Elektronische drumstellen zijn super veelzijdig. Je kunt ermee oefenen in stilte, ze nemen nauwelijks ruimte in en sommige modellen klinken tegenwoordig bijna net zo goed als een akoestisch drumstel! Een elektronisch drumstel is zelfs essentieel als je zo min mogelijk lawaai mag maken tijdens het oefenen.
Als je wilt oefenen, repeteren of live wilt spelen met een elektronisch drumstel is het wel zo handig dat je de volle potentie uit het drumstel kunt halen. Daarom wil ik je in deze blog 8 tips geven om alles uit je elektronisch drumstel te halen!
Ben je dus een beginner, of heb haal je nog niet genoeg voldoening uit je elektrische kit? Dan is dit de blog voor jou! Mocht je nog op zoek zijn naar het perfecte drumstel voor jou, lees dan eens mijn blog over waar je op moet letten bij het kopen van een elektronisch drumstel voor een beginner.
Inhoudsopgave
Koop een goede koptelefoon
Hoe goed je elektrisch drumstel klinkt, hangt af van verschillende factoren. Eén daarvan is de koptelefoon die je gebruikt tijdens het spelen. Goedkope oordopjes klinken vaak schel/dun en gaan daarnaast ook nog snel kapot. Met een goede koptelefoon los je deze problemen op
Om je speelplezier te vergroten heb je veel aan een koptelefoon die alle frequenties goed weergeeft. Denk aan de lage frequenties van de bassdrum en de hoge frequenties in de cymbals. Hoe beter het geluid, hoe meer het voelt alsof je op een echt akoestisch drumstel speelt.
Het kan fijn zijn als de koptelefoon omgevingsgeluid zo veel mogelijk blokkeert. Je wilt liever niet het droge getik van je drumstokken horen terwijl je tegelijkertijd met een vette drumsound speelt. Dit verminderd de ervaring.
Een ander ding waar je op moet letten bij het kopen van een goede koptelefoon is comfort. De koptelefoon moet niet teveel klemmen op je hoofd, maar mag ook niet van je hoofd af vallen wanneer je zin hebt om mee te headbangen! De kussens rond je oren moeten daarnaast niet irriteren.
Het laatste om op te letten heeft deels te maken met het comfort. Zorg namelijk dat er een lange kabel aan de koptelefoon zit! Een korte kabel gaat enorm in de weg zitten. Je wordt hierdoor belemmert in je bewegingsvrijheid (wat soms tot blessures kan leiden!), en er is een grote kans dat je vroeg of laat de koptelefoon van je hoofd slaat. Een goede kabel is minstens 1,5 meter lang.
Een draadloze koptelefoon is niet aan te raden. Deze zorgen namelijk voor een kleine vertraging in het signaal. Niet dat het veel uitmaakt, want de meeste elektronische drumstellen hebben toch geen mogelijkheid om een draadloze koptelefoon te koppelen.
Bekijk hier mijn drum koptelefoon top 5.

Leer hoe je de drummodule moet gebruiken
Het is een logische reflex om direct op je drumstel te willen spelen zodra deze is opgebouwd. Vergeet echter niet om ook aandacht te besteden aan het leren begrijpen van de drummodule. Drummodules bieden tegenwoordig namelijk heel veel mogelijkheden om het geluid te vormen zoals jij dat wilt.
De drummodule is het hart en brein van je elektronische drumstel. Dit kastje genereert het geluid en stelt je in staat om het drumstel naar je hand te zetten. Zonder drummodule werkt een elektronisch drumstel niet, dus geef het de aandacht die het verdient.
Een optie om de drummodule te leren kennen is door ermee te experimenteren. Draai gewoon eens aan de knoppen en ontdek hoe dit de sound veranderd. Er is echter maar één manier om echt de volle potentie van de drummodule te ontdekken, en dat is door de handleiding te lezen!
De handleiding wordt door veel drummers direct in een hoek gegooid en niet meer naar omgekeken. Ik snap dit wel, want spelen op je drumstel is een stuk leuker dan een droge technische beschrijving lezen. Echter kan je speelplezier enorm verhoogd worden als je wel even de tijd neemt om de handleiding goed door te lezen. Zie het dus als een tijdsinvestering!

