak kleine variatie in de drums van je beats
Om je beats nog interessanter te maken voor luisteraars kun je kleine variaties toevoegen. Een ontzettend effectieve manier om dit te doen is door variaties te maken tussen twee opeenvolgende bars.
Programmeer eerst je eerste bar en kopieer deze vervolgens naar de 2e bar. Voeg vervolgens aan de 2e bar een extra kickdrum noot of een ander element toe. Je kunt er ook voor kiezen om een noot weghalen. Zo’n kleine variatie maakt al heel snel een groot verschil.
Dezelfde truc kun je vervolgens nog een keer toepassen. Dupliceer de eerste 2 bars zodat je in totaal 4 bars hebt. Laat de 4e bar vervolgens weer variëren, maar dit keer iets meer nog dan de 2e maat. Voeg bijvoorbeeld een drum fill toe met toms of percussie.
Drum fills hoeven niet altijd druk te zijn. Vaak kun je ook een heel tof effect bereiken door je drums even helemaal leeg te laten. Vaak zit de kracht van de drums in de stilte tussen de noten. Ga hier dus vooral mee experimenteren! 🙂
Drums programmeren en beats maken met Building Blocks
Als je nog steeds niet helemaal duidelijk weet hoe je betere drums kunt programmeren, dan raad ik je aan om Building Blocks te proberen. Met dit programma leer je op een interactieve manier alles over beats en drums maken. Je kunt building blocks nu gratis uitproberen, dus ga direct aan de slag!

Probeer Building Blocks nu gratis uit!
Leer alles over het maken van drums, basslines, akkoorden en melodieën. De makkelijkste en snelste manier om produceren te leren.