Arturia Drumbrute Impact review en ervaringen

Gemiddelde leestijd: 21 minuten

Verlies jij ook wel eens je creatieve vibe omdat je urenlang naar de perfecte drum samples voor je muziekproducties aan het zoeken bent? Of ben je op zoek naar een makkelijke manier om je live optredens te ondersteunen met drums? Misschien is een drumcomputer dan wel iets voor jou! In deze Arturia drumbrute impact review vertel ik je alles wat je moet weten over deze drumcomputer van Arturia.

Sounds en geluidskwaliteit

Laten we direct beginnen met het belangrijkste aspect van de drumcomputer: de sounds en de geluidskwaliteit. De Drumbrute genereerd geluid doormiddel van synthese. Het maakt geen gebruik van samples zoals bij een sampler of rompler. Eigenlijk is deze drumcomputer dus een synthesizer!

Het voordeel hiervan is dat de geluiden makkelijk te tweaken zijn, zonder dat je veel geluidskwaliteit opoffert. Ook klinkt de Drumbrute hierdoor erg strak in de lage frequenties. Bij de analoge synthesizers van Arturia zit dit voor mijn gevoel eigenlijk altijd wel goed, dus dit is dan ook niet echt een verrassing. 🙂

De Arturia Drumbrute Impact geeft daarnaast genoeg mogelijkheden om de sounds een lekker agressief randje te geven. Daar later meer over.

Sounds

De Drumbrute Impact heeft 8 verschillende sounds tot zijn beschikking. Elk van deze sounds heeft een eigen ‘Level’ knop om de volumes van de sounds ten opzichte van elkaar te kunnen mixen. Voor de rest heeft elke sound nog eigen specifieke parameters die je kunt tweaken:

Kick

De kick beschikt over een ‘Decay’ parameter waarmee je de lengte van de kick kunt bepalen. Met een korte Decay klinkt de kick strak en punchy, en met een lange Decay heel vol en groots (lijkt een beetje op een 808). Verder kun je de met de ‘Pitch’ knop de toonhoogte van de kick bepalen, zodat de kick lekker in de rest van je muziek past.

Snare

De snare heeft, net als de kick, ook een ‘Decay’ knop om de lengte van de sound in te stellen. Hiernaast heeft de snare een ‘Tone/snap’ parameter, waarmee je de agressiviteit van de sound kunt bepalen. In feite draai je steeds meer noise (en dus hoge frequenties) bij het geluid waardoor de sound feller gaat klinken.

Snare 2 / Clap

Deze snare geeft net weer een andere vibe dan de eerste snare. Perfect om meer leven in drum patterns te krijgen. Snare 2 heeft dezelfde parameters als de eerste snare, alleen werkt de ‘Tone’ knop nu meer als een resonance filter. Je legt dus meer nadruk op een specifieke frequentiegroep. Als je ‘Color’ activeert op de Drumbrute veranderd deze sound in een Clap geluid.

Tom Hi/Low

Dit is een vrij standaard 808-achtig tom geluid waarbij je kunt kiezen tussen een hoge of lage tom. Met de ‘Pitch’ knop kun je vervolgens de toonhoogte nog specifieker bepalen. Gewoon een prima sound om tot je beschikking te hebben.

Cym / Cow

In dit geval kun je kiezen of je een (ride) Cymbal of een Cowbel geluid wilt gebruiken. Vervolgens kun je de lengte van de sound instellen met de ‘Decay’ knop.

Closed Hat

De hi hat sound kan natuurlijk niet ontbreken. Met de ‘Hats Tone’ knop bepaal je het karakter van de hi-hat geluiden op de drumbrute. De sound klinkt lekker vol maar niet schel, wat ik persoonlijk wel fijn vindt.

Open Hat

Het karakter van dit geluid wordt dus bepaald door de ‘Hats Tone’ knop van de Closed hat. Verder beschikt de Open hat over een ‘Decay’ parameter. Dit geeft je veel flexibiliteit bij verschillende song tempo’s.

FM Drum

Last but not least: de FM Drum. Dit is wel een erg interessante drum voor op een drumcomputer. Deze sound wordt namelijk gegenereerd doormiddel van FM synthese. FM staat voor Frequency Modulation, wat makkelijk gezegd betekend dat een geluidgolf wordt beïnvloed door een andere (niet hoorbare) geluidsgolf. Hierdoor krijgt de eerste geluidsgolf een bepaald karakter, wat tot unieke resultaten kan leiden.

De FM Drum is dus eigenlijk een basis geluid die je helemaal kunt vervormen. Perfect om textuur toe te voegen aan je drum patterns, of om in drum fills te gebruiken. Erg vet om mee te experimenteren!

Met de ‘Carrier pitch’ knop bepaal je de toonhoogte van de sound en met de ‘Mod pitch’ knop bepaal je de textuur van de sound. Vervolgens kun je ook nog bepalen hoe goed het FM effect te horen is met de ‘FM Amt’ knop. Stel ook bij de FM drum de lengte in met de ‘Decay’ knop.

