10 Tips Voor Als Je Wilt Leren Drummen

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Wil jij leren drummen? Dan heb ik in dit artikel 10 tips voor je om zo snel mogelijk vooruitgang te boeken! Wanneer je op deze tips blijft letten tijdens al je oefensessies zul je merken dat je al snel met je favoriete muziek mee kunt spelen.

Natuurlijk vereist het een beetje discipline om je continu te blijven houden aan deze tips. Het kan daarom zijn dat het moeilijk is om ze allemaal in één keer te implementeren in je oefensessies. Mocht dit zo zijn, begin dan met het implementeren van een paar van deze tips totdat ze als een gewoonte voelen. Vervolgens kun je aandacht besteden aan het implementeren van de rest.

Laten we snel beginnen!

Let op je houding

Ik wil gelijk beginnen met de belangrijkste tip voor beginnende drummers. Het is ontzettend belangrijk dat je jezelf leert drummen met een goede houding. Doe je dit niet, dan ga je later geheid last krijgen van onderrug klachten. Daarnaast heb je met een slechte houding een grotere kans op blessures.

De basis van een goede houding is een stevige drumkruk. Als je drumkruk wiebelt moet je lichaam zich continu corrigeren om balans te blijven houden. Zelfs de kleinste bewegingen van je drumkruk kunnen al een negatief effect hebben.

Zet je drumkruk op de goede hoogte via de volgende manier: Ga op je drumkruk zitten en zet je voeten op een natuurlijke manier op de pedalen. Je onderbenen moeten ongeveer loodrecht aan de grond staan. Is dit niet het geval, zet dan je drumkruk iets dichterbij of verder weg van het drumstel.

Vervolgens wil je dat je benen in een hoek staan van net iets meer dan 90 graden. Is deze hoek kleiner, dan moet je je kruk hoger zetten. Is de hoek veel te groot, dan zet je de kruk omlaag. Heb je dit gedaan, dan staat de kruk goed!

Vervolgens ga je met een rechte rug en licht aangespannen buikspieren op de kruk zitten. Zorg dat je niet op je staartbeentje zit. Je hebt nu een goede houding om veilig lange oefensessies te maken! Blijf gedurende het oefenen in de gaten houden dat je niet verzakt in je houding.

Voor een volledige uitleg over een goede houding, check deze video.

Drummer met een goede houding achter het drumstel.

Besteed aandacht aan je setup

Wanneer je een goede houding wilt hanteren is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan je setup. Hierboven stond al hoe je je drumkruk goed neerzet, maar de plaatsing van al je drums en cymbals is net zo belangrijk.

Een goede setup zorgt dat je makkelijk bij al je drums komt zonder je eigen lichaam te forceren. Als je te ver moet reiken voor onderdelen wordt de kans op blessures groter. Hetzelfde geldt voor drums die veel te dichtbij staan. Bovendien speelt dit simpelweg niet lekker.

Een andere bijkomstigheid van een verkeerde setup is dat je sneller je drums en cymbals beschadigt. Wanneer een drum te ver naar je toe is gedraaid sla je sneller putjes in het vel. Dit zorgt ervoor dat je vaker drumvellen moet kopen. Een duur grapje wat je liever niet te vaak wilt doen als je het geld niet hebt.

Voor een volledige beschrijving over het opzetten van je drumstel kun je mijn blog lezen over 9 tips voor de beste drum setup.

Blijf ontspannen tijdens het drummen

Je bent eindelijk zover, je hebt je setup geperfectioneerd en je zit met een goede houding achter je drumstel. Je bent klaar om de sterren van de hemel te spelen. Echter voel je al snel dat je spieren zich erg hard aanspannen tijdens het spelen. Je raakt uitgeput en voor je het weet heb je een blessure te pakken.

Drummen lijkt misschien een erg fysieke manier van muziek maken, en dit kan het ook echt wel zijn. Echter is controle over je spieren houden een van de belangrijkste technieken in het drummen. Wanneer je oefent moet je altijd in de gaten blijven houden dat je je spieren niet onnodig hard aanspant, maar juist relaxt.

Wanneer dit niet lukt ben je waarschijnlijk op een voor jou nog te hoog tempo aan het oefenen. Het beste is om het tempo omlaag te schroeven totdat je voelt dat je kunt ontspannen tijdens de bewegingen. Je gunt je hersenen op dit moment tijd om te wennen aan de beweging.

Vanaf hier kun je het tempo langzaam weer omhoog gooien, maar blijf letten op ontspannen spieren. Zodra je weer lijkt te verkrampen zet je het tempo weer lager om vanuit daar weer langzaam op te bouwen.

