Akai MPK Mini mk3 review en ervaring

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
Akai MPK Mini mk3 op een bureau met laptop.

Akai MPK Mini mk3 review – Als muziek producer is het ontzettend handig om te beschikken over een goede MIDI controller. Deze controllers bestaan in verschillende soorten en maten. Zo heb je grotere modellen zoals de Arturia Keylab keyboards, maar er bestaan ook kleinere modellen. De Akai MPK mini is hier een voorbeeld van. Deze controller is een van de meest populaire MIDI controllers van de afgelopen tijd!

Maar is deze controller wel echt zo goed als wordt beweerd? In deze review vertel ik je welke functies je kunt verwachten van de MPK mini, wat mijn ervaringen zijn en welke voor- en nadelen de controller heeft. Laten we snel beginnen!

Functionaliteit

Laat je niet voor de gek houden door het formaat van de MPK mini, want deze controller is erg veelzijdig. Akai heeft op een slimme manier geregeld dat je gebruik kan maken van alle essentiële MIDI functies.

Instrumenten opnemen met de Akai MPK Mini mk3

De meest populaire MIDI functie waar de MPK over beschikt zijn natuurlijk de toetsen. In totaal bevat de controller 25 toetsen (2 octaven). Deze toetsen zijn iets kleiner dan je gewend bent van een normale piano. Hierdoor blijft de controller erg compact.

Boven de toetsen bevinden zich 8 finger pads, waarmee je drums kunt inspelen. De pads zijn velocity gevoelig, wat betekend dat je het volume van je samples kan beïnvloeden door harder of zachter op de pads te tikken. Super fijn om meer gevoel in je recordings te krijgen!

Links van de pads zit een joystick die meerdere rollen vervuld. Als je de joystick van links naar rechts beweegt, dan dient de joystick als een pitchbender. Beweeg je de joystick van boven naar beneden, dan vervult de joystick de functie van een modulatie wiel.

Flexibiliteit in performance

Onder de joystick bevinden zich nog een 6–tal knoppen om meer flexibiliteit aan je performance te geven. Zo heb je knoppen om het keyboard een octaaf hoger of lager te zetten (Oct+ en oct-).

Met de full level knop kun je de velocity gevoeligheid van de pads uitzetten zodat je drums altijd even hard klinken. Dit is een handige functie als je bijvoorbeeld trap beats op wilt nemen waar de kicks en snares altijd rete strak moeten knallen.

De ‘note repeat’ knop zorgt letterlijk dat de noot die je speelt continu wordt herhaald. Je kunt hier vette glitch effecten mee creëren, wat ik persoonlijk erg tof vind klinken met drums. Je opnames kunnen er een stuk interessanter door worden.

Als laatste zijn er nog de arpeggiator opties. Je kunt de arpeggiator synchroniseren door mee te tappen met je muziek, of je kunt de arp synchroniseren met je DAW (hoe dit moet is afhankelijk van de DAW die je gebruikt).

De Akai MPK mini mk3 zorgt op een slimme manier dat je de arpeggiator opties zoals de snelheid en swing aan kunt passen. Door de on/off knop ingedrukt te houden kun je vervolgens met de toetsen je gewenste optie kiezen. Boven elke toets staat geschreven wat je ermee aan kunt passen bij de arp.

Automation en mapping

Aan de rechterkant staan 8 draaiknoppen die je kunt mappen aan elke gewenste parameter in je software. Wil je bijvoorbeeld de cutoff van een plugin als Serum kunnen beïnvloeden met de controller, dan kan dat gewoon! Je krijgt veel meer controle over je automation en je tracks worden geheid beter als je deze knoppen vaak gaat gebruiken.

Boven de knoppen kun je op een LED scherm informatie lezen over welke noot je speelt en de waardes van je parameters. Een handige visuele referentie om precies te weten waar je mee bezig bent op de controller.

De laatste knoppen op de MPK mini mk3 zijn bedoeld om meer mogelijkheden te geven aan de finger pads. Zo kun je snel tussen een A en B samplebank wisselen of de functionaliteit van de pads veranderen zodat je er clips in je software mee kan triggeren (CC-knop).