Zoals je ziet biedt de Arturia Drumbrute Impact genoeg op het gebied van sound! Het enige wat ik wel mis is een Rim sound die nog wat extra dynamiek toe zou kunnen voegen aan de drums. De FM drum is daarentegen wel een interessante vervanger.

Review van de Arturia Drumbrute Impact sounds en geluiden.

Color en distortion

Om de sounds nog wat extra jus te geven zijn er een ‘Color’ mode en een ‘Distortion’ toegevoegd aan de drumcomputer.

Als je de ‘Color’ mode activeert, veranderen alle sounds naar een andere (iets agressievere) versie van zichzelf. Zo gaat de Kick iets vuiger klinken, verandert Snare 2 in een Clap sound en krijgen de toms een andere decay. De drums klinken in de ‘Color’ mode gewoon een stukje vetter, en daarom is deze mode een erg toffe toevoeging.

De ‘Distortion’ knop beïnvloed de gehele output van de drumcomputer en zorgt voor nog meer textuur. Geen gebrek aan agressieve sounds dus bij de Arturia Drumbrute Impact!

Speelgevoel van de Arturia Drumbrute Impact

Met de sounds zit het wel goed op de Drumbrute. Maar hoe is het speelgevoel?

De draaiknoppen voelen in ieder geval goed aan. Ze zijn antislip waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je uitschiet met bezwete vingers. Als je de knoppen draait dan voel je een kleine weerstand. Deze weerstand geeft je het gevoel dat je controle hebt over de kleinste aanpassingen.

Ook de vingerpads spelen erg fijn. De sounds reageren direct als je de pad tikt, waardoor een natuurlijk speelgevoel wordt gecreëerd. Je hoeft je vingers gelukkig niet te breken om geluid uit de Drumbrute te krijgen, want de pads reageren al op heel lichte aanraking. Ideaal voor het intikken van je drumpatronen.

Een negatief puntje: de Drumbrute Impact heeft nauwelijks velocity (verschil in volume). Je hebt eigenlijk maar 2 volumes: normaal en accent. Dit is handig voor genres waar strakke drums nodig zijn (zoals techno en house), maar niet als je heel dynamische drumpatterns wilt maken.

Overzichtelijkheid

De Arturia Drumbrute Impact heeft een erg overzichtelijke interface. Het is vrijwel direct duidelijk waar de meeste knoppen voor zijn. Vooral het shapen van de sounds is heel intuïtief, waardoor je snel tot gewenste resultaten komt.

De verschillende secties zijn in duidelijke vlakken afgekaderd zodat je weet welke parameters bij elkaar horen. Alleen de Step Repeat knoppen vallen niet heel erg op, terwijl dit wel een van de vetste functies is die de Drumbrute te bieden heeft.

Elke knop is voorzien van een mooi ogende led indicator. Je ziet binnen no time wat de status is van een knop of functie. Dit is ook heel handig bij live shows wanneer de lichten op het podium uit zijn.

Een iets minder intuïtieve sectie is de ‘Modes’ sectie. Hiervoor is het handig om even de handleiding door te lezen. De handleiding verteld je alle mogelijkheden die de Drumbrute biedt, zodat je het instrument optimaal kan leren benutten.

Functionaliteiten

Om een fijne workflow te creëren en drumpatterns nog interessanter te maken, zijn er een aantal functionaliteiten toegevoegd aan de Drumbrute.

De modes sectie op de drumcomputer geeft je alle mogelijkheden die je nodig hebt om drumpatronen te maken. Het is zowel mogelijk om je eigen spel te recorden met de ‘Ptrn’ mode, als te programmeren met de ‘Step’ mode. Vervolgens kun je bepaalde noten ook nog een accent geven met de ‘Accnt’ mode voor meer dynamiek in je tracks.

De ‘Song’ mode zorgt ervoor dat je je opgeslagen drumpatterns kunt arrangeren tot een volledig nummer. Vervolgens kan de Drumbrute je met één druk op de knop live begeleiden. Deze song kun je vervolgens opslaan met de ‘Bank’ mode.

Het is ook mogelijk om de hoeveelheid steps van je drumpattern aan te passen, en ook om de nootwaarde van deze steps te veranderen. De standaard setting is 16 steps van 1/16 noten (dit staat gelijk aan 1 maat (bar)). Wil je liever met 1/32 noten werken, dan kun je het aantal steps uitbreiden zodat je alsnog 1 maat vol kunt maken.

Heb je genoeg van strakke grooves? Dan kun je met de timing van je patterns gaan spelen doormiddel van de ‘Swing’ en ‘Random’ knoppen. Hierdoor worden je beats losser en/of onvoorspelbaarder. Je kunt zowel alle sounds tegelijkertijd als individuele sounds beïnvloeden met deze knoppen. Hierdoor is het mogelijk om complexere drums zoals J Dilla groove’s te programmeren.

