Arturia Keylab Essential MK3 review

Zijn het goede MIDI keyboards?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Arturia Keylab Essential MK3 review – Een MIDI controller is tegenwoordig vast meubilair in de studio van de meeste music producers. MIDI controllers geven je namelijk veel verschillende mogelijkheden. Zo kun je met een MIDI controller onder andere virtuele instrumenten inspelen, parameters in je DAW beïnvloeden en met sommige controllers kun je zelfs je opnamesessies in je DAW bedienen.

In deze post wil ik mijn ervaringen delen over een van die MIDI controllers. Ik wil het hebben over de Arturia Keylab Essential MK3 reeks!

Drie keyboards uit de Arturia Keylab Essential reeks.

De Keylab Essential reeks bevat 3 keyboards. Het verschil tussen deze keyboards is het aantal toetsen. Je kunt kiezen uit 49, 61 of 88 toetsen, afhankelijk van hoe je het keyboard wil gaan gebruiken.

Wil je complex pianowerk kunnen spelen? Dan is het verstandig om voor de Keylab 88 Essential te gaan. Wil je de controller echter gebruiken om melodieën en simpele akkoordenschema’s in te spelen dan heb je waarschijnlijk genoeg aan de Keylab 49 Essential. Denk voor het aanschaffen dus goed na over hoe je het keyboard wil gaan inzetten.

Edit: Sinds mei 2023 is de nieuwste versie van de Arturia Keylab Essential uitgebracht: de Arturia Keylab Essential MK3. Lees voor alle aanpassingen en nieuwe features het update hoofdstuk.

Over Arturia

Arturia is een bedrijf wat zich specialiseert in het ontwikkelen van software en hardware. De doelgroep: zowel professionele als hobby muzikanten. In 2003 begon Arturia met het nabouwen van legendarische analoge synthesizers. Later zijn ze ook andere producten gaan ontwikkelen zoals MIDI controllers, pre-amps, audio interfaces en VST’s.

Met toffe producten zoals de Brute serie en de V-collection bieden ze kwaliteit voor liefhebbers van 80’s muziek tot rauwe techno. Arturia probeert jou als producer die extra tools te geven om je workflow te verbeteren zodat je meer creatieve vrijheid krijgt. Zo ook met de Keylab Essential MIDI keyboards.

Technische aspecten

Zoals de naam al zegt focussen de Keylab essential keyboards zich op de essentiele functies van een MIDI controller. Geen onnodig moeilijke interface dus waarbij je door de bomen het bos niet meer ziet. Toch is dit product erg compleet.

Functies voor melodieën en akkoorden

De keyboards zijn uitgerust met 49, 61 of 88 velocity gevoelige toetsen. Dit betekend dat de toetsen reageren op hoe hard je ze indrukt. Hierdoor kun je mooie dynamische opnames maken waardoor je software instrumenten veel ‘menselijker’ gaan klinken. Ook is het mogelijk een sustain pedaal in te pluggen om nog meer dynamiek toe te voegen aan je spel.

Arturia Keylab essential modulatie wheel, pitch wheel en transpose knoppen.

Aan de linkerkant van het keyboard bevinden zich een pitch wheel en een modulatie wheel. Zoals de naam al zegt kun je met het pitch wheel de toonhoogte (pitch) van je noten buigen. Met het modulatie wheel kun je beweging aan je sound toevoeging (denk bijvoorbeeld aan een vibrato).

Boven de wheels zitten de transpose knoppen. Met de transpose knoppen kun je snel en makkelijk het bereik van je keyboard een aantal octaven (Oct – / Oct +) of semitones verhogen of verlagen.

Handig als je bijvoorbeeld een vocalist moet begeleiden en niet teveel wilt nadenken op het moment dat deze vocalist het nummer in een andere toonsoort wil zingen. Je transposed gewoon je hele keyboard naar de goede toonsoort en je kunt vervolgens dezelfde noten blijven spelen die je geoefend hebt.

