5 Fouten die Piano Beginners vaak maken tijdens het Leren van Piano

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

We maken allemaal wel eens een foutje tijdens het piano leren spelen. Je speelt een verkeerde noot, of je struikelt over je eigen vingers. Hier is niks verkeerds aan. In tegendeel zelfs, want door fouten te maken leer je! Wat je niet wilt is dat deze fouten gewoontes worden. In dit artikel vertel ik je daarom de 5 piano beginners fouten die vaak worden gemaakt, en hoe je ze voorkomt!

Er is niets zo vervelend als fouten die je jezelf hebt aangeleerd. Het kost ontzettend veel moeite om jezelf deze gewoontes af te leren. Het neemt tijd in beslag en het kan ook nog behoorlijk frustrerend zijn.

Piano beginners willen vaak snel resultaten boeken. Het gevolg hiervan is dat ze een aantal belangrijke dingen overslaan die onnodig lijken. Zorg dat dit jou niet overkomt, want fouten herstellen is moeilijker dan fouten voorkomen.

Laten we dus snel kijken naar de 5 meest gemaakte piano beginners fouten!

Een slechte houding aannemen

Let jij wel eens op hoe je achter je piano zit? Als je antwoord nee is, dan is het misschien handig om daar op te gaan letten. Een goede houding is namelijk de basis van een goede piano techniek.

Kleine afwijkingen kunnen al snel een groot probleem worden. Of je nu te ver, te dichtbij, te hoog of te laag voor je piano zit. Verkramping en blessures treden sneller op dan je denkt.

Door voordat je gaat spelen even stil te staan bij je houding kun je al veel van deze problemen voorkomen. Ga op je kruk zitten en zet je voeten stevig op de grond, parallel naast elkaar. Ga vervolgens goed rechtop zitten met een rechte rug. Zorg wel dat je je comfortabel blijft voelen. Vaak werkt het om jezelf in te beelden dat je een boek op je hoofd moet balanceren.

Als je goed rechtop zit, laat je je bovenarmen los langs je lichaam hangen. Je schouders zijn hierbij ook ontspannen. Breng je handen naar de toetsen van je piano. Als je bij de toetsen kunt zonder voor- of achteruit te leunen, dan heb je een goede houding! 🙂

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om je vingers goed op de toetsen te plaatsen. Zorg dat alleen je vingertoppen de toetsen aanraken. Houdt je vingers gebogen in een relaxte positie. Hierbij helpt het om jezelf in te beelden dat je een kleine bal vasthoudt.

Een van de piano beginners fouten is een slechte houding.

Te lange oefensessies maken

In het begin is het verleidelijk om lang achter elkaar te oefenen. Je bent enthousiast over een liedje wat je aan het leren bent, en je wilt deze zo snel mogelijk onder de knie hebben. Deze lange sessies kunnen echter leiden tot verkrampte vingers en een hoop frustratie.

Als je begint met het spelen van piano is 10 minuten oefenen per dag meer dan genoeg. Je spieren moeten namelijk wennen aan nieuwe bewegingen. Dit kan behoorlijk intensief zijn voor je lichaam, ook al voelt dit misschien niet zo.

Hoe meer je hier aan went, hoe langere oefensessies je uiteindelijk kunt maken. De meeste professionele pianisten oefenen meestal niet langer dan 40 onafgebroken minuten. Dit komt omdat je vingers simpelweg rust nodig hebben om nieuwe bewegingen eigen te maken.

Conclusie: 10 minuten per dag piano spelen is beter dan één dag in de week 3 uur lang piano spelen. Voor volwassenen is 30 minuten per dag ruim voldoende oefentijd. Voor kinderen is het beter om meerdere keren per dag een korte sessie van maximaal 10 tot 15 minuten te doen.

Een wekker die de tijd aangeeft om piano beginners fouten te voorkomen.

Piano beginners zonder routine

Als je ergens goed in wilt worden, dan moet je zorgen dat het een gewoonte wordt. Dit geld ook voor piano spelen. Door jezelf aan te leren om elke dag een bepaalde tijd te oefenen, doe je het op een gegeven moment automatisch.

Dit vereist redelijk wat doorzettingsvermogen. Er kunnen namelijk dagen zijn dat je helemaal geen zin hebt om te oefenen. Door op deze dagen toch achter de piano te zitten train je je hersenen om hier aan te wennen.