Deze manier van leren klinkt misschien saai en tijdrovend, maar het is de meest efficiënte manier om een bepaalde techniek onder de knie te krijgen!

Leren drummen met een metronoom

De beste vriend van een drummer is de metronoom. Het is zo’n eenvoudige tool, maar het gebruik ervan kan het verschil maken tussen een amateur en professionele drummer.

Sommige drummers die dit lezen denken nu misschien: Bah, ik heb helemaal geen metronoom nodig, ik speel puur op mijn gevoel. Persoonlijk snap ik niet waar de afkeer naar een metronoom bij deze drummers vandaan komt. Een metronoom zorgt er juist voor dat je je gevoel optimaal kunt trainen!

Door met een metronoom te oefenen zorg je dat je een gevoel voor timing krijgt. Ook helpt het je om je spel een stuk vloeiender te maken. Want op het juiste tempo spelen betekent niet perse dat je ook vloeiend speelt.

Eerder in dit artikel had ik het al over het terug- en opschroeven van het tempo tijdens het leren drummen. De metronoom is hiervoor een perfect hulpmiddel. Begin te spelen op een laag tempo en zet het BPM in kleine stapjes omhoog zodra je comfortabel kunt spelen op het huidige tempo.

Of je live nou liever zonder metronoom speelt voor het meest ‘pure’ gevoel, tijdens het oefenen is de metronoom een onovertroffen tool!

Tel mee tijdens het spelen

Het is belangrijk dat je als drummer ten alle tijden weet waar je je bevindt in de muziek. Als je leert om mee te tellen tijdens het drummen zul je nooit meer verdwalen tijdens het spelen van songs.

In het begin kun je het beste hardop meetellen tijdens het spelen. Dit kost even wat extra hersencapaciteit, maar als je dit consequent doet wordt het uiteindelijk een soort tweede natuur. Op een gegeven moment kun je stoppen met hardop tellen en in je hoofd blijven tellen.

Uiteindelijk hoef je niet alles meer mee te tellen omdat het drummen een stuk minder van de rekenkracht in je hersenen vraagt. Maar zodra je merkt dat je niet goed meer uitkomt tijdens een fill of ritme, ga dan gelijk weer meetellen om weer grip te krijgen op het drummen.

Volume tijdens het leren drummen

Nog een ding wat professionals van amateurs onderscheidt is de manier hoe hard ze op hun verschillende drums slaan. Tijdens het leren drummen moet je veel experimenteren met het volume wat je produceert wanneer je drumt.

Zorg dat je tijdens het oefenen veel met dynamiek bezig bent. Oefen de patronen op hard volume, maar oefen ze ook zo zacht mogelijk. Probeer vloeiend van hard naar zacht te gaan en andersom. Experimenteer met het plaatsen van accenten en pas deze ook toe over je gehele drumstel.

Naast dynamiek moet je ook leren om de verschillende drums ten opzichte van elkaar volume gewijs te kunnen mixen. Vaak zie je dat beginnende drummers heel hard op de hi-hat slaan en geen kracht leggen in de basdrum en snaredrum. Professionele rock drummers leggen de nadruk juist andersom. Bij jazz is het dan wel weer gebruikelijk om meer nadruk te leggen op de cymbals.

Kortom: Luister dus goed naar nummers uit het genre wat je wilt spelen, en op welke drumstel onderdelen meer nadruk wordt gelegd. Het kan een persoonlijke keuze zijn om nadruk te leggen op ongebruikelijke drums, maar zorg dat je hier dan wel controle over hebt.

Zorg dat je efficiënt kunt oefenen

Efficiënt oefenen is essentieel om zo snel mogelijk te leren drummen. Met een paar simpele stappen zorg je al dat je een goed plan hebt tijdens het oefenen.

Ten eerste moet je een doel hebben tijdens de oefensessie. Neem dus van tevoren je tijd om deze vast te stellen. Voorbeelden van doelen zijn: een bepaald rudiment leren spelen, een passage uit een liedje onder de knie krijgen of je hand-voet-singles verbeteren.

Kies maximaal twee doelen voor de oefensessie en ga probeer deze tot in detail te oefenen. Let op hoe vloeiend, dynamisch en ontspannen je speelt. Besteed veel tijd om langzaam het tempo op te bouwen totdat je de gewenste snelheid hebt bereikt. Het kan zijn dat je hier meerdere oefensessies voor nodig hebt.

Het toverwoord in dit geval is ‘focus’. Vermijd alle vormen van afleiding in je oefenruimte. Met name je telefoon en social media kunnen een flinke focus breker zijn! Zodra je een notificatie krijgt ben je niet meer met je hoofd bij de oefensessie. Leg je telefoon dus weg.

