Met deze 6 tips blijf je gemotiveerd om piano te leren spelen!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Heb jij wel eens het gevoel dat je vast zit tijdens het piano leren spelen? En dat je het liefst de handdoek in de ring zou willen gooien? Misschien is je plezier om piano te spelen verdwenen, of heb je simpelweg geen doel wat je wilt bereiken.

Je bent hier niet alleen in. Elke muzikant krijgt namelijk wel eens (of meerdere keren) te maken met een gebrek aan motivatie. Er zijn genoeg redenen waarom je zou kunnen stoppen met het spelen van piano. Maar waarom zou je al je voorgaande harde werk door het putje willen spoelen als dat niet eens nodig is?

In dit artikel wil ik je 6 strategieën geven die je helpen om je motivatieproblemen te overwinnen! Zo kun je jezelf altijd aanzetten om te gaan oefenen, zelfs als je er in eerste instantie geen zin in hebt.

Leer piano spelen met muziek die je leuk vindt

Alles rondom motivatie heeft te maken met plezier. Het heeft geen zin om urenlang toonladders en saaie oefeningen te studeren als je hier geen plezier uit haalt. Piano leren spelen moet niet als werk voelen, maar als passie.

Ga kijken naar muziek, genres of stijlen doe jij interessant vindt. Het mooie aan de piano is dat je zo goed als elke stijl en elk liedje kunt leren spelen. Dus houdt je van pop muziek? Leer dan eens een nummer spelen wat je tof vindt. Of is Bach meer je ding? Zoek dan eens op hoe je bepaalde frases uit zijn composities kunt leren spelen.

Vaak leer je in deze gevallen alsnog hoe je bepaalde piano akkoorden, toonladders en technieken kunt gebruiken. Je blijft jezelf ontwikkelen, zonder dat je motivatie hoeft te verliezen!

Blijf niet hangen zodra je iets beheerst

Als je eenmaal een compositie of liedje beheerst, dan kan dit heel goed voelen. Veel pianisten blijven vervolgens ditzelfde liedje urenlang herhalen totdat ze er zelf (en de buren ook) gek van worden.

Het is beter om een nieuwe uitdaging te zoeken zodra je iets onder de knie hebt. Zo zorg je dat je nooit het gevoel krijgt dat je vast zit op hetzelfde niveau. Natuurlijk is het goed om zo nu en dan oude stukken te herhalen, maar doe dit dus niet te vaak.

Door te variëren in stijlen en stukken blijf je continu vooruitgang boeken en je repertoire uitbreiden. Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk dat je muziek maakt die jij leuk vindt, zoals je al eerder hebt gelezen.

Aan het einde van dit artikel vertel ik je hoe je continu nieuwe uitdagingen voor jezelf kunt vinden. 🙂

Stel doelen die je niet kunt missen

Vaak komt een gebrek aan motivatie door een gebrek aan doelen. Probeer jezelf daarom eens een doel te stellen die je niet kunt missen. Dit klinkt misschien lastig, maar er zijn genoeg manieren hoe je dit kunt doen.

Schrijf je bijvoorbeeld in voor een open podium en stel jezelf als doel om een stuk van Mozart te kunnen spelen tijdens dit optreden. Of misschien heb je binnenkort wel een feest van een vriend die een piano heeft. Studeer in dit geval een paar goeie meezingers in, die gegarandeerd voor een goede sfeer zorgen.

Op deze manier zorg je zowel voor een doel als een deadline. En het mooie is, je kunt er niet onderuit! Je moet dus wel oefenen, en uiteindelijk gaat het ook nog eens veel plezier opleveren. 🙂

Piano leren spelen doormiddel van motivatie en doelen.

Zet je keyboard of piano op een goede plek neer

Als je al moeite hebt om te oefenen, dan wordt deze drempel alleen maar verhoogt als je er niet eens aan herinnerd wordt. Wanneer je piano op zolder staat terwijl je daar nooit komt, ga je er minder snel achter zitten.

