Deze Ableton Live shortcuts gaan je leven een stuk makkelijker maken!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Als muziek producer moet je goed weten hoe je je software en instrumenten optimaal kunt gebruiken. Je DAW op je laptop is een van de belangrijkste onderdelen in dit proces. In dit artikel vertel ik je de belangrijkste shortcuts in Ableton Live waardoor jij sneller en efficiënter muziek kunt produceren!

Dit zijn shortcuts voor een paar van de meest gebruikte handelingen tijdens het produceren, mixen en masteren in Ableton Live. Er zijn echter nog veel meer shortcuts, dus ik raad je van harte aan om deze ook uit je hoofd te leren. Shortcuts maken je leven namelijk veel makkelijker. 🙂

Ctrl+T of Cmd+T

Om meerdere lagen en instrumenten aan je muziek toe te voegen zal je meerdere audio tracks moeten gebruiken. Sommige producties kunnen wel meer dan 100 verschillende audiotracks bevatten. Het is dus handig dat je weet hoe je snel audiosporen kunt toevoegen aan je track.

Ctrl+T (Windows) en Cmd+T (Mac) zijn de shortcuts om audio sporen toe te voegen aan je project. Deze shortcut scheelt je een hoop geklik en gesleep met je muis, waardoor je veel tijd bespaard. Samples en referentietracks toevoegen was nog nooit ze makkelijk!

Ctrl+Shift+T of Cmd+Shift+T

Naast audiotracks is het ook mogelijk om MIDI sporen toe te voegen met een shortcut. Om MIDI tracks toe te voegen gebruik je Ctrl+Shift+T (Windows) of Cmd+Shift+T. Op deze manier creëer je snel plaats voor al je virtuele instrumenten, samplers en drumracks.

Ctrl+R of Cmd+R

Een goed georganiseerd project is erg belangrijk. Hoe groter je projecten worden, hoe langer je moet zoeken naar bepaalde instrumenten en sounds. Om dit te voorkomen is het handig dat je je tracks en MIDI clips duidelijke namen geeft.

Door een track te selecteren en Ctrl+R (Windows) of Cmd+R (Mac) te klikken, kun je sporen snel een andere naam geven. Zorg dat je altijd een ‘#’ voor de naam zet. Hierdoor komt automatisch het nummer van de track in de naam te staan. Dit is fijn voor een mix engineer.

Nog een tip voor extra orde in je projecten is om verschillende geluiden bij elkaar te groeperen. Zorg bijvoorbeeld dat alle drums, synths en FX (risers, noise etc.) gegroepeerd zijn elkaar staan. Alle sporen van deze groepen kun je vervolgens ook nog dezelfde kleur geven voor nog meer visuele referentie.

Ctrl+Shift+M of Cmd+Shift+M

Als je eenmaal een MIDI track hebt aangemaakt, kun je snel een MIDI clip op dit spoor toevoegen om te beginnen met het tekenen van noten. Selecteer een stukje op het spoor met de gewenste lengte door met je muis te slepen. Gebruik vervolgens Ctrl+Shift+M (Windows) of Cmd+Shift+M (Mac) om een MIDI clip aan te maken.

MIDI clip op selectie

Ctrl+E of Cmd+E

Als je eenmaal een opname hebt gemaakt, maar toch stukje weg wilt knippen of wilt verplaatsen, dan moet je je audio en of midi clips kunnen snijden. Druk op de clip die je wilt snijden, klik het punt waar je wilt snijden en druk vervolgens Ctrl+E (Windows) of Cmd+E (Mac). Je clip is nu gesplitst.

Als je een specifiek stuk uit de clip wilt snijden dan sleep je met je muis over het gewenste stuk en met Ctrl+E splitst nu zowel de linker als de rechter kant van je selectie. Erg handig om snel te kunnen schuiven met audiofragmenten of voor vocal-chops.

0

Als je een stuk van een clip wilt splitsen maar ook direct wilt deactiveren, dan kun je simpelweg het stuk selecteren door met de muis te slepen en vervolgens op ‘0’ te drukken. Het stuk is op dit moment nog wel aanwezig in je project maar niet meer hoorbaar. Door nogmaals op 0 te drukken kun je het stukje clip weer activeren.

Dit is bijzonder handig tijdens het arrangeren van projecten. Je kunt snel elementen in je muziek aan en uit zetten om te luisteren waar ze in moeten komen.

Ctrl+D of Cmd+D

De mogelijkheid om te dupliceren kun je op meerdere manieren inzetten. Dupliceren doe je doormiddel van Ctrl+D (Windows) of Cmd+D (Mac). Je selecteert simpelweg een spoor, clip, stukje muziek, sample of midi noten en vervolgens kun je deze dupliceren.

Dupliceren is erg handig als je snel een bepaald patroon of akkoordenschema wilt dupliceren in je muziek.

Shift+pijltje omhoog/omlaag

Deze shortcut is ontzettend handig als je aan het werken bent met MIDI noten. Stel, je hebt een mooi akkoordenschema of melodie geprogrammeerd, maar tijdens het zoeken van een sound lijken de noten te hoog of te laag. Je wil dan snel de noten met een octaaf kunnen verhogen of verlagen.

Door Shift+pijltje omhoog of omlaag te drukken kun je een selectie aan noten in één keer een octaaf verschuiven.

Spatiebalk

Dit is misschien niet echt een shortcut, maar het is waarschijnlijk wel de functie die je het meest gebruikt. Door op spatiebalk te drukken kun je namelijk makkelijk de playback starten van je muziek. Zo kun je beluisteren wat je gemaakt hebt.

Door nogmaals spatiebalk te drukken kun je vervolgens ook de playback weer stoppen.

Producer die Ableton Live shortcuts gebruikt.

A

Als je eenmaal je muziek hebt staan wil je beweging en dynamiek toevoegen aan je muziek. Automation is hierin een krachtig wapen. Door simpelweg op ‘A’ te drukken kun je de automation lanes tevoorschijn halen en vervolgens weer verbergen.

Deze shortcut werkt zowel in de session view als in individuele clips. Automation is dus altijd maar één druk op de knop van je verwijderd! 🙂

Ctrl+S of Cmd+S

Dit is misschien wel de shortcut die je het meeste frustratie gaat besparen. Het regelmatig opslaan van je projecten is erg belangrijk, want Ableton zou maar crashen nadat je net een uur hebt gewerkt zonder te safen… Spoiler: dit is geen pretje.

Door na elke handeling even Ctrl+S of Cmd+S te drukken ben je verzekerd dat al je werk bewaard blijft. Zou kun je met een gerust hart lekker doorbouwen aan je muziek.

Ableton Live Shortcuts

Dit zijn de shortcuts die ik het meest gebruik tijdens het produceren in Ableton Live. Leer ze uit je hoofd en je merkt dat je een stuk sneller en efficiënter gaat werken. Uiteindelijk krijg je hierdoor meer tijd om bezig te gaan met wat echt belangrijk is: muziek maken!

Laat in de comments jouw meest gebruikte shortcut achter! Zo kunnen we van elkaar leren. 🙂

Wil je een echte ninja worden in Ableton Live? Dan is de online cursus van Everlearn misschien wel iets voor jou! In meer dan 11 uur aan Nederlandstalige tutorials neemt Menno Keij (Ableton Certified Trainer) je mee in alles wat je moet weten over deze DAW. Je leert op je eigen tempo alles om aan de slag te kunnen met het produceren van je eigen muziek!