Iedere drummer krijgt er op een gegeven moment mee te maken. Het lijkt alsof je continu hetzelfde kunstje uitvoert en je weet niet hoe je de volgende stap kunt maken om jezelf door te ontwikkelen. Je creativiteit tijdens het drummen lijkt simpelweg op.
Als je hier niet snel iets aan doet is de kans groot dat je je plezier in het drummen verliest. Het gevolg: je stopt na al die jaren hard oefenen met drummen. Zonde, want er zijn genoeg manieren om je creativiteit weer een nieuwe boost te geven!
In deze blog wil ik je graag 6 tips geven die mij persoonlijk altijd helpen om vernieuwde creativiteit te vinden. Deze tips helpen je om jezelf uit te dagen, met als positieve bijkomstigheid dat je ook nog eens een veel betere drummer wordt. Laten we dus snel beginnen!
Inhoudsopgave
Experimenteer met rudiments
Rudiments zijn de basisritmes van het drummen. In feite zijn ze de woorden waarmee je als drummer muzikale zinnen kunt vormen. Het is dus essentieel dat je deze leert spelen als je een betere drummer wilt worden. Bekende voorbeelden van de rudiments zijn de double stroke roll, paradiddle en de flam.
Op het eerste oog lijken rudiments vrij plat. Ze zijn oorspronkelijk bedacht voor enkel snaredrum partijen en het Amerikaanse leger en het voelt ook alsof ze alleen met militaire precisie uitgevoerd moeten worden. Maar niets is minder waar!
Eén enkel rudiment kan op ontzettend veel manieren worden gespeeld. Alleen al door te spelen met waar je de accenten legt in een rudiment geeft je een tal van mogelijkheden. En dan heb je het nog niet eens over het toepassen van het rudiment over je hele drumstel, wat nog meer mogelijkheden biedt.
Wanneer ik me minder creatief voel kies ik vaak een rudiment waar ik me de opeenvolgende oefensessies volledig op kan storten. Eerst begin ik op enkel de snaredrum of een oefenpad om me de beweging van het rudiment eigen te maken. Vervolgens ga ik spelen met accenten op verschillende plekken en kijk ik waar ritmes ontstaan die ik persoonlijk vet vindt klinken.
Vervolgens ga ik met deze ritmes experimenteren over het hele drumstel. Begin eerst met beide handen op een verschillende drum of cymbal en wanneer je je comfortabel voelt probeer je gedurende de beweging te wisselen van drum. Door op deze manier te experimenteren kom je vroeg of laat op nieuwe ontdekkingen die je toe kunt voegen aan je ‘drum woordenboek’.
Het is belangrijk dat je tijdens het oefenen gebruik maakt van een metronoom. Ook is het handig dat je de rudiments oefent in context met een beat. Zorg dat je naadloos kunt overgaan in deze nieuwe patronen. Pas rudiments niet alleen toe als 16e noten, maar experimenteer ook eens met triplets.

Verander je drum setup
Bij veel drummers is hun drum setup heilig. De juiste setup zorgt er namelijk voor dat je comfortabel kunt spelen zonder dat je hoeft na te denken. Echter kan zo’n vertrouwde setup je creativiteit flink in de weg zitten.
Eigenlijk is het logisch: omdat je jezelf zo comfortabel voelt met je eigen setup blijf je ook in je eigen comfort zone kwa creativiteit. Als je nieuwe patronen en ritmes wilt ontdekken moet je juist buiten je comfort zone kunnen treden. Het veranderen van je drum setup is hiervoor een goede methode.
Een aantal voorbeelden van aanpassingen die je kunt doen:
- Verwissel je toms zodat je niet standaard van hoog naar laag speelt
- Zet een floortom naast je hi-hat zodat deze makkelijker te bereiken is met je snare hand
- Verwissel de hi-hat en de ride cymbal (dit maakt toms makkelijker bereikbaar wanneer je op de hi-hat speelt)
Een andere optie is om drums weg te halen. Maak bijvoorbeeld eens een setup met alleen een kick, snare en hi-hat. Je zult merken dat je jezelf creatief meer moet pushen om je drumspel interessant te houden. Dit is ook perfect om creatief rudiments te leren verwerken in je ritmes.

Experimenteer met texturen
Aanvullend aan het aanpassen van je drum setup kun je ook gaan experimenteren met verschillende geluid texturen. Misschien weet je het niet, maar er zijn heel veel makkelijke manieren om de sound van je drums te veranderen. Hierdoor ga je op de een of andere manier automatisch anders drummen.
Je kunt bijvoorbeeld van alles op je snaredrum leggen om de sound te veranderen. Dit kan zo gek als je zelf wilt! Ik heb al gezien dat drummers theedoeken, sleutel bossen, splash cymbals en pittenzakken gebruikten voor een andere snare sound. Met verrassende uitkomsten!
Of experimenteer eens met verschillende soorten drumstokken zoals mallets, brushes of rods. Je kunt zelfs de stukken helemaal achterwege laten en met je blote handen op de drums gaan slaan.
Ook extra percussie of ander soort cymbals kunnen je op een hoop nieuwe ideeën brengen. Een goed voorbeeld hiervan is de clapstack cymbal. Dit zijn meerdere cymbals op elkaar gelegd die elkaar dempen als je erop slaat. Het resultaat is een geluid wat lijkt op een clap sample uit een drum machine.
Heb je een elektronisch drumstel, probeer dan eens met een ander soort drumkit te spelen. Elektronische kits of percussie kits kunnen bijvoorbeeld veel gekke geluiden bevatten die je laten nadenken over hoe je die sounds toe kan passen.

