6 Manieren om een nieuwe track te starten als muziek producer

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Het beginnen van een nieuwe track kan voor muziekproducers een flinke opgave zijn. Je begint helemaal opnieuw met een leeg canvas. Producer software biedt je in dit stadium zoveel opties dat het moeilijk is om te bepalen waar je moet beginnen.

Als jij regelmatig met dit probleem kampt, ben je in deze blog op de goede plek! Ik wil je namelijk 6 manieren geven die je op weg kunnen helpen bij het maken van een nieuwe track. Zo hoef je nooit meer overweldigd te zijn, en kun je snel beginnen met het maken van muziek!

Begin met de groove

De eerste manier om een nieuwe track te starten is door te beginnen met de groove. Hiermee bedoel ik de drums, percussie en bas van de track. Ritme is een van de meest fundamentele principes in muziek. Een goede groove kan je in de produceer zone brengen en nieuwe inspiratie geven.

Drums hoeven daarnaast ook niet super ingewikkeld te zijn in het begin. Met een paar elementen als de kick, snare, toms of hi-hats kun je al een flinke groove neerzetten. Focus op welke groove je in het moment voelt. Probeer al je keuzes te baseren op hoe je erop beweegt. Maakt een groove iets van beweging los in je lichaam, dan zit je op de goede weg!

Als de drums voldoende staan kun je proberen om een bas toe te voegen. Zorg ook hier dat de groove goed blijft voelen. De bas en de drums moeten naadloos samenwerken als een geoliede machine. Blijf bewust of je lichaam nog wilt bewegen op het geheel.

Bij het toevoegen van de bas hoef je je ook nog geen zorgen te maken over toonhoogtes. Wanneer de bas op één toonhoogte blijft hangen en alsnog vet werkt met je drums weet je zeker dat je groove in orde is. De toonhoogtes komen later wel, tenzij je op dit moment al geïnspireerd bent geraakt. 🙂

Wil je meer leren over hoe je vette grooves maakt? Dan kan een online platform als Building Blocks je hierbij helpen!

Experimenteer met een instrument waarmee je vaardig bent

De tweede manier om een nieuwe track te starten is om te experimenteren met een instrument waar je enigszins vaardig mee bent. Speel je bijvoorbeeld piano, gitaar of drums? Ga daar dan eens achter zitten en begin gewoon met spelen!

Het is in dit geval goed om niet heel dicht bij je DAW in de buurt te zitten. Zorg hoogstens dat je je experiment opneemt zodat je later kunt terugluisteren voor goede ideëen. Probeer tijdens het experimenteren vooral niet om al met mixage effecten te gaan werken.

Zelfs als je niet vaardig bent met een instrument kan het lonen om op deze manier te starten met je track. Het spelen van een instrument is namelijk veel directer muziek maken dan het tekenen in een MIDI piano roll. Wanneer je een noot speelt hoor je direct wat je doet en kun je sneller door middel van trial and error tot een goede melodie of baspartij komen.

Ook zingen kan super goed werken. Een producer als Timbaland begint zijn muziek bijvoorbeeld door simpelweg in een microfoon te beatboxen en op deze manier steeds meer lagen toe te voegen. Op deze manier kun je veel sneller je creativiteit ontgrendelen!

Werk een idee uit wat eerder in je is opgekomen

Deze manier klinkt misschien voor de hand liggend, maar wordt toch niet altijd geprobeerd door veel producers. Veel muzikanten hebben een kerkhof aan ideeën in de voice memo app van hun telefoon staan. De meeste van deze ideeën zijn waarschijnlijk een prima startpunt, maar nooit gebruikt in een track.

Ik weet in ieder geval dat dit bij mij de situatie is. Dit komt omdat ik buiten mijn DAW meestal geïnspireerd raak. Tijdens een wandeling bijvoorbeeld krijg ik vaak melodieën of ritmes in mijn hoofd. Deze neem ik op met mijn telefoon door te neuriën of te beatboxen. Wanneer ik vervolgens thuis kom heb ik geen tijd om het idee uit te werken, of zit ik niet meer in die vibe. Gevolg: het idee blijft onaangeraakt op de plank liggen.

Komt deze situatie je bekend voor? Ga dan eens door al je voice memos heen, en pak er een die je op dat moment voelt!

