5 Redenen waarom piano spelen goed is voor je hersenen

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Piano spelen is hartstikke leuk om te doen. Je kunt er je eigen creativiteit in kwijt en je kunt er zelfs indruk mee maken op andere mensen! Maar wist je dat piano spelen ook een groot effect heeft op je hersenen? In dit artikel wil ik je 5 redenen geven waarom piano spelen gezond is voor je brein.

Iedereen heeft zo zijn eigen motivatie om piano te leren spelen. De meeste mensen spelen piano omdat ze het leuk vinden. Een instrument spelen biedt echter nog meer voordelen dan alleen het plezier. Als je een instrument bespeelt of oefent zijn je hersenen namelijk op volle toeren aan het draaien.

Veel verschillende gedeeltes van je hersenen zijn tegelijkertijd actief tijdens het piano spelen. Dit is een ontzettend goede training die niet alleen op lange termijn effect heeft op je spel, maar ook andere belangrijke vaardigheden verbeterd. Nog een reden dus om gemotiveerd bezig te zijn met het leren van de piano!

Door piano te spelen verbeterd je coördinatie

Tijdens het piano spelen wordt je gedwongen om je ledematen onafhankelijk van elkaar te bewegen. Met je ene hand moet je bijvoorbeeld een melodie spelen, terwijl je andere hand druk bezig is met een bas partij. Om het nog iets moeilijker te maken zijn er ook nog pedalen die je met je voeten moet bespelen.

Doordat je hersenen continu verschillende signalen tegelijkertijd door moet sturen verbeterd je coördinatie aanzienlijk. Je moet een beroep doen op meerdere gedeeltes van je brein, en deze moeten vlekkeloos samenwerken. Een echte work-out dus!

Daarnaast train je door bladmuziek te gebruiken ook nog eens extra je hand-oog coördinatie. Door op de bladmuziek te focussen moeten je hersenen automatisch kunnen sturen waar je vingers zich bevinden op de toetsen.

Er zijn ontzettend veel momenten buiten het spelen van piano waar een goed getrainde coördinatie van pas komt. Een handige skill dus om te hebben!

Je traint je gehoor door piano te spelen

Om muziekstukken te leren spelen moet je goed kunnen luisteren. Als je namelijk niet weet hoe een stuk zou moeten klinken, dan kun je jezelf ook niet corrigeren op fouten. Door continu je gehoor te gebruiken tijdens het piano spelen, train je je oren.

Het gaat hier dan bijvoorbeeld over het trainen van een absoluut gehoor, zelfs als je hier geen aanleg voor hebt. Je leert bijvoorbeeld om verbanden tussen verschillende tonen te herkennen. Ook train je jezelf om muziekstukken te onthouden.

Heb je hier in het begin moeite mee? Wen jezelf dan eens aan om eerst het muziekstuk mee te neuriën voordat je het op de piano gaat spelen. Door het gebruiken van je stem nemen je hersenen informatie veel makkelijker op.

Een leuke bijkomstigheid van een goed gehoor, is dat je op verbaal vlak ook veel voordelen gaat ervaren. Zo kun je bijvoorbeeld beter stemmen onderscheiden in een ruimte met veel geluid. Super handig als je uit gaat met vrienden naar een festival of de club. 🙂

Je gaat beter lezen

Dat je beter gaat lezen van piano spelen gaat vooral op als je veel gebruik maakt van bladmuziek. In principe is het lezen van letters en noten hetzelfde: je ontcijferd symbolen om een verhaal logisch te maken.

Door bladmuziek te lezen train je dus ook direct het gedeelte van je hersens die verantwoordelijk is voor taal. Muziek is uiteindelijk ook gewoon een taal.

Dit alles is zelfs wetenschappelijk bewezen en gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Psychology of Music‘.

Je wordt beter in taalvaardigheid door het spelen van piano

Zoals hierboven genoemd hebben muziek en taal ontzettend veel raakvlakken. Ook het leren van een nieuwe taal wordt makkelijker als je een instrument speelt.