Bij de transpose knoppen staat ook nog een chord knop. Deze is erg handig als je geen achtergrond in muziektheorie hebt, of als je geen affiniteit met het spelen van akkoorden hebt. Zodra deze knop actief is, genereerd de Keylab Essential automatisch akkoorden rondom de toets die je indrukt. Deze functie is trouwens ook top als je rave of techno wilt maken.

Volledige controle

Naast alle functionaliteiten voor akkoorden/melodieën hebben de Keylab Essential Keyboards ook nog andere mogelijkheden. Zo zijn ze uitgerust met 9 encoders (draaiknoppen) en 9 sliders. Deze knoppen kunnen aan bijna elke parameter in je DAW worden gekoppeld, waardoor je ze hands-on kan bedienen en volledige controle krijgt over je muziek.

Geen gepriegel meer met je muis om die ene parameter aan te passen dus. Het geeft je letterlijk een directere connectie met je muziek!

9 Encoders en 9 sliders voor controle over modulatie.

De controllers bevatten een 8 tal pads die gebruikt kunnen worden voor het triggeren van samples. Handig als je bijvoorbeeld drums wil inspelen. Via deze pads kun je echter ook de MIDI-mapping van je keyboard aanpassen. Je hebt de mogelijkheid om 6 verschillende presets in te stellen. Daarnaast kun je je keyboard ook op 2 speciale mappings zetten: Analog Lab en DAW. Dit is waar de Keylab Essential keyboards echt shinen.

Pads en MIDI map selecteer knoppen.

Integratie met Analog Lab en je DAW

De MIDI keyboards zijn volledig gebouwd voor een zo goed mogelijke integratie met de meegeleverde software Analog Lab. Analog Lab is een preset database van allemaal verschillende virtuele instrumenten, gebaseerd op classic analoge synthesizers. Je opent Analog Lab in je DAW en de rest kun je vervolgens via je keyboard regelen.

In het midden van het keyboard zit een grote knop met een aantal andere controls die het super makkelijk maken om door presets en categorieën te scrollen. Elke preset is al volledig gekoppeld aan de eerder genoemde encoders en sliders zodat je direct aan de slag kan gaan met spelen en moduleren. Perfect om snel creatief aan de slag te gaan. Op de display kun je zien met welke preset je werkt of wat de waarde is van de parameter die je aan het aanpassen bent.

Analog lab control center van de keyboards.

Naast de perfecte integratie met Analog Lab kun je ook de meest gebruikte controls van je DAW besturen via het keyboard. Je kunt je bestand opslaan, een handeling ongedaan maken, punch-in opnames maken en de metronoom aan of uit zetten. Daarnaast zijn alle ’transport’ functies aanwezig zoals een loop knop, rewind knoppen en natuurlijk de record, play/pause en stop knoppen.

DAW control center met verschillende knoppen voor het gebruiken van je software.

Mijn ervaring met het product

Zoals bij elke nieuwe gear is het uitpakken van de Keylab Essential al een hele ervaring. Het design van het keyboard is erg strak wit met toffe hout elementen. Dit geeft een professionele uitstraling. De 8 pads zijn voorzijn van RGB backlight die bij het opstarten nog een extra wauw-factor geven. Een keyboard die je graag op je podium hebt staan tijdens liveoptredens dus!

Zelf maak ik al een tijdje gebruik van de Keylab 49 Essential en ik heb nooit behoefte gehad aan een ander MIDI keyboard. De workflow die de Keylab Essential biedt zorgt voor een prettige ervaring die zorgt dat je al je focus op het creëren van muziek kan leggen. Analog Lab en de andere virtuele instrumenten die meegeleverd worden zorgen daarnaast voor uren plezier als het gaat om sounds ontdekken.

De MIDI controller is erg ligt en is hierdoor erg goed mee te nemen naar andere plekken. Handig als je bij vrienden muziek wil gaan maken of om mee te nemen naar optredens.

Het puntje van kritiek wat ik wel heb is dat de toetsen een beetje fragiel/plastic aanvoelen. Ook hebben de toetsen niet de feedback van een echte piano. Dit maakt dat je wel even moet wennen, vooral als je ervaring hebt met gewogen of semi/gewogen toetsen. Voor de rest voelt het keyboard wel gewoon heel solide en stevig.