Hetzelfde geldt als je de piano steeds weer moet opbouwen. Je bent druk, dus het laatste waar je tijd aan wilt besteden is het continu op- en afbouwen van je piano voordat je gaat oefenen.

Door je piano of keyboard op een zichtbare plek in je huis neer te zetten, krijg je sneller het gevoel dat je aan de slag moet. Zorg daarnaast ook dat je piano klaar staat om direct mee aan de slag te gaan.

Het is ook belangrijk dat piano leren spelen comfortabel is. Zet dus een goede kruk neer bij de piano, zodat je niet snel wilt stoppen als je eenmaal in een flow zit.

Leer piano spelen op momenten die voor jou het beste uitkomen

Er bestaat geen vast “beste” moment om piano te leren spelen. Het ligt heel erg aan de persoon of je liever ’s ochtends of ’s avonds speelt. We hebben allemaal onze eigen creatieve momenten. En zelfs deze momenten kunnen per dag verschillen.

Probeer voor jezelf eens uit op welk moment je het vaakst zin hebt om piano te spelen. Als je weet wanneer je motivatie meestal het sterkste is, dan kun je hier rekening mee houden in je planning.

Als je vastzit aan het schema van een pianodocent dan kunnen hier problemen ontstaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg andere manieren om piano te leren spelen, bijvoorbeeld door het gebruik van een piano app als Flowkey. Hierdoor kun je leren op momenten wanneer jij dat wilt!

Houd je progressie bij om gemotiveerd te blijven

Op het moment dat je het gevoel hebt dat je al dagen vast zit op hetzelfde niveau, dan is dat erg demotiverend. Je krijgt bijvoorbeeld dat ene piano loopje maar niet onder de knie, of je maakt continu dezelfde foutjes. Je wilt dan al snel de handdoek in de ring gooien. De piano is gewoon niet jouw instrument.

Wat je op zo’n moment echter niet kunt zien, zijn de enorme stappen die je al hebt gemaakt. Door dit inzichtelijk te maken voor jezelf kun je jezelf weerhouden van stoppen. Je krijgt hierdoor simpelweg meer zelfvertrouwen.

Je kunt na elke sessie bijvoorbeeld punten opschrijven die je onder de knie hebt gekregen. Of schrijf doelen op die je vervolgens kunt afstrepen. Zo krijg je een veel beter beeld van waar je staat en wat je al hebt bereikt.

Het kan zelfs nog mooier. Piano apps als Flowkey houden je progressie automatisch bij en maken het direct ook visueel. Zo hoef je nooit meer te twijfelen aan jezelf!

De beste manier om piano te leren spelen

Zoals al eerder genoemd kan de piano app Flowkey een ontzettend goede uitkomst bieden op alle bovenstaande vlakken. Maar wat is Flowkey precies?

Met Flowkey kun je doormiddel van een soort digitale coach piano leren spelen! De app kan namelijk de noten interpreteren die je speelt, en je op deze manier feedback geven op je spel.

Er staan ontzettend veel lessen in de app voor beginners tot gevorderde spelers. Daarnaast beschikt de app over een mega grote database aan bladmuziek en tutorials om jouw favoriete muziek te leren spelen.

Wil je film muziek spelen? Flowkey heeft het. Wil je klassieke composities spelen? Flowkey heeft het. En wil je pop, rock, jazz en meer spelen? Vul zelf maar in. 🙂

Flowkey helpt je om doelen te stellen die passen bij je huidige niveau, en de app houdt automatisch je progressie bij. Perfect dus om je te ondersteunen tijdens het leren spelen van piano.

Wil je meer weten over Flowkey? Lees dan eens mijn volledige Flowkey review, of probeer Flowkey via de onderstaande knop 7 dagen gratis uit:

Leer op je eigen tempo pianospelen met Flowkey!

Via onderstaande link kun je beginnen met je 7 daagse proefperiode.

Ga direct naar Flowkey!