6 tips voor nieuwe creativiteit in Ableton Live

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Oef! Super vervelend, je zit alweer uren naar je scherm te staren. Je bent voor de zoveelste keer die ene sample een milliseconde aan het verschuiven, of die EQ net iets anders af aan het stellen. Ondertussen ben je knettergek geworden van dat loopje waar je zo erg je best voor hebt gedaan.

Dit bovenstaande is een bekend verhaal voor misschien wel 99% van alle muziek producers. Zelfs de pro’s hebben hier geregeld mee te maken. Gelukkig bestaan er tools om voor eens en voor altijd af te rekenen met deze situatie. Tools die je weer creatief maken en muziek laten produceren.

In dit artikel wil ik je 6 tips geven om de sleur van de loop te doorbreken. Praktische tips die met wat oefening een hoop frustratie kunnen wegnemen. Laten we snel beginnen!

Tip 1: Arrangeer je track

De grootste valkuil voor de meeste muziek producers is de Loop. Je kent het vast wel, je hebt uren lang gedaan over de perfecte loop, maar na zo lang is de loop alweer saai geworden. Je hebt hierdoor geen idee meer waar je naartoe wilt met de track en dit is ontzettend demotiverend.

De enige oplossing hiervoor klinkt voor de hand liggend, maar is makkelijker een stuk makkelijker gezegd dan gedaan: je moet de loop omzetten naar een arrangement. Maar hoe kun je dit doen? Er zijn twee methoden die ik hiervoor het meest gebruik.

Herhaling en weglaten

De eerste methode is vrij simpel. Maak je loop 16 maten lang en dupliceer deze vervolgens nog eens 3 of 4 keer. Vervolgens zit je in deze herhalingen steeds een paar elementen uit. In de eerste herhaling bijvoorbeeld een aantal drums en in de vierde herhaling de akkoorden.

Probeer vervolgens deze herhalingen weer logisch aan elkaar te maken door middel van nieuwe elementen. Bedenk bijvoorbeeld een nieuw drumpatroon, andere akkoorden of voeg overgang effecten toe.

Wanneer je dit doet wordt je getriggerd om na te denken over wat voor verhaal je wilt vertellen met je muziek.

Bestudeer de pro’s door markers in Ableton

De tweede methode die je kan helpen bij het arrangeren van je track is het bestuderen van professionele producties. Download een van je favoriete tracks die in de buurt komt van de sfeer waarvoor je wilt gaan. Vervolgens sleep je deze in Ableton Live.

Deze track ga je gebruiken als richtlijn voor jouw track. Zet markers neer op de plek waar een nieuw gedeelte zoals een refrein, couplet, bridge, build-up of drop begint. Luister goed welke elementen er worden toegevoegd of worden weggelaten wanneer er een nieuw gedeelte begint.

Deze informatie ga je toepassen op je eigen loop. Je merkt hierdoor dat je direct inzicht krijgt in wat er eventueel mist of teveel aanwezig is in je track. Ook hoor je hoe overgangen worden gemaakt. Door deze methode vaak toe te passen ga je geheid betere muziek produceren.

Tip 2: Bewaar een kopie van je project

Vaak ben je te bang. Je bent te bang om de nu zo perfecte loop te verpesten door dingen aan te passen. Of misschien ben je te bang dat je verdere ideeën afbreuk doen aan de track.

De oplossing hiervoor is simpel. Bewaar een kopie van je project. Je kunt hierdoor altijd nog terug als je echt je hele track kapot maakt. Het geeft je veel meer vertrouwen om zonder risico te experimenteren. En juist dat is belangrijk tijdens het maken van muziek!

Tip 3: Gebruik de session view in Ableton

De session view in Ableton is voor veel producers een onderbelichte plek. We zijn al snel geneigd om in de arrangement view te beginnen met werken. Echter kun je in de session view ontzettend veel creativiteit loslaten en experimenteren.

Wanneer je een loop hebt in de session view kun je de clips makkelijk een rij naar beneden kopiëren en kleine aanpassingen maken. Denk bijvoorbeeld aan switch up in de drums, een andere melodie, of misschien wel onderdelen weglaten.

Zo krijg je ook direct meer duidelijkheid over het arrangement van je track en wat wel of niet werkt!

Tip 4: Experimenteer met Max 4 Live in Ableton Suite

Zonder dat je het misschien weet geeft Ableton je alle mogelijkheden om de gekste dingen te doen. Wanneer je Ableton Live Suite hebt heb je misschien al wel eens gehoord van Max 4 Live. M4L is programma waarin je je eigen creatieve effecten/plugins kunt programmeren.

Nu is het programmeren van plugins niet voor iedereen weggelegd. Voor deze mensen zijn er gelukkig een heleboel gratis M4L plugins vanaf de Ableton website te downloaden. Dat doe je op deze pagina.

De website staat vol met rare sequencers, geluidseffecten, samplers en nog veel meer. Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open, waardoor creativiteit binnen de kortste keren weer om de hoek komt kijken!

Tip 5: Ga out of the box met externe instrumenten

Het probleem van Ableton Live is dat de mogelijkheden letterlijk oneindig zijn. Elke knop of parameter leidt je weer in een nieuwe rabbit hole aan tutorials op het internet. Soms is het daarom gezond om muziek te maken buiten je DAW.

Als je al ervaring hebt met een instrument kun je die bijvoorbeeld oppakken en proberen om je concept daarop verder uit te werken. Dwing jezelf om goed na te denken of je concept ook werkt wanneer je alleen een piano of gitaar tot je beschikking hebt bijvoorbeeld.

Andere externe instrumenten die ook goed werken, zijn grooveboxes. Vooral als je verder geen instrumenten speelt kunnen deze je helpen. Grooveboxes zijn eigenlijk drumcomputers waarmee je door middel van samples of synthesis hele tracks kunt bouwen. Daarnaast zijn de sounds van grooveboxes in veel gevallen ook nog een high-end waardoor je muziek direct een stuk professioneler gaat klinken.

Bekijk mijn top 10 grooveboxes hier!

Een Native Instruments Maschine+ Groovebox.

Tip 6: Transpose je muziek of gebruik random samples

Als laatste tip kun je je muziek transposen. Bij mij zorgt dit er vaak voor dat ik net even een ander soort emotie voel bij de muziek. Soms leidt dit tot hele toffe nieuwe melodieën of een geheel andere vibe.

Zet gewoon eens al je sporen 1 of 2 semitones omhoog of omlaag. Zorg wel dat je dit bij elke track doet, anders gaat het geheel niet goed klinken. Je merkt direct dat de loop die je had weer verfrissend klinkt. Wacht niet te lang met je vervolgstap, want deze loop gaat na verloop van tijd ook weer voor je vervelen.

Je kunt ook random samples op een willekeurige plek in je track zetten. Vaak geven deze net even een andere context aan je muziek waardoor nieuwe ideeën ontstaan. Denk aan een nieuwe ritmische toevoeging, of een hele melodie.