Met de prog change en prog select knoppen kun je makkelijk en snel de functionaliteit van de controller veranderen. Dit werkt in samenwerking met de handige MPK mini editor software waarin je je eigen presets voor de controller kunt programmeren. Dit is handig als je live wilt spelen en bijvoorbeeld de finger pads wilt gebruiken voor zowel het triggeren van drums én het afspelen van clips.

Draaiknoppen op de Akai MPK mini mk3.

Akai MPK Mini mk3 ervaring

Laat ik maar direct beginnen met het grootste voordeel van de Akai MPK mini mk3: de compactheid! Deze controller is ideaal om mee te nemen in je rugzak en zorgt dat je altijd een mini studio mee hebt on the road. Ik zit regelmatig te jammen in de trein en dat bevalt me prima.

De controller is ontzettend stevig gebouwd zodat je hem zonder zorgen in je tas kan proppen. Ook de meer kwetsbare onderdelen zoals de draaiknoppen, joystick en toetsen zijn van erg goede kwaliteit waardoor ze niet snel af zullen breken.

Je moet in het begin wel even wennen aan het spelen van de toetsen, zeker als je een piano gewend bent. Vooral het formaat van de toetsen zorgt dat je per ongeluk nog wel eens meer dan een toets tegelijkertijd indrukt. In een schuddende trein of auto kan dit soms nog wel eens zijn nadeel hebben. Ook voelen de toetsen erg licht aan als je ze indrukt. Echter, als je eenmaal een beetje bent gewend, dan is de controller prima te bespelen!

De finger pads zijn mijn favoriete onderdeel op deze controller. Je merkt dat ze van goede kwaliteit zijn en ze spelen ook heel fijn. Door de vele functies die gekoppeld zijn aan deze pads, zoals de note repeat en de full level, krijg je ontzettend veel controle. De MPK mini stelt je in staat om zowel strakke als ‘menselijk klinkende’ beats in te tikken!

De draai knoppen van de controller zijn ook erg lekker te gebruiken. De knoppen zijn wel een beetje klein, maar dat compenseren ze met de goede grip die ze geven. Ook de weerstand die je voelt bij het draaien is erg fijn, niet te los en niet te vast. Perfect voor het handmatig instellen van automation! 🙂

Voor- en nadelen

  • Erg compact, ideaal voor onderweg!

  • Stevig gebouwd

  • Bevat alle essentiele MIDI functies

  • Slim en intuïtief ontworpen

  • Software om de controller te customizen

  • 4 verschillende gave designs!

  • Toetsen zijn vrij klein waardoor fouten maken makkelijker wordt

  • De joystick is wat lastig om vloeiend te bedienen

  • De draaiknoppen zijn een beetje klein

  • Niet gemaakt voor uitgebreide piano performances

Akai MPK Mini mk3 review: Conclusie

De conclusie van deze Akai MPK Mini mk3 review: is deze controller echt zo goed als velen beweren? Het antwoord is ja!

Ik denk dat de MPK Mini mk3 een perfecte controller is voor zowel beginnende als meer ervaren producers die vooral drum patronen, basis akkoorden en melodieën in willen spelen. De controller biedt genoeg om een goede flow te krijgen tijdens je sessies.

De nadelen die ik heb ondervonden zijn dingen waar je makkelijk aan kunt wennen, zeker als je deze controller heel veel gaat gebruiken. Ze vormen uiteindelijk dus niet echt een blokkade voor je speelgemak.

Met deze controller heb je eigenlijk alles in huis wat je wilt hebben als producer voor nog geen €100,-! Bekijk de verschillende versies hieronder:

Akai MPK Mini mk3 originele kleuren.

Originele kleur // Prijs: €98,-


Akai MPK Mini mk3 witte variant.

Witte variant // Prijs: €92,-


Akai MPK Mini mk3 rode variant.

Rode variant // Prijs: €95,-


Akai MPK Mini mk3 zwarte variant.

Zwarte variant // Prijs: €99,-