En dan nog één van mijn favoriete functies: de Step Repeat. Hiermee kun je glitch effecten en fills creëren. Neem de Step Repeater op in je drumpatterns, of laat een voorgeprogrammeerde drumpattern afspelen waar je overheen kunt jammen. Je kunt letterlijk drumcomputer solo’s gaan spelen!

Arturia Drumbrute Impact review overzicht.

Inputs en outputs op de Arturia Drumbrute Impact

Op de achterkant van het kastje bevinden zich de inputs en outputs. Ook hier heeft Arturia slim over nagedacht.

Naast een output voor de volledige mix, zijn er ook losse outputs voor Kick, Snare, Hi-hat en FM Drum. Deze kun je direct in je audio interface pluggen zodat je er in je DAW nog extra effecten aan toe kun voegen. Je krijgt in feite nog meer creatieve vrijheid op deze manier!

Met de Clock in- en output kun je andere apparaten synchroniseren met je Drumbrute. Zo weet je zeker dat je hele set-up op dezelfde BPM (Beats Per Minute) is gesynchroniseerd.

Als laatste heeft Arturia een aantal MIDI poorten toegevoegd zoals de klassieke 5 pins MIDI in- en outputs en een MIDI-USB poort. Je kunt de Drumbrute Impact dus gebruiken als MIDI controller, of besturen vanaf je laptop.

Bouwkwaliteit

Deze Arturia Drumbrute Impact review is natuurlijk niet compleet zonder nog iets gezegd te hebben over de bouwkwaliteit. Het hele kastje is super solide in elkaar gezet en het formaat is lekker compact. Je kunt hem makkelijk in je tas stoppen en vervoeren!

Het design met het zwart en oranje ziet er strak en chique uit. In combinatie met de LED lichten in de knoppen geeft de Drumbrute Impact een erg moderne feel.

Het enige nadeel is dat je al snel stof ziet verschijnen op het instrument. Door de vele knoppen is het daarnaast niet het makkelijkste object om even met een stofdoek af te nemen. Maarja, een beetje moeite doen om je instrument te onderhouden kan nooit kwaad. 🙂

Samenvatting (voor- en nadelen)

Om het je een overzicht te geven zal ik het deze hele Arturia Drumbrute Impact review voor je samenvatten in de belangrijkste voor- en nadelen:

  • De sounds worden gecreërd door geluidssynthese, waardoor de sounds altijd strak klinken

  • Sounddesign is intuïtief en zorgt dat je snel creatief aan de slag kunt

  • Veel mogelijkheden om agressie toe te voegen aan de sounds

  • Interessante sounds zoals de FM Drum nodigen uit om te experimenteren

  • Ontzettend fijn speelgevoel, de Drumbrute geeft het gevoel van controle

  • De interface is overzichtelijk en functies zijn duidelijk geclusterd

  • Het is mogelijk om songs te arrangeren en op te slaan

  • Flexibel switchen tussen nootwaardes en extra steps

  • Met de Swing en Random functies kun je strakke beats losser maken

  • Individuele outputs voor de sounds om te processen in je DAW

  • Clock en MIDI poorten om meerdere apparaten samen te laten werken

  • Stevige bouwkwaliteit en strak afgewerkt design

  • Goede prijskwaliteit verhouding!

  • Geen Rim sound aanwezig voor meer dynamische mogelijkheden

  • Nauwelijks velocity, dus het is niet mogelijk om super dynamische beats te maken

  • De Mode functies vereisen even goed studeren met de handleiding of tutorials

  • De behuizing is moeilijk stof-vrij te maken door de vele knoppen

Conclusie van deze Arturia Drumbrute Impact review

Tijd om deze Arturia Drumbrute Impact review te concluderen. Ben jij opzoek naar een manier om snel je creativiteit te kickstarten en lekker muziek te gaan maken? Dan is de Drumbrute perfect voor jou. Het instrument biedt zeer veel mogelijkheden om snel in een goede flow te komen.

Maak je elektronische muziek zoals Techno, House en Hip-hop? Dan kan deze drumcomputer je ook ontzettend veel bieden. Vette en strakke Kickdrums met punchy of snappy snares zijn geen probleem. Ook als je indie-achtige muziek maakt kun je veel hebben aan de Drumbrute.

De Arturia Drumbrute Impact vinkt misschien niet alle wensen af, toch is alles wat je wel krijgt van erg hoge kwaliteit. Vooral als je een live muzikant bent kun je veel voordeel halen uit dit instrument. Je laat hem makkelijk meelopen als ondersteuning van akoestische shows, of grotere optredens.

De prijs is daarom erg goed in verhouding met wat je ervoor krijgt. Voor minder dan 300 euro heb je al een Drumbrute Impact! Voor mij was dat het in ieder geval dubbel en dwars waard.

Arturia Drumbrute Impact
Arturia Drumbrute Impact

Beoordeling door Luc,

14 jan 2022
4

Een super fijne kickstarter voor je creatieve proces. De Drumbrute Impact geeft kwaliteit in alles wat het te bieden heeft.