Gebruik drumstokken met een nylon kop
Drumstokken komen voor in verschillende soorten en maten. De meeste drumstokken zijn volledig van hout gemaakt. Echter bestaan er ook drumstokken met een witte nylon kop. Misschien heb je ze wel eens zien liggen.
Het is aan te raden om drumstokken met een nylon kop te gebruiken als je speelt op een elektronisch drumstel. Zeker als je een drumstel hebt met gaasvellen. Drumstokken met een houten kop kunnen op den duur gaan splinteren waardoor ze de gaasvellen kunnen beschadigen. Nylon koppen daarentegen splinteren niet.
Kortom: Wil je zo lang mogelijk kunnen genieten van je elektronische drumstel? Doe dan duurzaam en koop nylon drumstokken!
Gebruik geen bassdrum klopper van vilt
Hetzelfde verhaal als bij de nylon stokken geldt voor de klopper van je bassdrum pedaal. Als je een bassdrum met gaasvel hebt gaat een klopper van vilt na verloop van tijd problemen veroorzaken.
Het vilt kan namelijk blijven hangen in het gaasvel. Beetje bij beetje wordt hierdoor je gaasvel (en dus ook je bassdrum) gesloopt. Gebruik dus liever een klopper van plastic of hout.
Blijf goed letten op dynamiek
Deze tip is vooral voor de drummers die regelmatig afwisselen tussen elektronische en akoestische drumstellen. Akoestische drumstellen zijn namelijk een stuk dynamischer dan elektronische kits. Dit wil zeggen: Hoe hard je slaat bepaald het volume en karakter van het geluid. Bij een akoestisch drumstel is deze verhouding 1 op 1. Elke slag klinkt bij wijze van spreke net iets anders.
Bij een goedkoop elektronisch drumstel zijn de dynamische mogelijkheden een stuk minder. Je bent afhankelijk van de hoeveelheid geluidssamples die de drummodule te bieden heeft. Als je hier niet op let ga je dynamiek onbewust verwaarlozen tijdens het oefenen. Het gevolg: wanneer je het geoefende vervolgens op een akoestisch drumstel speelt klinkt en voelt het niet zoals het was tijdens de oefensessies.
Vooral bij het oefenen van technieken als ghost notes is dit erg belangrijk om in de gaten te houden. Zorg dat je bij zachte stukken je stokken laag houdt, en probeer met zoveel mogelijk contrast tussen hard en zacht te spelen.
Als het echt nodig is kun je zelfs met je koptelefoon half op spelen, zodat je het daadwerkelijke volume van het getik op de drums kunt beoordelen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je opeens weer op een akoestisch drumstel moet spelen.

Houd rekening met speel gevoel
Naast dynamiek is het ook belangrijk om er rekening mee te houden dat het anders voelt om op een elektronisch drumstel te spelen in vergelijking met een akoestisch drumstel. Over het algemeen hebben elektronische drums veel meer rebound dan akoestische drums.
Ook hebben alle individuele pads op een elektronisch drumstel hetzelfde speel gevoel, terwijl de individuele drums op een akoestisch drumstel allemaal een ander speel gevoel hebben. Op een snaredrum heb je bijvoorbeeld een stuk meer rebound dan op een floortom of op een racktom.
Om deze reden ga je snel het gevoel krijgen dat je een stuk beter speelt en klinkt op een elektronisch drumstel, terwijl dat later op een akoestisch drumstel toch minder lijkt te kloppen. Wees je hiervan bewust en probeer regelmatig het geoefende op een akoestisch drumstel uit.
Weet hoe je akoestische drums moet stemmen
Elektronische drums zijn super handig! Je hoeft alleen maar de drummodule aan te zetten en je hebt een perfect klinkend drumstel voor je staan. Hoe verraderlijk is het dan als je opeens op een slecht gestemd akoestisch drumstel moet spelen? Dit is geen pretje kan ik je zeggen.
Het kunnen stemmen van akoestische drums is een basis skill die elke drummer zou moeten beheersen, of je nu alleen maar elektronisch speelt of niet. Het is belangrijk dat je je oren traint op dit gebied. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.
Let op je drum setup
Lekker compact zo’n elektronisch drumstel. Je kunt de pads dicht bij elkaar zetten waardoor je minder afstand hoeft te overbruggen. Scheelt weer moeite, en je kunt een stuk sneller spelen! Je voelt hem misschien al aankomen, maar dit is dus ook een aandachtspunt als je opeens moet switchen naar een akoestisch drumstel.
Akoestische drumstellen zijn een stuk groter en de verschillende drums en cymbals staan over het algemeen ook verder uit elkaar. Het is dus handig om de pads van je elektronische drumstel alsnog wat verder uit elkaar te zetten zodat je niet teveel went aan deze compactheid.
Daarnaast is het handig om rekening te houden met een zo ergonomisch mogelijke drum setup om blessures te voorkomen. Hoe je je drumstel perfect opzet kun je lezen in deze blogpost: 9 Tips voor de beste drum setup.

Leren drummen was nog nooit zo makkelijk!
Hopelijk heb je iets aan deze 8 tips en gaan ze je helpen om meer plezier te hebben tijdens het drummen! Ben je nu net begonnen met drummen, of ben je van plan om te leren drummen? Dan kan ik je aanraden om eens naar Drumeo te kijken!
Drumeo is een online platform waar je kunt leren drummen, in contact kunt komen met andere drummers en feedback kunt vragen aan een paar van de beste drumdocenten van de wereld. Door middel van een logisch leerpad leer je snel hoe je mee kunt spelen met je favoriete muziek, en zelfs improviseren.
Daarnaast staan er ontzettend veel leerpaden op het platform die je helpen om te specialiseren in specifieke stijlen. Denk aan jazz, rock, wereld muziek, elektronische muziek en nog veel meer. Deze lessen worden gegeven door wereld drummers zoals bijvoorbeeld Larnell Lewis (Snarky Puppy), Simon Phillips (Toto), ZackGrooves en El Estepario Siberiano.
En om het compleet te maken staan er ook nog een mega bibliotheek aan interactieve bladmuziek en playalongs op het platform. Zo leer je gestructureerd de meest uitdagende songs van onder andere Tool, Rush en Dream Theater spelen. Of wat dacht je van de drumsolo uit de film whiplash? Het staat er allemaal op!
Het mooie is dat je Drumeo 30 dagen vrijblijvend uit kunt proberen via de onderstaande knop! Mocht je het niks vinden dan kun je binnen 30 dagen dus gewoon opzeggen. Een win win situatie dus! Voor meer informatie kun je ook mijn uitgebreide Drumeo review lezen.

Probeer Drumeo nu 30 dagen gratis uit!
Leer van de beste drummers ter wereld en zet je eerste of volgende stap als drummer.