Bij het product kun je ook software downloaden genaamd MIDI Control Centre. Ik maak hier zelf geen gebruik van omdat ik zelf nog niet de noodzaak heb gehad om dit toe te passen. Wel vindt ik dat er weinig tutorials beschikbaar zijn die uitleggen wat je precies met de software kan, en wanneer het handig is om te gebruiken.

Update: de Arturia Keylab Essential MK3

Sinds mei 2023 heeft Arturia geupgrade versies van de Keylab essential uitgebracht: De Arturia Keylab Essential MK3. Alleen van de keyboards met 49 en 61 toetsen is er een MK3 versie uitgebracht. Wil je liever een keyboard met 88 toetsen? Dan kun je nog steeds de oude Essential 88 kopen, of koop direct de creme de la creme met de Arturia Keylab 88 MK2.

De MK3 keyboards hebben een nieuw, moderner design. Alles ziet er net wat minder plastic uit. Arturia heeft bij het ontwerp duurzaamheid een hoge prioriteit gegeven. Minimaal 40% van de controller bestaat uit gerecycled plastic, en de CO2-voetafdruk om de controller te maken is 18% minder dan bij zijn voorganger.

Wat direct opvalt is dat het Arturia is gelukt om de interface nog cleaner te maken. In het midden is een vergroot LED scherm geplaatst, waarop je veel grafischer kan zien welke parameters je beïnvloed. Dit scherm werkt perfect samen met verschillende DAW’s.

Er zijn ook een aantal nieuwe features toegevoegd aan de Arturia Keylab Essential MK3. Er zit bijvoorbeeld een multi-mode arpeggiator ingebouwd, waarbij je controle hebt over alle parameters van een gebruikelijke arpeggiator. Erg handig om dit direct in het keyboard tot je beschikking te hebben.

Ook de nieuwe chord-play functie is erg uitgebreid. Hiermee speel je akkoorden terwijl je maar één toets hoeft in te drukken. Je kunt instellen wat voor soort akkoord er gespeeld moet worden. Je kunt zelfs een eigen willekeurig akkoord programmeren wat je vervolgens moeiteloos over het hele keyboard kunt spelen. In combinatie met de Arp functie creëer je melodieën door letterlijk één toets in te drukken!

De laatste noemenswaardige nieuwe feature is de Scale functie. Stel gemakkelijk een root note en een toonladder in die je graag wilt spelen. Vervolgens wordt het hele keyboard automatisch zo ingesteld dat je altijd in deze toonladder speelt. Op deze manier kun je interessante exotische muziek maken zonder dat je piano moet leren spelen!

Eindoordeel van deze Arturia Keylab Essential review: Kopen of niet?

Om deze Arturia Keylab Essential review te concluderen: is het het geld waard om aan te schaffen? Mijn ervaring met het product is erg positief. Het vervult eigenlijk alle wensen die ik van een MIDI controller verlang. In dat geval zeg ik dus: Ja het is zijn geld waard. Zeker met alle gratis software die je erbij krijgt.

Je krijgt namelijk Analog Lab, volledige versies van de Mini V3 en Stage-73 V (classic instrumenten), UVI Grand Piano (een erg goede virtuele piano) en een download van Ableton Live Lite. Dit volledige pakket stelt je direct in staat om te beginnen met het produceren van muziek!

Ik zou het product vooral aanraden aan producers die graag met presets werken, snel ideeën willen uitwerken en willen jammen. Als je liever je eigen sounds bouwt en nauwkeurig ideeën wilt uitwerken dan gaan deze keyboards je iets minder bieden, maar alsnog kan het je helpen om je sounds meer hands-on te moduleren. Het kost alleen iets meer tijd om alle parameters goed te koppelen.

Ben je benieuwd geworden na het lezen van deze Arturia Keylab Essential review? Bekijk hieronder dan de beste prijzen voor deze keyboards!