Bestudeer andere drummers
Study the greats: het wordt vaak gezegd, en met een reden. Wanneer je gedetailleerd gaat luisteren naar een drummer die je vet vindt kun je een hoop inspiratie vinden.
Bestudeer bijvoorbeeld hoe deze drummer drum fills speelt. Misschien zit er wel een fill bij die jij ook wilt toevoegen aan je woordenboek. Of wat denk je van creativiteit in ritmes, arrangement en dynamiek? Dit zijn allemaal factoren die je kunt toepassen in je eigen spel.
Wanneer je dit bij meerdere drummers doet en het geleerde toepast in je eigen spel, ontwikkel je langzaamaan je eigen unieke stijl. En loop je weer vast op creatief gebied? Zoek dan weer een nieuwe drummer die je kan inspireren om nieuwe technieken, ritmes en fills te leren.
Leer nieuwe songs drummen
Naast het bestuderen van andere drummers is het ook erg nuttig om nieuwe songs te leren spelen. En met leren spelen bedoel ik echt in detail leren spelen. Ontleed elke fill die gespeeld wordt. Zoek uit hoe ritmes zijn bedacht en worden herhaald gedurende de song. Je leert hier heel veel van.
Het liefste ga je aan de slag met songs die net buiten je comfort zone liggen. Songs waarvan je denkt: ‘Wauw, als ik dat toch eens zou kunnen spelen…’. Het geeft een super goed gevoel als het je uiteindelijk ook echt lukt om de muziek mee te spelen.
Oefen eerst moeilijke stukken noot voor noot, en vervolgens op een laag tempo om de flow te pakken te krijgen. Voel je je comfortabel op het lage tempo, dan kun je het tempo langzaam omhoog gooien. Gebruik altijd een metronoom in deze fase.
Vervolgens ga je proberen om al deze stukken aan elkaar te rijgen, totdat je de song in een stuk kunt spelen. Alle nieuwe bewegingen en technieken die je geleerd hebt kun je vanaf nu toepassen voor je eigen creativiteit!

Haal inspiratie uit andere genres
Andere muziekstijlen zijn een enorme inspiratiebron die toch vaak over het hoofd wordt gezien. Ook al vindt je een bepaald genre niet leuk om te luisteren, er kunnen elementen in verborgen zitten die jou kunnen inspireren.
Neil Peart, één van de grootste rock drummers ter wereld, haalde bijvoorbeeld ontzettend veel inspiratie uit jazz en big band muziek. En Dave Grohl’s inspiratie voor een van de bekendste grunge drum fills ooit in Smells Like Teen Spirit? De jaren 80 disco van The Gap Band!
Zelf heb ik hip-hop en gospel voor een te lange tijd onderschat. Dit genre is verantwoordelijk voor een paar van de vetste drum fills aller tijden. Het zogenaamde gospel choppen is een kunstvorm op zichzelf binnen de discipline van drummen.
Ook elektronische genres als techno kunnen super veel inspiratie geven op het gebied van polyritmes en breaks. Het mooie aan deze genres is dat deze beats bedacht worden door producers die van origine vaak geen drummers zijn. Ze denken voornamelijk in grooves, en niet in of iets fysiek te drummen is.
Maak gebruik van Drumeo
Misschien is het lastig voor je om al deze tips zomaar toe te passen. In dat geval wil ik je graag kenbaar maken met Drumeo! Drumeo is een online platform waar je kunt leren drummen, feedback vragen en in contact kunt komen met andere drummers van over de hele wereld!
Er staan super veel leerpaden op Drumeo die je kunnen helpen om de basis van het drummen te leren, maar ook om jezelf te specialiseren in verschillende genres. Van rock tot wereldmuziek, en van jazz tot elektronische muziek. Je krijgt haarfijn de kneepjes van het vak uitgelegd door middel van interactieve oefeningen.
En als je het hebt over het bestuderen van andere drummers: De docenten op het platform zijn een paar van de beste drummers in de wereld! Je vindt Masterclasses van Travis Barker (Blink-182), Chad Smit (Red Hot Chilli Peppers), Gavin Harrison (Porcupine Tree) en meer. Of leer van drumlegendes in wording zoals ZackGrooves en Grayson Nekrutman.
Daarnaast bevat Drumeo een erg grote bibliotheek aan interactieve bladmuziek en playalongs. Zo kun je zo goed mogelijk je favoriete muziek bestuderen en meespelen. Een schat aan inspiratie om je creativiteit een flinke boost te geven dus.
Kortom: Drumeo is op dit moment het beste platform om te groeien als drummer, ongeacht je niveau. Je kunt in feite leren drummen waar en wanneer je dat wilt! Je leert via een fijne structuur drummen van de besten op de wereld.
Via de speciale knop hieronder kun je Drumeo vrijblijvend 30 dagen (normaal zijn dit maar 7 dagen) gratis uit proberen. Wil je toch liever eerst iets meer informatie? Lees dan eens mijn uitgebreide Drumeo review.

Probeer Drumeo nu 30 dagen gratis uit!
Leer van de beste drummers ter wereld en zet je eerste of volgende stap als drummer.