De gameboy methode

De gameboy methode is een creativiteit starter die ik zelf heb bedacht! Kort samengevat is deze manier gebaseerd op het composities van 8 bit Gameboy muziek van vroeger. Denk aan de iconische muziek van Pokémon Yellow of Super Mario Bros.

Componisten hadden in deze tijd nog niet veel waarmee ze konden werken. De opslagruimte voor muziek in games was nou eenmaal niet zo bijster veel. De componisten waren beperkt tot 3 sporen waarop één noot tegelijkertijd gespeeld kon worden en 1 spoor voor noise/percussie.

Deze limitatie zorgde ervoor dat componisten slim moesten gaan puzzelen met de noten. Bij de gameboy methode leg je jezelf ook deze limitatie op. Je wordt geforceerd om met minimale middelen een toffe compositie neer te zetten. Deze compositie kun je vervolgens omzetten naar een geavanceerdere productie!

Wil je meer in detail weten hoe deze Gameboy methode precies werkt? Lees dan eens mijn blog waarin ik de Gameboy methode stap voor stap uitleg! 🙂

Maak producties van anderen na

Producties van anderen kunnen een super goede inspiratie starter zijn als je een nieuw project begint. Als je een productie van een andere artiest gaat namaken dwing je jezelf om actief te luisteren naar alle subtiele technieken en lagen die zijn toegevoegd.

Opeens ga je dingen horen die je voorheen nooit zijn opgevallen. Denk aan beweging op een bepaalde synth sound, of een percussie element in de achtergrond. Deze kleine ontdekkingen kunnen al genoeg zijn om je enthousiast te maken. Ze zetten je aan om te experimenteren met wat je denkt te horen.

Zie dit ook niet als stelen. Muziek producers kopiëren nou eenmaal elementen die ze in andere muziek hebben gehoord. Zolang je er je eigen draai aan geeft is het goed. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je zomaar hele melodieën of stukken muziek één op één gaat overnemen. Laat je vooral inspireren en ga aan de haal met wat je denkt te horen!

Zoek naar sounds/samples die je inspireren

De laatste manier om te beginnen met een nieuwe track is daar simpelweg te zoeken naar een sound of sample die je inspireert. Ga door de presets van je favoriete muziek heen, tweak een beetje met de parameters, speel wat random noten met een MIDI controller.Je merkt het wel als je op een gegeven moment iets op het spoor bent!

Hetzelfde geldt voor samples. Zoek naar loopjes op splice, beluister oude platen en luister of er iets tussen zit wat met je resoneert. Ga vervolgens aan de haal met deze sample. Slice de sample, maak er chops van, timestretch/pitch de sample of gooi de sample in een granulator.

Het gevaar in deze methode is wel dat je oneindig door kan gaan met experimenteren. Probeer daarom niet te lang te zoeken naar de “beste” uitkomst, maar ga aan de slag zodra iets inspiratie bij je triggered. Je kunt later altijd nog verder experimenteren.

Leg een goede basis in je kennis

Hopelijk heb je iets gehad aan deze blog! Er zit vast één manier bij die goed werkt om je volgende project een kickstart te geven. Probeer er eens een paar uit en zoek uit welke manier het beste bij jou past.

Als je eenmaal bent begonnen met een track komt het van pas dat je een goede basiskennis hebt over muziek productie. Bijvoorbeeld dat je weet hoe je een goede groove kunt maken, welke noten bij elkaar passen en hoe je akkoorden maakt. Ben je net begonnen met produceren, of heb je het gevoel dat je hier nog niet genoeg kennis over hebt? Dan is Building Blocks misschien iets voor jou!

Building Bocks is een tool waarmee je kunt leren om alles rondom MIDI programmeren en muziektheorie te leren. Leer hoe je sterke drum beats, bass lines, akkoorden en melodieën kunt produceren doormiddel van interactieve oefeningen.

Met deze software weet je zeker dat je de best mogelijke basis legt voor jouw muzikale skills. En het mooie is, het is gewoon gratis uit te proberen via de knop onderaan dit artikel!

Wil je meer weten over Building Blocks? Bekijk hier dan mijn volledige review van Building Blocks. Of bekijk de website via onderstaande knop.

Building Blocks logo

Maak je volgende stap als Music Producer!

Klik op de knop en krijg 72 uur gratis toegang tot Building Blocks

Ga direct naar Building Blocks!