Het kost gemiddeld 66 dagen om iets een automatisme te laten worden. Dit betekend dus dat je minstens 66 dagen echter elkaar, zonder uitzondering, moet oefenen. Is oefenen eenmaal een gewoonte geworden, dan ga je ontzettend hard groeien.

Om het iets makkelijker te maken kun je je doelen klein maken. Elke dag 10 minuten piano spelen in plaats van social media scrollen zou goed te doen moeten zijn. Of ga even piano spelen tijdens het reclameblok op tv. Als je eenmaal bezig bent zal je vaak merken dat je niet eens meer wilt stoppen. 🙂

Man die zelf piano heeft leren spelen.

Jezelf een verkeerde vingerzetting aanleren

Vingerzetting heeft alles te maken met het bewegen van je vingers over de toetsen. Veel beginners willen zo snel mogelijk toonladders leren en gebruiken hierbij een vingerzetting die voor hen het beste voelt. Dit kan uiteindelijk voor veel problemen zorgen.

Vaak is deze zelfbedachte vingerzetting namelijk niet de meest verstandige. Je merkt hierbij pas later dat je bepaalde liedjes niet op het juiste tempo kunt spelen. Je struikelt continu over je eigen vingers.

Een verkeerde vingerzetting is daarbij een van de moeilijkste fouten om af te leren. Je hele gevoel van pianospelen wordt bepaald door de vingerzetting die je gebruikt. Als je dit opnieuw moet leren voelt het praktisch alsof je helemaal opnieuw moet beginnen. Dit zorgt geheid voor frustratie.

Zorg dus dat je in het begin de juiste vingerzetting leert, ook al lijkt dit moeilijk. Een correcte vingerzetting zorgt uiteindelijk voor dat je je handen zo min mogelijk van positie hoeft te veranderen.

Bij een piano app als Flowkey kun je per muziekstuk makkelijk zien wat de juiste vingerzetting per noot is. Zo zorg je altijd een goede techniek!

Piano beginners die hun keyboard of piano verstoppen

Wel eens gehoord van de uitspraak: “Uit het oog, uit het hart”? Voor de piano geld dit precies zo. Als jij je piano niet frequent kan zien, wordt je ook niet getriggerd om erachter te gaan zitten.

Haal je keyboard, digitale piano of synthesizer dus uit de krochten van je huis en plaats deze op een zichtbare plek. Je zult merken dat je een stuk sneller aan de slag gaat!

Zorg daarnaast ook dat je comfortabel kunt spelen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede piano kruk en zorg dat je piano goed blijft klinken. Dit zijn kleine dingen die veel toevoegen aan je speelplezier.

Ook de omgeving van je piano kan veel invloed hebben. Ga na wat voor omgeving jou inspireert. Is dit bijvoorbeeld een lichte kamer met veel daglicht, of steek je liever een kaarsje aan tijdens het spelen? Dit is voor iedereen anders, maar super belangrijk om jou comfortabel te laten voelen.

De beste manier om piano beginners fouten te voorkomen

Hopelijk heb je iets gehad aan deze 5 piano beginners fouten! Als jij nog een goede tip hebt, laat het dan vooral weten in de reacties hieronder.

Als je hulp nodig hebt bij het voorkomen van deze fouten, dan kan ik je Pianoforall aanbevelen. Deze online cursus leert je binnen no-time hoe je akkoorden speelt en hoe je vervolgens met je favoriete muziek mee kunt spelen.

De cursus kun je thuis op je eigen tempo volgen. Het is genoeg materiaal om zeker 1 tot 2 jaar zoet te zijn! Het heeft mij in ieder geval ontzettend geholpen om de piano te begrijpen en te ontdekken. De cursus is daarnaast ook nog super goedkoop voor wat je krijgt. 🙂

Binnen de kortste keren speel je mee met je favoriete popmuziek en later leer je zelfs meerdere geavanceerdere klassieke composities spelen. Je krijgt genoeg mogelijkheden om te kiezen wat voor soort muziek jij graag wilt leren spelen.

Wil je meer weten over Pianoforall? Lees dan mijn uitgebreide Pianoforall review, of ga direct naar de website van Pianoforall met de knop hieronder!

Pianoforall logo

Wil jij snel en op je eigen tempo piano leren spelen?

Ga dan naar Pianoforall en ga direct aan de slag!

Ga direct naar Pianoforall