Het vertalen van bladmuziek naar handgebaren is namelijk vergelijkbaar met het leren van een andere taal. Er zijn zelfs onderzoeken gedaan naar dit fenomeen. Kinderen die geleerd hadden om bladmuziek te lezen pakten een nieuwe taal sneller op dan kinderen die geen bladmuziek konden lezen.

Zelf als je volwassen bent en je bent net begonnen met piano spelen, kun je nog veel voordelen ervaren van dit effect. Misschien niet in dezelfde mate als bij kinderen, maar wel merkbaar.

Daarnaast is het je misschien wel eens opgevallen dat verschillende talen allemaal een eigen “melodie” lijken te hebben. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het Frans of Italiaans. Omdat je als muzikant je gehoor traint kun je beter onderscheiden waar woorden in een andere taal beginnen en eindigen.

Dit heeft ook een enorm groot voordeel als je een nieuwe taal wilt leren. In gesprekken heb je dus een streepje voor!

Verbeter je wiskundige vaardigheden

Alles in de muziek is gebaseerd rondom wiskundige principes. Denk bijvoorbeeld aan noten, ritmes, maar ook de verhoudingen tussen verschillende frequenties. Tijdens het spelen van muziek ben je continu aan het tellen en rekenen om in de maat te blijven.

Ook hier zijn onderzoeken gedaan naar het verband tussen het spelen van een instrument en wiskundige vaardigheden. Uit deze onderzoeken is gebleken dat studenten beter presteren tijdens wiskunde toetsen als ze een instrument spelen.

Piano spelen is dus een leuke manier om beter te worden in wiskundige vaardigheden! Het is natuurlijk niet zo dat je een 10 haalt voor elke toets als je van tevoren een paar keer Bach speelt. Maar het traint wel je hersenen om wiskunde beter te kunnen begrijpen.

Leer effectief piano spelen

Zoals je hebt kunnen lezen heeft piano spelen grote voordelen voor je hersenen. Je gaat er misschien niet de nieuwe Stephen Hawkins door worden, maar het doet je ook zeker niet slecht. Een geweldig voordeel dus, naast dat piano spelen gewoon ontzettend leuk is.

Wil jij zo effectief mogelijk piano leren spelen? Dan is Pianote voor jou! Pianote is denk ik wel het grootste platform wereldwijd om piano op te leren spelen. En terecht, want het zit boordevol mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen als pianist.

Niet alleen krijg je toegang tot een volledige structuur aan lessen, het leerpad is ook nog eens voor jou gepersonaliseerd! Zo ben je altijd bezig met de doelen die jij wilt bereiken.

De tutorials zijn erg duidelijk. Je krijgt een overzicht van de docent, vingerposities en bladmuziek die meeloopt. Wil je een stuk opnieuw horen? Dan kun je super makkelijk navigeren door de video door simpelweg op het gewenste stukje bladmuziek te klikken. Dit werkt heel intuïtief!

Naast je leerpad en andere courses beschikt Pianote over een grote bibliotheek aan song tutorials. Allemaal interactief en net zo makkelijk te navigeren als de video’s in je leerpad. Wat ook tof is, is dat voor elk liedje meerdere tutorials te vinden zijn. Zo kun je een liedje leren spelen zodat je een zanger of band kunt begeleiden, of je kunt een liedje volledig met melodie en al leren spelen op de piano.

En wat Pianote echt uniek maakt: je kunt feedback krijgen van echte professionele pianodocenten! Elke week worden er Q&A sessies gehouden. En kom je ergens niet uit, dan kun je een video van jezelf maken en opsturen. De docent geeft dan feedback op je spel, houding en geeft tips welke lessen je eventueel nog kunt volgen om beter te worden!

Kortom, het beste online pianoles platform op dit moment! Via de onderstaande knop ga je naar een speciale pagina waar je Pianote 30 dagen gratis uit kunt proberen. Normaal gesproken bieden ze maar 7 dagen proefperiode, dus grijp je kans en probeer het vrijblijvend uit. 🙂

Of lees eerst mijn uitgebreide Pianote review en ervaring voor meer informatie.

Pianote online pianoles logo.

Probeer pianote nu 30 dagen gratis uit!

Ontdek vrijblijvend wat het platform jou kan bieden!

Ga direct naar Pianote