Neem ook je tijd om in de focus zone te komen voordat je gaat oefenen. Vermijd ook hier mogelijke afleiding. Ga luisteren naar het liedje wat je wilt oefenen, of doe een korte stretch voor je spieren. Zit je in de zone, dan is het tijd om te beginnen met oefenen!

Drumstel waarop je kunt leren drummen op een podium.

Neem je tijd, je moet niet te snel vooruit willen

Leren drummen is een kwestie van geduld. Er is simpelweg geen shortcut om een goede drummer te kunnen worden. De een pakt het misschien iets sneller op dan de ander, maar wie er niet genoeg tijd in stopt gaat het niet halen.

Veel drummers die net een nieuwe techniek onder de knie hebben, hebben de neiging om direct door te gaan naar het leren van een volgende techniek. Ze willen zo snel mogelijk alles leren spelen. Feit is dat dit desastreus kan zijn voor je voortgang.

Het is één ding om een bepaalde techniek te leren, maar het is een heel ander ding om deze techniek te implementeren in je drum spel. Dit laatste is nou juist waar het meeste werk in zit. Zorg dus dat je veel tijd besteed om geleerde technieken toe te passen in je spel. Wanneer je dit doet ben je op weg om een echt goede drummer te worden.

Ga met andere muzikanten spelen

Het ultieme doel is van drummen is om muziek te maken, en dat is een sociaal proces. Schroom dus niet om zo snel mogelijk muziek te gaan maken met andere muzikanten. Wacht niet tot je een bepaald niveau hebt bereikt, maar onderneem actie. Durf fouten te maken in bijzijn van anderen, want daar groei je ontzettend snel door.

Andere muzikanten kunnen je helpen, inspireren en leren wat je anders niet had geleerd. Zoek dus een band of ga op zoek naar een jamsessie in jouw buurt. Het kan misschien een beetje eng zijn in het begin, maar je zult merken dat het leuk wordt zodra je begint!

Ben je niet in de gelegenheid om met andere muzikanten te spelen? Zorg dan dat je zo snel mogelijk leert om met liedjes mee te spelen. Dit is leerzaam maar ook vooral leuk om te doen. En het allerbelangrijkste is dat je drummen leuk vind om te doen! Als dit het geval is komt de motivatie vanzelf om te blijven oefenen.

Volg goed lesmateriaal om te leren drummen

Er is tegenwoordig mega veel informatie te vinden over leren drummen. Je kunt leren drummen via tutorials op YouTube, je kunt forums gebruiken om vragen te stellen en je kunt drumboeken raadplegen. Deze oneindige bronnen aan informatie zijn super handig, maar hebben één groot nadeel.

Dit nadeel is dat er geen enkele vorm van structuur in zit. Voor een beginnende drummer die niet weet waar hij/zij het beste op kan oefenen kan dit gevaarlijk zijn. Om efficiënt te leren moet je een goede structuur volgen die zorgt dat je langzaam je niveau kan verhogen.

Zorg dus dat je lesmateriaal krijgt van iemand die verstand heeft van drummen, en daarnaast gespecialiseerd is in het lesgeven van de lesstof. Dit kan door middel van een drumdocent.

Fysieke drumlessen kunnen echter duur zijn en niet in je weekplanning passen. Voor kinderen zijn fysieke lessen de beste keuze, maar voor volwassenen zijn er meer mogelijkheden om lessen te volgen! Persoonlijk ben ik fan van online leerplatformen voor drummers, en met name Drumeo.

Drumeo zit boordevol met lesmateriaal voor elk niveau drummer. Je kunt bijvoorbeeld het ‘Methods’ leerpad volgen als je nog geen ervaring hebt, en aan het einde ben je al een solide drummer. Vervolgens kun je de talloze verdiepings cursussen volgen als ‘Gospel Chops’ en ‘Rock Drumming’.

De docenten zijn niet alleen goed in lesgeven maar ook nog eens een paar van de beste drummers ter wereld! Denk aan Todd Sugerman (Styx), Aaron Spears (Ariana Grande, Lady Gaga, Usher) en Simon Phillips (Toto).

Daarnaast zijn er livestreams en een forum waar je vragen kunt stellen. Voor feedback kun je zelfs video’s opsturen! Ontdek ook de enorm grote database aan bladmuziek.

Wil je meer informatie over Drumeo? Lees dan mijn uitgebreide Drumeo review! En wil je Drumeo uitproberen? Dat kan gratis voor 30 dagen via de onderstaande knop! Ik zou zeggen probeer het eens uit. 🙂

Probeer Drumeo nu 30 dagen gratis uit!

Leer van de beste drummers ter wereld en zet je eerste of volgende stap als drummer.

Ga naar Drumeo